Dušnost | Moje zdraví

Dušnost

Dušnost neboli dyspnoe se projevuje nemožností se nadechnout nebo vydechnout, dušením a pocitem nedostatku dechu.

Dušnost se rozděluje na námahovou a klidovou a je velmi důležité určit, kterým typem pacient trpí. Klidová dušnost je vždy známkou nemoci a obvykle naznačuje větší stupeň postižení. Námahovou dušnost pacient pociťuje, překročí-li dýchání klidovou hodnotu (12 - 20 dechů za minutu) asi pětkrát. Zažívají ji i zdraví lidé během nebo bezprostředně po ukončení nezvykle velké tělesné námahy. Chronickým příznakem se tedy dušnost stane teprve tehdy, objevuje-li se už při běžné denní tělesné aktivitě (například při chůzi).

Další informace o dušnosti najdete zde.

Dále rozlišujeme dušnost inspirační (ztížený nádech, např. při pneumonii), nebo exspirační (ztížený, obvykle pomalý výdech, např. při astmatu). Záchvatovitá dušnost je charakteristická pro astmatický záchvat při průduškovém astmatu a pro akutní plicní otok při selhávání levé srdeční komory (tzv. srdeční astma).

Příčiny dušnosti

Příčin dušnosti může být velké množství, zde uvedeme nejčastější:

Vdechnutí cizího tělesa nebo tekutiny – to se projevuje především kašlem, který může ztížené dýchání doprovázet.

Astma – ztížené dýchání, pískání při dýchání, svíravý pocit na hrudníku, kašel. Projevuje se náhle, v záchvatech po kontaktu s alergenem, po zátěži nebo při stresu.

Emfyzém (rozedma plic) -  dýchací cesty jsou zúžené se zvýšenou odolností vůči vydechovaném vzduchu z plic, což má za následek zachycení vzduchu v plicích; dušnost je doprovázena pískáním při dýchání; 

CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc) - má podobné příznaky jako astma. Toto onemocnění se však rozvíjí postupně, pacient sám pozoruje dechovou nedostatečnost nejdříve při námaze, později se mu špatně dýchá i v klidu.

Záněty průdušek i zápal plic mohou doprovázet obtíže při dýchání, dále rakovinu plic, šokovou plíci nebo selhávání srdce. Dušností se projevují například infarkt myokardu, poruchy srdečního rytmu, poškození srdečních chlopní a další.

Rakovina plic - je mimo jiné doprovázena neúmyslnou nechutí k jídlu a úbytkem hmotnosti

Jednorázová silná dušnost může být také projevem plicní embolie.
Dušnost je typickým projevem při anémii. Chudokrevný člověk má málo hemoglobinu, který přenáší kyslík do tkání, anemický člověk tedy pociťuje vyčerpání, únavu a nedostatek dechu i při malé fyzické zátěži. Mezi další onemocnění a stavy, které se můžou projevit dušností, je cystická fibróza nebo ischemická choroba srdeční, ale i skolióza či obezita.

Jak vyléčit dušnost?

Příčiny dušnosti musí vždy léčit lékař. Při akutních záchvatech volejte rychlou lékařskou pomoc.

Více informací k tématu čtěte zde.

Prevence dušnosti

Pravidelné cvičení zlepšuje výkonnost srdce, a tím i plic, ale je dobré najít si takovou úroveň aktivity, kterou dokážete bez problémů zvládnout. Obecně jsou pro oběh krve mnohem lepší pohybová cvičení (mírná jízda na kole, chůze, plavání) než silová cvičení (posilování, kliky).

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.