Cukrovka: Je přesnější glykemický index, nebo glykemická nálož? | Moje zdraví

Když trpíte cukrovkou: Je lepší hlídat glykemický index, nebo nálož?

Když trpíte cukrovkou: Je lepší hlídat glykemický index, nebo nálož?
Autor: istock.com
30. ledna 2020 • 06:00

Poučení o tom, že diabetici nemají jíst sladké, zná asi každý. To ale není zdaleka přesné. Je totiž velký rozdíl mezi „dobrými“ a „špatnými“ sacharidy, stejně jako mezi glykemickým indexem a glykemickou náloží. Co je důležité si hlídat, když trpíte cukrovkou 2. typu?

V Česku je podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky evidováno více než 900 000 diabetiků, z nichž naprostá většina trpí cukrovkou 2. typu.

Pokud jste si tuhle diagnózu vyslechli i vy, měli byste se v první řadě soustředit na dodržování zdravého životního stylu a především stravy. Ta je totiž klíčovým faktorem v tom, jak vaše onemocnění bude probíhat, a dokonce si díky zdravému jídelníčku můžete prodloužit život.

Předpokládá se, že asi čtvrtina diabetiků nebyla dosud diagnostikována.

Sacharidy? Ano, ale jen ty zdravé

„Pokud se jedná o diabetes mellitus 2. typu, většinou se toto onemocnění vyskytuje v rámci metabolického syndromu,“ říká nutriční terapeutka Bc. Kateřina Kudláčová, autorka webu www.terapievyzivou.cz. „Ve stravě diabetika 2. typu je důležité se zaměřit především na energetickou hodnotu stravy. Je potřeba se soustředit na množství sacharidů, jejich rozložení během dne a zdroje, ze kterých jsou získávány. Mělo by se jednat převážně o tzv. komplexní sacharidy, které najdeme například v celozrnných výrobcích a obilninách nebo zelenině a luštěninách,“ vyjmenovává vhodné a vysvětluje proč: „Tyto zdroje sacharidů mají obvykle nižší glykemický index nebo, chcete-li, glykemickou nálož,“ říká.  

Potraviny s komplexními (pomalými) cukry:
celozrnné pečivo
těstoviny
rýže
brambory
luštěniny
tvaroh

Zdroj: Diabetická asociace ČR

Bez vlákniny se neobejdete

Zdroje komplexních sacharidů jsou podle odbornice důležité kvůli obsahu vlákniny, která zpomaluje rychlost nárůstu glykémie. „Vzhledem k udržení co nejstabilnější hladiny krevního cukru by se měla konzumace sacharidů rozdělit do pravidelných intervalů po určitém množství,“ radí Kateřina Kudláčová.

Čeho se vyvarovat?

O prospěšnosti komplexních sacharidů v případě diabetu 2. typu jsme už mluvili. „Naopak tzv. jednoduché zdroje sacharidů nejsou vhodné, jelikož se jedná o „rychlé cukry“, které jsou snadno stravitelné a vstřebatelné, a proto nepříznivě ovlivňují hladinu krevního cukru,“ varuje nutriční terapeutka.

Potraviny s rychlými cukry:
limonády slazené řepným cukrem
ovocné šťávy a džusy (ty mají vždycky spoustu cukru i bez přislazování)
sušenky
zmrzlina
sladké ovoce
koláče

Zdroj: Diabetická asociace ČR

Abyste měli přehled o tom, jaké potraviny jíst a kterým se raději vyhýbat, na internetu najdete spoustu tabulek, kde jsou potraviny seřazeny podle glykemického indexu (GI) nebo glykemické nálože (GN). „Doporučuji spíše to druhé, protože glykemická nálož počítá i s množstvím zkonzumované potraviny, a je tedy přesnější,“ uzavírá Kateřina Kudláčová.

Co je to glykemický index?
Glykemický index udává hodnotu, o niž se zvedne hladinu glykémie v návaznosti na to, jaké potraviny a v jaké kombinaci sníme.

Co je glykemická nálož?
Glykemická nálož konkrétně vypovídá o absolutních hodnotách vzrůstu glykémie po požití jídla a také o očekávané stimulaci beta buněk Langerhansových ostrůvků slinivky břišní pro uvolnění inzulínu do krevního oběhu. Více o těchto veličinách čtěte ZDE. 

Jídelníček nešiďte

Nutriční terapeuti ovšem varují, že ve stravování diabetiků nehrají roli pouze sacharidy, ale celkové složení stravy. „Nesmíme zapomínat na dostatečný příjem bílkovin a vyvážený příjem tuků. Vzhledem k tomu, že se diabetes 2. typu objevuje často v rámci metabolického syndromu, je dobré sledovat také zdroje tuků, jejich množství a poměr mezi nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami,“ upozorňuje Kateřina Kudláčová.

Ve stravování diabetiků nehrají roli pouze cukry, ale celkové složení stravy.

„V neposlední řadě je důležitý také pitný režim a hlavně – pohybová aktivita. Ta má příznivý vliv na inzulinovou rezistenci, což je fenomén charakterizující diabetes 2. typu,“ říká terapeutka. Výzkumy podle ní ukazují, že značný pozitivní efekt na kompenzaci cukrovky má redukce tělesné hmotnosti, resp. snížení energetického příjmu.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.