Chlor | Moje zdraví

Chlor

Chlor
Autor: istock.com
24. května 2020 • 23:19

Chlor (Chlorum, Cl) je halogenový prvek, který se vyskytuje v organismu spolu se sodíkem jako chlorid sodný. Odborníci uvádějí, že máme v sobě průměrně 80 gramů chlóru.

Účinky chloru

Chlor zajišťuje rovnováhu vody v organismu a je důležitý pro zachování acidobazické rovnováhy. Pomáhá z těla odstraňovat odpadové látky a účastní se na správné funkci jater. Je také součástí žaludečních šťáv, a pomáhá tak při trávení potravy. Vstřebává se ve střevech a z těla je vylučován močí.

Nedostatek chloru

Nedostatek chloru se může objevit po dlouhodobém průjmu či zvracení nebo po úplném vynechání soli ve stravě. Má za následek nedostatek žaludečních kyselin, což vede k horšímu trávení a také může způsobit vznik svalové slabosti. Při ztrátě nad 45 g chloru může dojít k ohrožení života v důsledku vzniku edému mozku.

Nadbytek chloru

Nadbytek chloru (tedy soli ve stravě) má za následek vznik vysokého krevního tlaku a jeho komplikací – cévních mozkových příhod, ischemické choroby srdeční a dalších. Při nadměrném solení mohou také vzniknout záněty sliznice žaludku kvůli vysoké produkci žaludečních šťáv.

Chlor v potravinách

Hlavním zdrojem chloru je chlorid sodný (sůl) používaný při výrobě i k dochucování pokrmů a potravin. Stravou bohatou na chlorid jsou uzeniny a masové výrobky, sýry, ryby a chléb.

Průměrná denní dávka chloru pro dospělého člověka se pohybuje v rozmezí 1,7-5,1 g. Děti by měli konzumovat menší dávky než dospělí.

Co je dobré vědět

Chlor je sám o sobě jedovatý plyn světle zelené barvy, který se někdy přidává do dezinfekce vody v bazénech (má svůj charakteristický zápach). V této podobě se však v lidském těle nevyskytuje.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.