6 překvapivých důvodů, proč nemůžete zhubnout | Moje zdraví

6 překvapivých důvodů, proč nemůžete zhubnout

6 překvapivých důvodů, proč nemůžete zhubnout
Autor: istock.com
17. října 2019 • 06:00

Pracujete tvrdě na tom, abyste shodili přebytečná kila, ale stále se vám to nedaří? Někdy se může stát, že naše váha nejde dolů, ani když dodržujeme přísnou dietu a poctivě cvičíme. Otázka je, proč.

Starosti kolem přebytečných kil a špíčků znají hlavně ženy. Málokterá z nich si pak dovede představit něco horšího než věnovat stoprocentní úsilí snaze zhubnout bez jakéhokoli viditelného efektu. „Co dělám špatně?“ ptáme se pak zoufale. Popravdě, dieta a pohyb zdaleka nemusí být zárukou úspěchu.

Jíte příliš málo

Možná to zní trochu absurdně, ale když vezmeme v úvahu, jak funguje lidské tělo, je to logické. Pokud konzumujete příliš málo kalorií, tělo se v podstatě „přepne“ do režimu hladovění a životně důležité orgány vyšlou zprávu, že je potřeba je chránit. To znamená udržet tuky tam, kde je jich zapotřebí. Měli byste tedy zapřemýšlet o tom, kolik jídla jíte, a ujistit se, že si ho dopřáváte až ve chvíli, kdy máte hlad, a přestat jíst, když se cítíte sytí. Je nezbytné naslouchat tomu, jaké signály vaše tělo vysílá.

Víte, které ovoce si můžete během diety bez obav dopřát? Více čtěte ZDE.

Cvičíte až moc

Další paradox, který v praxi stoprocentně funguje. Pokud cvičíte příliš často, vaše tělo začne reagovat stejně, jako by bylo ve stresu. I v takové chvíli je pak jeho hlavním cílem ochránit své důležité orgány a nikoli snaha o snižování váhy. Důležité je samozřejmě i to, jaké cvičení si vyberete. To, co zabírá na jednoho, nemusí být účinné u jiného. Pokud si nejste jistí, jaký druh pohybu zvolit, poraďte se s odborně vyškoleným trenérem.

Chybí vám esenciální mastné kyseliny

Většina lidí má za to, že co se týče hubnutí, tuk je jejich největší nepřítel. To je ale velký omyl. Ve skutečnosti jsou tuky nezbytné pro to, aby tělo správně fungovalo. Pokud se příliš soustředíte na nízkotučnou stravu, můžete dosáhnout pravého opaku toho, po čem toužíte, a nechtěně přibrat na váze. Esenciální mastné kyseliny jsou prospěšné tuky, které náš organismus čerpá ze stravy a které byste si měli pravidelně dopřávat. Najdete je v rybách, mandlích, vlašských ořeších, listové zelenině, celých zrnech či olivovém oleji.

Málo spíte

Jeden z průzkumů odhalil, že 40 % lidí spí méně než 7 hodin denně. Bez odpočinku se ale v těle zvyšuje hladina stresového hormonu kortizolu, stejně jako cukr a inzulin, které pak zase rychle klesají. To vše má za následek pocit hladu, který pak potřebujete uspokojit jídlem. Nedostatek spánku navíc způsobuje rezistenci na inzulin, což usnadňuje tělu ukládání tuků.

Špatně spíte? Tipy, díky kterým konečně zaberete, najdete ZDE.

Vaše štítná žláza nefunguje správně

Štítná žláza je nesmírně důležitá pro správné fungování metabolismu a odborníci se shodují na tom, že snížená funkce této žlázy (hypotyreóza) je jedním z nejčastěji diagnostikovaných zdravotních problémů, které zabraňují hubnutí. Kromě tohoto problému je hypotyreóza doprovázena dalšími příznaky, jako jsou únava, zimomřivost, celkové zpomalení metabolismu, padání vlasů, zadržování tekutin, zácpa či deprese. Pokud tyto příznaky pociťujete, měli byste se vydat k lékaři.

Nepotřebujete zhubnout

Někdy můžeme mít pocit, že trpíme nadváhou na základě standardů a srovnávacích tabulek nebo se srovnáváme s fotkami a informacemi v médiích. Protože každé tělo je jiné, ve skutečnosti nemusíme vůbec do jakýchkoli měřítek zapadat a my zkrátka hubnout nepotřebujeme. Náš organismus se cítí být zdravý tak, jak je, a snahu o snižování váhy bojkotuje.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.