Preeklampsie: Jaké má příznaky a proč je nebezpečná? | Moje zdraví

Preeklampsie

Celosvětové odhady říkají, že preeklampsie je příčinou až 42 % úmrtí těhotných žen. Nemoc se objevuje obvykle ve třetím trimestru, ne dříve než ve 20. týdnu těhotenství. O něco vyšší riziko mají mladé prvorodičky, ženy s vícečetným těhotenstvím, s onemocněním cév nebo dcery matek, které preeklampsií trpěly.

Co je to preeklampsie?

Preeklampsie je nemoc děložních cév těhotných žen. Je velmi nebezpečná jak pro budoucí matky, tak i pro jejich děti v děloze a bez adekvátní léčby může končit i smrtí.

Při zdravém průběhu těhotenství se správně vyvíjí placenta a propojuje se s cévami dělohy, aby do ní neomezeně mohla proudit mateřská krev. Při preeklampsii však toto neproběhne dostatečně, cévy matky nejsou úplně otevřené, takže se k plodu dostává krví málo kyslíku a živin. Nenarozené dítě o svůj život bojuje, a tak plod začne produkovat látky, které zvyšují matčin krevní tlak, aby placentou protékal dostatek potřebné krve. Současně tyto látky útočí na stěnu cév matky a způsobují nebezpečné změny v některých orgánech, jako jsou ledviny, játra nebo mozek. Pokud lékaři včas nezasáhnou, hrozí těhotné ženě i jejímu plodu úmrtí. Jedinou léčbou je okamžité vyvolání předčasného porodu.

Postihuje

ženy

Projevuje se

krevní tlak, vnitřní orgány

Příznaky preeklampsie

  • vysoký krevní tlak
  • otoky
  • nevolnost
  • bolest hlavy
  • zvýšená hladina kyseliny močové

K hlavním příznakům preeklampsie patří především vysoký krevní tlak, otoky nohou, bolesti hlavy a nevolnost. Ty se ovšem mohou objevit i v normálním těhotenství. Při laboratorním vyšetření bývají prokázány bílkoviny v moči, krevní obraz bývá dobrý, na nemoc ale ukazuje zvýšená hladina kyseliny močové, kterou ledviny hůře vylučují. Při rozvinuté nemoci se objevují bolesti hlavy či poruchy vidění.

Léčba preeklampsie

Jelikož se jedná o nemoc plodu, musí ženu sledovat a léčit porodník. Lékař tedy pravidelně vyšetřuje plod s pomocí ultrazvuku a kardiotokografu (přístroj zaznamenávající srdeční ozvy plodu a stahy dělohy). Špatně vyživovaný plod pomaleji roste a bývá také menší množství plodové vody. Při zjištění těžké poruchy průtoku krve placentou je proto nutné plod předčasně porodit.

Před komplikacemi nemoci je nutné chránit i matku. Léčba je zaměřena na udržování krevního tlaku zhruba na hodnotách 140/90, dále se předchází křečím a otokům. Mírnější průběh preeklampsie lze sledovat ambulantně, při nezvladatelně vysokém krevním tlaku a při ohrožení plodu je třeba hospitalizace, v nejakutnějších případech musí žena porodit císařským řezem.

Přečtěte si jak se vyvarovat problémům s krevím tlakem zde.

Léky

Na zlepšení funkce nemocné placenty neexistují žádné léky, podávají se léky na udržení krevního tlaku. Jako prevence křečí se používá hořčík.

Bylinky

Snížení krevního tlaku můžou podpořit kalina či hloh nebo močopudně působící svízel, pýr, přeslička, zlatobýl.

Jak si pomoci sám a babské rady

Vyplatí se dodržovat klidový režim, aby co nejvíc energie šlo pro potřeby plodu, vhodný je dostatek tekutin, hlavně s obsahem hořčíku. Proti otokům pomáhá strava bohatá na bílkoviny, zejména živočišného původu.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

do doby porodu

Vyšetření preeklampsie

K definitivnímu průkazu preeklampsie byla dříve třeba několikadenní hospitalizace a řada vyšetření. Nově je v nemocnicích k dispozici krevní test, který nemoc ihned potvrdí nebo vyloučí. Spolehlivě totiž odhalí v krvi bílkoviny signalizující, že placenta nefunguje správně. Test během několika minut vyloučí preeklampsii a žena může jít v klidu domů.

Pokud se naopak potvrdí vysoké riziko rozvoje preeklampsie, přijde žena v kratším intervalu na kontrolní odběr. Jestliže i další test ukáže extrémně vysoké hodnoty dané bílkoviny, mají lékaři v rukou další argument pro ukončení těhotenství a záchranu života miminka i matky.

Možné komplikace preeklampsie

Nejznámější komplikací je tzv. HELLP syndrom. Zkratka vznikla z počátečních písmen příznaků, kterými jsou Hemolysis čili rozpad červených krvinek, Elevation Liver neboli zvýšení jaterních testů a Low Platelet čili nízké hladiny destiček. Úplně nejvážnější komplikací je eklampsie, při níž látky uvolňované z placenty způsobí křečovité stažení cév v mozku. Ten je nedostatečně okysličován, protože krev nemůže cévami dobře protékat, žena má křeče a upadá do bezvědomí.

Trvalé následky preeklampsie

Eklampsie přímo ohrožuje život ženy a plodu.

Prevence preeklampsie

Zatím se nepotvrdily preventivní účinky žádné z podávaných látek. Nepomohl aspirin ani rybí tuk, ani zvýšený příjem bílkovin. Není tedy jiná prevence než včasný záchyt preeklampsie při pravidelné prohlídce u gynekologa.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.