Lněný olej: Jaké má účinky na zdraví, pleť a vlasy? | Moje zdraví

Lněný olej: Přírodní zázrak, který chrání před rakovinou, infarktem i mrtvicí

Lněný olej: Přírodní zázrak, který chrání před rakovinou, infarktem i mrtvicí
Autor: istock.com
22. března 2023 • 06:00

Lněný olej je lidstvu znám už tisíce let. Oblíbený je nejen jako doplněk stravy s projímavými účinky a blahodárným vlivem na kardiovaskulární systém, ale také jako kosmetický přípravek s širokým polem působnosti. Jaké jsou účinky lněného oleje a kdy se naopak ve stravě objevit nesmí?

Historie lněného oleje

Lněný olej se získává ze semen lnu setého (Linum usitatissimum), což je jednoletá rostlina s velkými světle modrými květy. Len je původem z Blízkého východu – už před 3 000 lety se pěstoval v Babylonii (dnešní Irák), odtud se rychle rozšířil do dalších starověkých států (Fénicie, Řecko, Egypt). Z vláken lnu se vyráběla cenná látka a ze semen se lisoval olej, který se zpočátku používal jako průmyslový přípravek – sloužil k ustálení barev či k ošetření dřeva. Následně byly objeveny i léčebné účinky lněného oleje, a tak si brzy našel své místo v lékařství i kosmetice.

Video se připravuje ...
Desatero snížení rizika vzniku rakovinyVIDEO 

Co lněný olej obsahuje

Lněný olej je především bohatý na mastné kyseliny. Ty jsou zastoupeny všemi typy:

  • polynenasycené – omega-3 (kyselina alfa-linolenová) a omega-6 (kyselina linolová)
  • mononasycené (kyselina olejová)
  • nasycené (kyselina stearová a palmitová)

Lněný olej dále obsahuje:

Účinky lněného oleje

Polynenasycené mastné kyseliny příznivě působí na celou řadu orgánových soustav. Co všechno lněný olej dokáže?

Chrání srdce a oběhový systém. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny podporují pravidelný srdeční rytmus a pomáhají předcházet vzniku kardiovaskulárních chorob. Snižují také hladinu LDL („špatného“) cholesterolu a pomáhají odbourávat triglyceridy, tzn. tukové částice, které se mohou ukládat v cévách a způsobit jejich neprůchodnost. Tím se také snižuje riziko infarktu nebo cévní mozkové příhody. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny čistí cévy od tukových usazenin a zároveň tím pomáhají udržovat správný krevní tlak.

Vyživuje mozek a posiluje nervový systém. Lecitin, vitamíny B a E a esenciální mastné kyseliny podporují správnou činnost nervového systému – zlepšují paměť a soustředění a chrání mozek před neurodegenerativními onemocněními.  

Působí blahodárně na trávení

Udržuje zdravé žaludeční a střevní sliznice. Pravidelná konzumace lněného oleje působí příznivě i na trávicí soustavu – semena lnu obsahují sliz, který na sliznici utvoří ochranný film a který má navíc mírně projímavé účinky. Sliz zbaví střevo zbytků tím, že je změkčí, takže nepodráždí střevo jako běžná projímadla, která zvyšují peristaltiku.

Má antioxidační, protizánětlivé a antidegenerativní účinky. Zatímco vitamín A a lecitin podporují imunitní systém a bojují proti zánětům, lignany přispívají k prevenci nádorových onemocnění.

Chrání proti nádorovým onemocněním, která vznikají v důsledku hormonální nerovnováhy (rakovina prsu či prostaty). Důvodem nejsou jen antioxidační účinky lignanů, ale také jejich schopnost udržovat v rovnováze hormonální mechanismy organismu.

Jako doplněk stravy je vhodný zejména pro vegany a vegetariány.

Video se připravuje ...
6 příznaků jak poznat rakovinu žaludkuVIDEO 

 

Lněný olej pro hebkou pokožku a krásné vlasy

Díky zvláčňujícím a regeneračním účinkům může lněný olej zastoupit kdejaký pleťový krém či vlasovou masku.

V případě vlasů hydratuje vlasové vlákno a redukuje krepatost, takže vlasy jsou lesklé a hladké. Pomáhá také vyživovat zvlášť zničené vlasy, a dokonce dokáže odstranit lupy tím, že snižuje tvorbu kožního mazu. Pár kapek lněného oleje vetřeného do vlasů zacelí roztřepené konečky a v létě vlasy ochrání před slunečním žárem i slanou vodou.

Stejně dobře jako vlasy umí lněný olej vyživit i pokožku. Kyselina linolová dobře hydratuje a pokožce tím vrací elasticitu a pevnost. Stačí vmasírovat malé množství oleje do pokožky, ideálně dokud je ještě vlhká po sprše či koupeli. Používá se i ke změkčení ztvrdlé a hrubé pokožky, která se obvykle vyskytuje na patách, loktech či kolenou.

Lněný olej nemastí a dobře se roztírá, lze jej tedy bez obav použít i na obličej. Kromě toho, že regeneruje suchou pleť, zvládne zmenšit kruhy pod očima i léčit akné. Obsažený vitamín E je také velmi účinný proti vráskám.

Jak lněný olej konzumovat

Lněný olej je třeba konzumovat syrový, protože teplem se ztrácí většina obsažených živin, navíc olej při vyšších teplotách žlukne a získává nepříjemnou pachuť. Nutno ovšem podotknout, že nahořklá chuť lněného oleje nemusí vyhovovat každému.

Lněný olej je nejlepší přidávat do salátů (nejlépe v kombinaci s olivovým olejem), případně je možné užívat jednu lžíci denně jako lék, ideálně nalačno. Toto množství by se nemělo překračovat, jinak hrozí vedlejší účinky jako průjem či snížená srážlivost krve. Ostatně příliš mnoho oleje je nevhodné i z hlediska kalorického příjmu.

Kdo nesnese olej, může jej nahradit lněným semínkem.

Lněné semínko je u nás snadno dostupné a může představovat chutnější variantu lněného oleje. Lněná semínka by se měla konzumovat rozemletá nebo je nutné je dobře rozkousat, jinak hrozí, že projdou celá zažívacím traktem, aniž by došlo ke vstřebání cenných látek do organismu.

Krém Budwig

Lněná semínka či lněný olej mohou posloužit i při přípravě sladkostí. Příkladem je krém Budwig, nápad lékárnice dr. Johanny Budwig.

Ingredience:

  • 1 jogurt
  • 1 ½ lžíce lněných semínek nebo lněného oleje
  • 1 hrst jakýchkoli ořechů či semínek
  • 1 lžíce obilnin (oves, ječmen, pšenice)
  • 1 banán nebo 1 lžíce medu
  • 1 kus sezónního ovoce
  • šťáva z poloviny pomeranče

Postup:

V mixéru společně rozemeleme lněná semínka, ořechy a obilniny. Přidáme ovoce nakrájené na kousky, banán či med a citronovou šťávu. Nakonec vmícháme jogurt a vše dobře prohněteme, aby vznikla homogenní směs. Tím je krém Budwig hotov a připraven ke konzumaci.

Kdy je nutné se lněnému oleji vyhnout

Lněný olej jako takový nepředstavuje pro zdraví žádné riziko, lze jej tedy bez obav užívat i v těhotenství a výjimkou nejsou ani děti, u kterých naopak může podpořit správný vývoj mozku.

Nicméně vzhledem k tomu, že lněný olej mírně ředí krev, neměl by se užívat s přípravky či potravinami se stejným účinkem (aspirin, česnek, léky na ředění krve, ginkgo biloba, rybí tuk). 

Autor: Eva Tinková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.