Kokosový olej: Účinky na zdraví, kosmetické produkty i recepty | Moje zdraví

Kokosový olej: Kdy pomáhá a na co si u něj dát pozor

Kokosový olej: Kdy pomáhá a na co si u něj dát pozor
Autor: istock.com
26. května 2021 • 06:00

Kokosový olej – dlouho zatracovaný, dnes opěvovaný, a někdy dokonce řazený mezi superpotraviny. Jak to s ním je doopravdy? Je to zázračný lék, anebo nebezpečný nepřítel? Jaké jsou jeho účinky a jak ho můžeme využít?  

Z hlediska výživy je kokosový olej tak trochu kontroverzní. Ještě donedávna byl považován vyloženě za nezdravý, protože obsahuje poměrně vysoké množství nasycených mastných kyselin, které škodí zejména kardiovaskulárnímu systému, neboť zvyšují hladinu „špatného“ (LDL) cholesterolu. V poslední době však jeho obliba stoupá, protože mnohé vědecké studie prokázaly, že kokosový olej zároveň obsahuje takzvané mastné kyseliny se středním řetězcem, které jsou naopak zdraví prospěšné a tělo je spíše přemění v energii než v tuk. I přesto by se ale podle odborníků mělo s kokosovým olejem zacházet ve stravě opatrně. Bezpečnější je využívat jeho cenné látky v kosmetice.

Pět tipů, jak využít kokos pro péči o pleť a vlasyVIDEO 

Druhy kokosového oleje

Kokosový olej se vyrábí lisováním dužiny ořechů kokosové palmy, kterou obyvatelé ostrovů v Tichém oceánu někdy nazývají „strom života“. Bod tání je 23 °C, a tak se s ním běžně setkáváme v tuhém stavu. Podle způsobu zpracování rozlišujeme několik druhů kokosového oleje:

Panenský kokosový olej

Panenský kokosový olej se zpracovává při nízkých teplotách (maximálně 40 °C) a bez použití chemických látek či umělých přísad. Díky tomu si zachovává veškeré výživné látky, zároveň mu ale zůstává typická kokosová chuť. Může se získávat jak z čerstvého kokosu, tak metodou rychlého sušení (dužina se rychle vysuší a poté vylisuje). Hodí se k vnějšímu i vnitřnímu užívání, méně vhodný je na vaření či pečení, protože se přepaluje už při teplotách nad 178 °C.

Rafinovaný kokosový olej

Pokud olej není označený jako „panenský“ nebo „čistý“, jedná se o olej rafinovaný. Ten se získává ze sušené kokosové dužiny (kopra), a protože při procesu zpracování vznikají nečistoty, musí být olej pomocí chemických rozpouštědel vyčištěn a vybělen, za vysokých teplot je také zbaven charakteristické vůně. S kouřovým bodem (bodem přepálení) 232 °C je ale ideální k tepelné úpravě.

Kokosový olej může také procházet procesem hydrogenace, kdy v něm za velkého tlaku vznikají atomy vodíku, které tuk ztuží. Prodlouží se tak jeho trvanlivost, zároveň ale vznikají transmastné kyseliny, které zvyšují „špatný“ cholesterol. Transmastné kyseliny je pak možné z oleje vyloučit během frakcionace – vzniká tím frakcionovaný kokosový olej, který na rozdíl od původního oleje neobsahuje kyselinu laurovou, ale pouze kyselinu kaprinovou a kaprylovou.

Co kokosový olej obsahuje

Jak už bylo řečeno, přírodní kokosový olej obsahuje mastné kyseliny (triglyceridy) se středním řetězcem, což je zejména kyselina laurová (50 %) a dále kyselina kapronová, kyselina kaprinová a kyselina kaprylová. V kokosovém oleji dále najdeme zinek, železo, vápník a vitamíny K a E.

Kokosový olej ve výživě

To, co je v kokosovém oleji nejcennější, jsou zmíněné mastné kyseliny se středním řetězcem. Dokážou totiž zvyšovat hladinu „dobrého“ (HDL) cholesterolu a pomáhají tak chránit srdce a cévy. Energii uvolňují postupně, čímž podporují činnost metabolismu a může docházet k lehkému úbytku uložených tuků.

Mají také antibakteriální, antivirové, antiparazitické i antiseptické účinky. Díky nim může kokosový olej pomáhat při:

Díky postupnému uvolňování energie se také tělu lépe udržuje stálá hladina cukru v krvi. Navíc při konzumaci kokosového oleje dochází k produkci ketonů, které snižují chuť k jídlu (omezují totiž tvorbu ghrelinu neboli „hormonu hladu“).

Kokosový olej rovněž dobře promašťuje trávicí cesty, čímž zlepšuje trávení. Ve střevech ničí škodlivé bakterie a dokáže zmírňovat i žaludeční vředy. A stejně jako jiné tuky pomáhá vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K).

Nesporný je také pozitivní vliv na rovnováhu hormonálního systému – kokosový olej podporuje přeměnu cholesterolu na pregnenolon, z něhož vznikají některé hormony, například estrogen, progesteron nebo testosteron.  

Dezerty z kokosového oleje

Protože kokosový olej tuhne při pokojových teplotách, často se využívá při přípravě veganských dortů či jiných sladkostí. Pro představu jeden rychlý recept za všechny – čokoládový salám:

  • 180 g sušenek či piškotů
  • 50 g kokosového oleje
  • 20 g kakaa
  • 80 g čokolády na vaření
  • 10 g ořechů či sušeného ovoce (dle chuti včetně množství, lze přidat i strouhaný kokos)

Postup: Ve vodní lázni rozpustíme kokosový olej a čokoládu na vaření. Sušenky (piškoty) i ořechy nameleme nahrubo a smícháme s rozpuštěným olejem a čokoládou, případně můžeme přidat i strouhaný kokos. Směs dobře prohněteme a vytvoříme váleček, který necháme odležet 4–5 hodin v lednici. Před podáváním můžeme pocukrovat.

Kokosový olej v kosmetice

Vysoký obsah tuků, pro které je zařazení kokosového oleje do jídelníčku tolik diskutabilní, je naopak nespornou výhodou v kosmetice.

Kokosový olej pro krásné vlasy

Hydratační a promašťující účinky ocení v první řadě ti, koho trápí suché a lámavé vlasy. Stačí rozpustit polévkovou lžíci kokosového oleje a vetřít ji do délek a zejména do konečků vlasů. Čím déle bude maska působit, tím lépe, může zůstat na vlasech i několik hodin.  Poté je třeba masku dobře umýt šamponem, aby vlasy nezůstaly mastné. Při pravidelném opakování budou vlasy hydratované, hebké a lesklé.

Kokosový olej pro mladší pleť

Obsažený vitamín E je známým bojovníkem proti vráskám. Antibakteriální a protizánětlivé účinky mastných kyselin zase pomáhají odstraňovat nečistoty z pleti a v některých případech také léčit akné. Zde je ovšem nutné dodat, že kokosový olej je hutný, a proto zároveň ucpává póry, což je při akné naopak nežádoucí. Použití na problematickou pleť je tedy vždy vhodné konzultovat s dermatologem, případně opatrně vyzkoušet – každá pleť je jiná, a zatímco u někoho může olej akné opravdu zmírnit, u jiného dojde ještě ke zhoršení.

Chceme-li použít kokosový olej k hydrataci suché pokožky, je nutné jej nanášet na vlhkou pleť – olej vlhkost zvenku uzavře a ta se vstřebá do pokožky. Pokud je olej aplikován na suchou pleť, brání naopak pronikání vlhkosti a pokožka se tak ještě více vysušuje.

Kokosový olej poslouží také jako kvalitní balzám na rty a zejména v zimě je chrání před popraskáním. Umí také odstranit make-up – anebo ho naopak nahradit, je-li potřeba alespoň trochu zakrýt kruhy pod očima.

Kokosový olej je také účinná prevence proti podráždění po holení, což jistě ocení i řada mužů.

Kokosový olej proti jizvám

Pokud naneseme kokosový olej po sprše či koupeli, bude fungovat jako hydratační krém. Osvědčil se také v boji proti jizvám – vitamín E jako antioxidant dokáže urychlit jejich hojení a snížit pravděpodobnost jejich vzniku, tuky je zase zvláční a vyhladí, pokud se už vytvořily.

Kokosový olej ano, ale s mírou

Abychom to tedy shrnuli na závěr – nasycené mastné kyseliny, jimiž je kokosový olej tvořen, obsahují řadu prospěšných látek, a to jak při vnitřním, tak vnějším užití. Není tedy nutné se jim zcela vyhýbat. Je jen potřeba myslet na to, že nasycené kyseliny by ve stravě neměly tvořit více než 10 % – při denním příjmu 9 000 kJ je to cca 25 gramů nasycených tuků (které však přijímáme i ze spousty jiných zdrojů).

Jistá opatrnost platí i při vnější aplikaci kokosového oleje – je namístě zvážit konkrétní typ pleti a vždy nanášet olej na vlhkou pokožku.

Kde koupit kokosový olej

Kokosový olej seženete v prodejnách se zdravou výživou, v drogeriích a v supermarketech. Olej bez chuti a vůně se nejvíce hodí pro přípravu jídel. Do 25 °C má tuhou strukturu a při vyšší teplotě se mění v tekutinu. Extra panenský olej se využívá ve studené kuchyni a jako přírodní kosmetika. Vždy si vybírejte bio kokosový olej, je kvalitnější a má lepší účinky. Cenově můžete zakoupit 400 ml již od 129 Kč.

Autor: Eva Tinková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.