Arganový olej: Marocký zázrak, který omladí zvenku i zevnitř | Moje zdraví

Arganový olej: Marocký zázrak, který omladí zvenku i zevnitř

15. června 2021 • 14:00

Pokud jste se někdy zajímali o arganový olej, jistě jste si všimli, že jeho cena je v porovnání s jinými rostlinnými oleji několikanásobně vyšší. Proč tomu tak je a je lepší než levnější olivový olej?

Původ a vysoká cena arganového oleje

Arganový olej se získává ze semen stromu zvaného argánie trnitá (Argania spinosa). Jeho cenu ovlivňují dvě zásadní skutečnosti. Zaprvé, argánie se vyskytuje pouze v jediné oblasti na světě, a to v jihozápadním Maroku (proto se arganový olej nazývá také marocké tekuté zlato). Zadruhé, ze 100 kg suchých semen se získá pouze asi 3,5 kg oleje. 

Oblast, kde se argánie vyskytuje, je od roku 1998 pod ochranou kulturní organizace UNESCO a označuje se jako „biosférická rezervace Arganeraie“. Arganový les se rozkládá na 800 hektarech a o sběr plodů (semen) se starají už odnepaměti výhradně marocké ženy, které také ručí za to, že celá sklizeň bude probíhat udržitelným způsobem. Neexistuje tedy bezhlavé drancování stromů – semena se sbírají až tehdy, když sama spadnou suchá na zem. Mimochodem jeden litr oleje znamená tři dny práce jedné ženy. 

U nás stojí jeden litr arganového oleje okolo tří tisíc korun. Setkáte-li se s výrazně levnějším produktem, pak si můžete být jistí, že se nejedná o čistý arganový olej, ale o směs olejů, kde převažují především ty levnější.

Olej pochází ze semen stromu zvaného argánie trnitá • Autor: istock.com

Složení arganového oleje

Arganový olej je z 99 % složen z esenciálních mastných kyselin různých typů – nasycených i nenasycených (kyselina olejová 43–49 %, linolenová 29–36 %, linolová 30–38 %, palmitová 11–15 % a stearová 4–7 %). Zbylé jedno procento tvoří karoteny, tokoferoly (vitamín E), vitamín D, skvalen (rostlinný lipid) a fytosteroly (rostlinné steroly).

Ačkoli arganový olej obsahuje i „nezdravé“ nasycené mastné kyseliny (stearová, palmitová), které obecně přispívají k vyšší hladině „špatného“ (LDL) cholesterolu, olej jako takový nemá žádný negativní vliv. Pokud jde totiž o kyselinu palmitovou, bylo zjištěno, že vyskytuje-li se v kombinaci s kyselinou linolovou, nezvyšuje LDL cholesterol. Přitom v rostlinných olejích se vždy nachází spolu s kyselinou linolovou.

Kyselina stearová se zase v játrech rychle mění na mono-nenasycenou kyselinu. Arganový olej se tedy chová tak, jako by obsahoval pouze nenasycené mastné kyseliny, které pozitivně ovlivňují kardiovaskulární systém, vlasy i pokožku.

Procentuální zastoupení jednotlivých kyselin je velmi podobné i u olivového oleje. V čem se však oba oleje velmi liší, to je obsah vitamínu E, tedy významného antioxidantu – arganový olej ho obsahuje až třikrát více než olivový olej. 

Arganový olej je také tmavší a hustší než olivový olej a vyznačuje se výraznou ořechovou chutí.

Arganový olej v kosmetice

Těžko by bylo možné uměle vyrobit kosmetický produkt, který by obsahoval takové množství cenných látek jako arganový olej. Jeho blahodárných vlastností využívaly africké národy už v antických dobách a ne nadarmo se argánii přezdívá „strom života“. Arganový olej má především významné antioxidační, zvláčňující a hydratační účinky, a lze jej tak využít jak v pleťové, tak vlasové kosmetice.

Video se připravuje ...
Podívejte se na cvičení, které pomáhá proti očním vráskámVIDEO 

Arganový olej pro zdravé a hebké vlasy

Vitamín E je přímo zázračný lék na vlasy zničené barvením, žehlením a fénováním. Arganový olej lze přitom využít nejen pro ozdravnou kúru, ale také jako ochranu před vysokými teplotami – stačí před fénováním či žehlením nanést do vlasů pár kapek oleje a obsažené omega-3 mastné kyseliny vytvoří na vlasech ochranný film.  

Arganový olej je díky obsaženým mastným kyselinám ideální pro suché a křehké vlasy, které hydratuje a posiluje a dodává jim zdravý a lesklý vzhled. Pár kapek oleje dokáže zkrotit i kudrnaté či krepaté vlasy – zjemní je a vyhladí je. I suché a roztřepené konečky budou s arganovým olejem vypadat zdravěji. Navíc tím, že arganový olej posiluje vlasová vlákna, brání jejich padání.

Arganový olej proti vráskám

Arganový olej pokožku zvláčňuje, vyživuje, regeneruje a uklidňuje, přičemž působí do nejhlubších vrstev kůže. Má také výrazné protizánětlivé účinky, a dokáže tak úspěšně bojovat proti akné, ekzémům i lupénce

Jak už bylo zmíněno, arganový olej je bohatý na vitamín E, který chrání buněčnou membránu před volnými radikály a zabraňuje tím stárnutí pleti. Mastné kyseliny se postarají o zvláčnění a vyhlazení pleti i o viditelnou redukci vrásek a poradí si i s jizvami a striemi.

Obsažený skvalen urychluje hojení ran a popálenin a zjemňuje zrohovatělou pokožku.

Kdo používá make-up, může si do podkladové báze přidat pár kapek arganového oleje a zajistí tak pleti výživu po celý den.

Arganový olej v kuchyni

Vzhledem k vyšší ceně nelze očekávat, že by se arganový olej stal rovnocennou alternativou ostatních rostlinných olejů, avšak může občas zpestřit jídelníček.

O sběr plodů v Maroku se starají výhradně ženy • Autor: istock.com

Mnohé studie prokázaly, že arganový olej dokáže zejména prostřednictvím kyseliny olejové a fytosterolů regulovat hladinu cholesterolu (snížením LDL cholesterolu) a snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Podporuje také činnost mozkových buněk a chrání jaterní tkáň. Arganový olej dále napomáhá správnému trávení, posiluje imunitní systém a snižuje hladinu cukru v krvi. Podle některých odborníků dokonce brání inzulínové rezistenci, která je jednou z hlavních příčin cukrovky. Zdá se také, že arganový olej umí omezit růst nádorových buněk v případě rakoviny prostaty. Ostatně díky silným antioxidačním účinkům je arganový olej výbornou prevencí i dalších typů nádorových onemocnění.   

Co jíst při vysokém cholesterolu? Na naše tipy se podívejte zde.

Aby se zachovalo co nejvíce cenných látek, je nejlepší konzumovat arganový olej syrový – může například dochutit salát či kuskus nebo nahradit pomazánku, ať už samotný, nebo v tradiční marocké pomazánkové pastě zvané Amlou.

Video se připravuje ...
8 tipů, jak zdravě snídatVIDEO 

Recept na pomazánku Amlou

Ingredience:

  • 200 g mandlí
  • 150 g potravinářského arganového oleje
  • 3–4 lžíce teplého medu
  • špetka soli

Postup:

Na pánvi či v troubě opečeme dozlatova a do křupava mandle. Po vychladnutí je rozemeleme na prášek, přidáme arganový olej a dobře prohněteme. Nakonec přidáme med a sůl a pokračujeme v hnětení, dokud nevznikne homogenní hmota. Pomazánka je výborná s chlebem, topinkami i slanými palačinkami.

Autor: Eva Tinková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.