Olejový zábal na průdušky: Pomůže na kašel. Jak na něj? | Moje zdraví

Nemůžete spát kvůli kašli? Vyzkoušejte zázračný olejový zábal

Nemůžete spát kvůli kašli? Vyzkoušejte zázračný olejový zábal
Autor: istock.com
24. října 2023 • 06:00

Suchý kašel dokáže pořádně potrápit, a to především v noci. Abyste se v klidu vyspali a urychlili jeho léčbu, vyzkoušejte účinný olejový zábal. Podle zkušeností pacientů funguje opravdu úžasně.

Suchý, dráždivý kašel je neproduktivní, takže při něm nevykašláváme žádný hlen. Jde o velmi nepříjemný druh kašle, který se zhoršuje v noci a nenechá pacienta v klidu odpočívat. Ve velké většině případů je způsobený nachlazením a někdy ho doprovází i pocit škrábání v krku. Na takový kašel vám lékař obvykle předepíše antitusika, dřív než k němu zajdete, zkuste si od něj ulevit sami. Téměř zázračně na něj působí olejový zábal.

Jak fungují domácí zábaly?

Zábaly a obklady obecně nám při nachlazení pomáhají tak, že vytahují z těla škodliviny a absorbují je do sebe. Z toho důvodu je doba působení relativně krátká – od 1 do 3 hodin. Při delším působení by zábal přestal být účinný.

Jak na olejový zábal na průdušky?

Příprava olejového zábalu naštěstí není žádná věda. Bude vám stačit miska rostlinného nebo olivového oleje. Zahřejte jej na teplotu těla a namočte do něj starou plenu nebo jakoukoli jinou bavlněnou látku. Tu přiložte na hrudník, případně i na záda, ovažte potravinovou fólií (dobře drží) a překryjte nahřátým ručníkem. Olejový zábal nechte působit půl hodiny až hodinu. Do oleje můžete přidat i pár kapek éterického oleje, dýchacím cestám uleví například eukalyptový. Zábal můžete přikládat dvakrát až třikrát denně.

Více o tom, co pomáhá na nachlazení, čtěte ZDE.

Pokud vám nesedne olejový zábal, můžete podle některých zdrojů vyzkoušet i zázvorový, který má podobný účinek, nebo tvarohový. Ten pomáhá i proti chrapotu a zánětech dýchacích cest. Tvaroh začne po přiložení na hrudník kvasit, čímž pohlcuje škodlivé látky, mírní otok a podporuje prokrvení. A jak na něj?

Pomůže i tvarohový zábal

Na zábal používáme zásadně měkký tvaroh, nejlépe vychlazený v lednici na teplotu kolem 5° C. Pokud ho pacient snese, ideální je přiložit tvaroh přímo na hrudník a na něj položit mikrotenový sáček a poté ovázat šátkem. Ideální tloušťka tvarohu je do 2,5 cm. Tvaroh odstraňte, až se ohřeje, maximálně však po hodině. Zábal můžete přikládat několikrát denně.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.