Rakovina prostaty: Muži si riziko uvědomují, na prohlídky chodí stále málo | Moje zdraví

Rakovina prostaty: Muži si riziko uvědomují, na prohlídky chodí stále málo

Rakovina prostaty: Muži si riziko uvědomují, na prohlídky chodí stále málo
Autor: Shutterstock.com
22. ledna 2019 • 12:00

Muži by si měli přiznat, že preventivní prohlídky prostaty jim mohou zachránit nejen život, ale i vztah s partnerkou. Semínko zneklidnění většinou zasadí právě ženy, když vysledují u svého protějšku problémy, které on sám popírá.

Ačkoli si 78 % mužů nad 45 let věku uvědomuje, že by po 40. či 50. roce svého života měli chodit na pravidelné kontroly k lékaři, většina je zanedbává. Vyplývá to z výzkumu, který provedla agentura STEM-MARK a který se týkal přístupu mužů k rakovině prostaty. To je nejčastější onkologické onemocnění u mužů.

Rakovina prostaty se netýká jen starších mužů. Pokud jí v rodině někdo trpí, nemoc poznamená všechny blízké. Zároveň u příbuzných vzrůstá riziko výskytu této choroby. Proto je důležité, aby povědomí o nemoci měli i mladí muži,“ uvádí onkoložka Jana Prausová.

 

Riziko vzniku rakoviny prostaty vzrůstá po 50. roce života. Každý muž by měl absolvovat preventivní prohlídky pravidelně. Jediným rizikovým faktorem vzniku rakoviny prostaty, o kterém lze hovořit s jistotou, je ten genetický. Dalšími obecně známými faktory jsou obezita, kouření a celkově nezdravý životní styl.

Příznaky popisují muži stejně

Prostata neboli předstojná žláza je přídatná mužská pohlavní žláza, která dodává 15–30 % objemu tekutiny ejakulátu zajišťujícího životaschopnost spermií. Obepíná počáteční část mužské močové trubice v místě, kde tato opouští močový měchýř.

Už z jejího tvaru a umístění vyplývá, že příznaky onemocnění budou souviset s močením: Objevuje se potřeba častého močení a během samotného aktu močení vás může zaskočit neplynulý tok (jako by moč nešla vytlačit ven), pálení a bolest, v moči také může být přítomna krev.

K dalším příznakům onemocnění patří ztráta chuti k jídlu a tělesné hmotnosti. Jenže muže většinou nic takto pádného nevaruje a může být dlouhou dobu bez obtíží. K „záchranné akci“ jej obvykle vyprovokuje partnerka, která si všimne, že intimní chvilky neprobíhají tak jako dřív, že se vyskytly potíže s erekcí, případně bolestivá ejakulace.

Pátrání v krvi

Jde-li o moderní postupy, jejichž pomocí lze rakovinu prostaty určit, většině mužů chybějí potřebné informace; 71 % respondentů ve věku nad 45 let ve výše zmíněném výzkumu agentury STEM/MARK tvrdí, že nevědí, co je to PSA. Jde o prostatický specifický antigen, který by si měli muži nechat pravidelně testovat již od 40 nebo 50 let věku.

Díky jednoduchému krevnímu testu lze s velkou pravděpodobností objevit rakovinu ještě v době, kdy ji lze vyléčit. Hodnota PSA může být ovlivněna mnoha faktory, především věkem, velikostí prostaty a charakterem její tkáně. 

Prohlídku je třeba ustát

Co vás dále čeká u lékaře? Nebojte se, není to nic strašného, i když myšlenka na vyšetření prostaty vytváří v mužích blok. Její umístění v blízkosti konečníku umožní lékaři odhalit při fyzikálním vyšetření pohmatem změny její velikosti, tvaru a struktury. Musí však zavést prst do konečníku.

Až sem to může zajít

Rakovinu prostaty nemusí muž zaznamenat dokonce až do chvíle, kdy si zlomí nějakou kost v těle. To může být známka toho, že nemoc si vybírá svou daň daleko za hranicemi samotné prostaty, že vyslala své záškodníky v podobě metastáz až do kostí. „Těchto případů naštěstí registrujeme stále méně, protože se onemocnění snažíme zachytit ve dřívějších stadiích. Ale bohužel je stále vídáme. Obecně platí, že jakmile nádor přesáhne orgán, prognóza je výrazně horší. Totéž platí o rakovině prostaty,“ říká profesor Hanuš.

Operačních postupů je více

Dojde-li na temný scénář a veškerá vyšetření potvrdí diagnózu, je důležité zahájit léčbu. „Máme-li před sebou muže do sedmdesáti let bez závažných současně probíhajících chorob, doporučujeme operaci. Tu považujeme za nejúčinnější metodu,“ vysvětluje profesor Hanuš.

Radikální prostatektomie (odstranění prostaty) sníží úmrtnost až o 40 %. Operační postupy se přitom mohou lišit – od velké, otevřené operace přes odstranění prostaty laserem až po výkon vedený přes močovou trubici. "U starších pacientů či u těch, kteří nemohou velkou operaci podstoupit, přicházejí ke slovu jiné metody, například radioterapie nebo takzvaná brachyterapie, při níž se zářič vkládá přímo do tkáně prostaty,“ uzavírá profesor Hanuš.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.