Co pomáhá v menopauze? Ověřené rady, které zaručeně pomůžou | Moje zdraví

Co pomáhá v menopauze? Ověřené rady, které zaručeně pomůžou

11. srpna 2020 • 10:00

Menopauza je pro ženu zátěžovým obdobím. Od potíží pomůže mnohé: od změny životního stylu přes cvičení až po klasické či alternativní léky. Menopauza bývá období, kdy žena začíná užívat třeba léky na snížení krevního tlaku a léky působící na harmonizaci psychiky. Mnohdy si neuvědomí, že za její problémy mohou právě hormonální změny.

Přírodní látky jsou volně dostupné

Při konzultacích s lékárníkem se můžete dozvědět, že pro zmírnění svých potíží můžete využít přírodní látky, jejichž struktura a velikost molekuly je podobná estrogenům. K jejich zdrojům patří třeba mateří kašička a pyl, fazole, čočka, sója, červený jetel, vojtěška, červená vinná réva. „Jednou z nejlépe vyzkoušených alternativ k estrogenu je extrakt z ploštičníku hroznatého,“ říká MUDr. Zoja Čurilová Roháčová z pražského Gyncentra.

Speciální zákrok

Suchost sliznice pochvy a bolestivý sex trápí víc žen, sl než je ochotno přiznat. Jedním z řešení může být podle gynekoložky odborný lékařský laserový zákrok, během něhož se prohřejí vrstvy poševní stěny a stimulují nervová zakončení. Do problematické oblasti lze aplikovat kyselinu hyaluronovou, která zvlhčí a zjemní okolní struktury, udrží jejich tvar a dodá jim pružnost.

Hormony na předpis

Při hormonální substituční terapii (HRT) se ženám dodává jako účinná látka právě estrogen. „Největší význam hormonální substituční terapie je její účinnost v prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění a léčby osteoporózy. Při léčbě trvající více než šest let se sníží počet zlomenin obratlů o více než 50%. HRT také snižuje riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci, stařecké slepoty, kolorektálního karcinomu a příznivě působí na prevenci stařeckého vypadávání zubů,“ uvádí MUDr. Petr Kovář z gynekologické ambulance a Centra ambulantní hysteroskopie Gynprenatal v Hlučíně a Havířově. Druhou stranou mince však je, že léčba samotnými estrogeny je spojována se zvýšeným rizikem vzniku karcinomu endometria (děložní sliznice) a prsu - pokud trvá déle než 10 let, zvyšuje se toto riziko až o 30 %. „Doplní-li se léčba estrogeny o gestageny (např. progesteron), riziko vzniku karcinomu endometria a prsu se téměř eliminuje,“ dodává MUDr. Kovář. Aby se případné komplikace včas odhalily, je během podávání HRT nutné docházet na častější gynekologické kontroly včetně mamografie. Estrogenní léčba se může podávat i pouze lokálně zaváděním do vaginy.

Čím přispěje homeopatie

„Každá žena prožívá období menopauzy jinak - cítí se přehnaně podrážděná, obtěžují jí návaly horka s pocením, bolení hlavy, probouzí ji bušení srdce. Lékem první volby ke zmírnění, či úplnému odstranění těchto nepříjemných příznaků takzvaného přechodu je vždy homeopatikum Apis mellifi ca. Ženy, kterým tento lék dělá obzvlášť dobře, bývají starostlivé, zodpovědné a vysoce praktické. Jejich zdravotní problémy vznikají nebo se horší v létě, teplem a v přehřátých, nevětraných místnostech. Naopak dobře jim dělá čerstvý vzduch a studené obklady postižených či bolavých míst - v případě klimakteria tedy například hlavy,“ uvádí lékař a homeopat MUDr. Alexandr Fesik.

Co můžete sama udělat pro zmírnění příznaků menopauzy:

  • Vyhněte se potravinám přispívajícím k návalům horka a dysbalancím (kofein, alkohol, hodně slaných, sladkých a kořeněných jídel). 
  • Jezte dostatek bílkovin. Jsou klíčové pro zachování svalové hmoty. Kvalitními zdroji jsou libové maso včetně rybího, méně tučné mléčné výrobky, vejce, luštěniny.
  • Zařaďte do své stravy polynenasycené mastné kyseliny, které pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v krvi a udržují srdečně-cévní systém zdravý. K potravinám bohatým na tyto zdravé tuky patří mořské ryby, rostlinné oleje lisované zastudena, lněné semínko a ořechy.
  • Přijímejte dostatek vlákniny. Podpoříte trávení a vyladíte hladinu cholesterolu v krvi. Jezte celozrnné výrobky, obiliny, luštěniny, hodně zeleniny a ovoce.
  • Jezte pravidelně. Nepravidelné jídlo může způsobit zhoršení příznaků menopauzy a nastartovat přibývání na váze. Důležité je i dodržování pitného režimu.
  • Dodejte tělu vápník, který pomůže udržet kosti pevné. Vápník se dobře vstřebává během spánku, naordinujte si tedy mléko nebo mléčné výrobky na odpoledne nebo večer. K dalším zdrojům vápníku patří sezamová semínka, mák nebo šproty.
  • S vápníkem jde ruku v ruce „sluneční“ vitamin D, který má klíčovou roli při vývoji kostí a udržení jejich hustoty. Je rovněž důležitý pro zdraví zubů, ale také jako prevence oběhových onemocnění a infarktu myokardu. Navíc podporuje dobrou náladu!
  • Snížení váhy může pomoci od návalů a snížit riziko dalších příznaků. Navíc se budete cítit lépe!
  • Pokud na vás jde nával, napijte se studené vody. Pomáhá také mokrý studený hadřík za krk.
  • Správně dýchejte, pomaleji, do břicha. Tím dáte svému tělu pokyn, že je třeba zmírnit a zklidnit se. 
  • Zdravý jídelníček je klíčový a snažte se překonat nechuť k aktivnímu pohybu, která souvisí se sílícím pocitem rychlejší únavy.

Článek vyšel v magazínu Moje zdraví. V aktuálním čísle vás čeká rozhovor s Lucií Zedníčkovou, téma Proč se v létě lépe hubne, návod na to, kdy a jaké bylinky v létě sbírat, a další zajímavé čtení. Objednat si ho můžete v našem iKiosku. Doprava je zdarma.

Autor: iStock.com

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.