Měla jste celý život nižší tlak? Po menopauze se může prudce zvýšit | Moje zdraví

Měla jste celý život nižší tlak? Po menopauze se může prudce zvýšit

Měla jste celý život nižší tlak? Po menopauze se může prudce zvýšit
Autor: istock.com
14. prosince 2019 • 06:00

Zhruba u poloviny žen ve věku mezi 55. a 65. rokem se projeví vysoký krevní tlak. Přitom většina z nich měla dlouho tlak normální, nebo dokonce nižší. Na vině jsou kromě věku také hormony, ženy navíc takové prudké zhoršení nečekají a podceňují ho.

Zatímco u mužů se problémy s vysokým tlakem projevují často už před 50. rokem života, u žen k tomu dochází později. Chrání je totiž ženské hormony, jejichž pokles nastává právě po padesátce. "Dochází ke snížení hladiny estrogenu, což je ženský pohlavní hormon, který do té doby chránil cévní stěnu, zpomaloval ukládání cholesterolu a rozvoj aterosklerózy, a tím ženám výrazně snižoval riziko infarktu či mozkové příhody. Urychlení cévních změn v období menopauzy je také jedním z důvodů zvýšení krevního tlaku," vysvětluje MUDr. Petra Vysočanová z interní kardiologické kliniky fakultní nemocnice v Brně. 

Jak vysvětluje lékařka, řada žen měla až do menopauzy krevní tlak zcela normální, nebo dokonce nízký, a tak své problémy neřeší, mnohdy o nich dokonce ani neví. Navíc se vysoký tlak a následně třeba infarkt považuje za nemoc mužů, což ovšem není pravda. Když k tomu ještě připočteme, že srdeční selhání se u žen někdy projevuje jinak než u mužů, a proto se často jeho první příznaky podcení, je jasné, že riziko je veliké. 

Zhubněte, a hlavně se hýbejte

Pokles hormonů zhoršuje podle Vysočanové také hospodaření těla se solí. "V období menopauzy se zhoršuje u žen vylučování soli, které souvisí se zadržováním vody a otoky. A to je dalším faktorem vedoucím ke zvýšení krevního tlaku," říká lékařka.

U většiny žen se menopauza začíná projevovat kolem 52. roku věku. "Když stárneme, zpomaluje se metabolismus, tuhnou cévy a my jsme také často méně fyzicky aktivní. Cévám škodí a krevní tlak zvyšuje pokles fyzické aktivity a také s tím často spojený váhový vzestup," varuje Vysočanová.

Pro udržení optimální hmotnosti už v tomto věku obvykle nestačí jen úprava jídelníčku, důležitý, respektive zcela zásadní je také pohyb. Jenže zhubnout po menopauze je opravdu výzva. Každopádně: každé kilo se počítá stejně tak jako každý krok, protože chůze je nejlepším sportem. V jídelníčku by jako vždy měl být dostatek zeleniny a přidat je dobré na bílkovinách a ubrat na přílohách. Zcela zásadně také svému tělu pomůžete, když přestanete kouřit.

První krok? Kupte si tlakoměr

Přitom diagnóza hypertenze - jak odborně lékaři vysokému tlaku říkají - je jednoduchá. Stačí pouhé změření krevního tlaku. Není možné čekat, až se objeví potíže, ty už jsou pak totiž obvykle spojené s rozvojem některého vážného onemocnění. "Krevní tlak by si žena měla v tomto období měřit pravidelně, buď na preventivních prohlídkách u lékaře nebo sama, v domácím prostředí, kvalitním validovaným přístrojem určeným k domácímu použití," radí Vysočanová.

Pokud si nenaměříte dobré hodnoty, je potřeba navštívit praktického lékaře. "Čím dříve je léčba zahájena, tím snadněji dosáhneme cílových hodnot," říká lékařka. "Je důležité si pamatovat, že i když stárneme my i naše cévy, už dávno neplatí, že je normální mít ve vyšším věku i vyšší tlak! Optimální hodnoty pro většinu dospělých jsou nižší než 140/90 mmHg, ideálně kolem 130/80 mmHg," uzavírá lékařka s tím, že další informace je možné najít na webových stránkách www.krevnitlak.cz

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.