Co dělat, když se hodně potíte? A kdy je čas navštívit lékaře s hyperhidrózou | Moje zdraví

Co dělat, když se hodně potíte? A kdy je čas navštívit lékaře s hyperhidrózou

Co dělat, když se hodně potíte? A kdy je čas navštívit lékaře s hyperhidrózou
Nadměrné pocení bývá spíše společenským problémem • Autor: iStock.com
6. března 2020 • 06:00

Buď jím trpíte vy, nebo někdo ve vašem okolí. V obou případech nadměrné pocení bývá obtěžující pro samotnou osobu i okolí. Nadměrné pocení (hyperhidróza) neohrožuje život, ale může být společensky nepříjemné. Víte, jak si s tím poradit? A kdy už je dobré navštívit lékaře?

Nikdo nemůže říci, kolik potu je „příliš mnoho“. Žádný efektivní a pohodlný způsob měření celkového množství potu neexistuje a každý to má jinak. Nadměrné pocení je místo toho definováno jako jakékoli množství potu, které způsobuje problémy nebo trápení. Hyperhidróza je definována jako pocení, které narušuje normální činnosti. Epizody nadměrného pocení se objevují nejméně jednou týdně bez jasného důvodu a mají vliv na společenský život nebo každodenní činnosti. Přesné příčiny nejsou známy, ale těmito obtížemi trpí až 3 % lidí.

Kde je příčina nadměrného pocení?

Ta obvykle začíná v adolescenci nebo mladé dospělosti. Mívá dvě základní podoby. Takzvaná primární hyperhidróza znamená, že nejsou jasné příčiny. Sekundární hyperhidróza souvisí s konkrétním zdravotním stavem člověka, jako je například obezita, dna, menopauza, nádor, otrava rtutí, diabetes mellitus nebo hypertyreóza (hyperaktivní štítná žláza). Pokud je pocení nejhorší v dlaních, chodidlech nebo podpaží, nazývá se fokální hyperhidróza. Většina lidí s fokální hyperhidrózou je jinak zcela zdravá. Studie naznačují, že nejsou nervóznější nebo rozrušenější než lidé, kteří se normálně potí.

Jak ovlivňuje pocení naše vztahy?

I když se nejedná ze zdravotního hlediska o nic závažného, trpíme v oblasti společenské. Tady může hyperhidróza způsobit skutečné problémy. Většina lidí se kvůli nadměrnému pocení cítí velmi rozpačitě. Často hlásí frustrace nebo problémy s osobními věcmi, které většina lidí považuje za samozřejmost, jako je často se měnící oděv kvůli potu v podpaží, snaží se vyvarovat potřesení rukou, chybí na společenských shromážděních kvůli obavám z pocení, mají problémy s romantickými vztahy, zažívají obtížnost při psaní, protože pero klouže nebo pot znečistí stránku papíru.

Léčba hyperhidrózy

Navzdory závažnému negativnímu dopadu, který má hyperhidróza na životy lidí, kteří jí trpí, většina nikdy nehledá léčbu, která by jim mohla pomoci. „Obecně lidé s fokální hyperhidrózou žijí se svým problémem od doby, kdy byli mladí. Poté, co se naučili žít s nadměrným pocením, často nepoznají, že jejich problém je léčitelný. Což je škoda, protože jsou k dispozici účinné způsoby léčby,“ poukazuje na skutečnost britská dermatoložka Yvette Brazier. Ačkoli žádná léčba není dokonalá, léky a procedury proti nadměrnému pocení mohou mnoha lidem pomoci s jejich stavem. Jaké to jsou? Lékaři publikující pro zpravodaj MedicalNewsToday uvádějí tyto možnosti.

Běžné antiperspiranty: Mohou být aplikovány na ruce a nohy, stejně jako na podpaží. Pokud si s nimi vystačíte, nepotřebujete návštěvu lékaře. Antiperspiranty lze použít i před spaním.

Antiperspiranty na předpis: Většina lidí s hyperhidrózou se potí i přes běžné antiperspiranty, a tak lékař může předepsat antiperspirant na bázi hlinité soli s vyšší pevností. To bývá účinné pro mírné případy nadměrného pocení.

Dermatologové jsou obecně nejlepšími lékaři pro léčbu nadměrného pocení, které není ukočírováno běžnými výrobky. Obvykle jsou obeznámeni s léčbou hyperhidrózy, zejména pokud je pocení těžké. Trpíte-li tímto problémem, nechte si napsat od svého lékaře doporučení pro dermatologa.

Některé pokročilejší léčby hyperhidrózy zahrnují:

Ionoforéza: To zahrnuje namáčení rukou nebo nohou v proudu vody, kterým prochází mírný elektrický proud. Vyžaduje časté ošetření, ale bývá to při snižování pocení účinné.

Botulotoxin typu A (botox): Injekce této látky proti vráskám se aplikuje v podpaží. Botox je více než 90% účinný jako léčba hyperhidrózy. Injekce však mohou být bolestivé, někdy vyžadují lokální anestézii.

Systém miraDry: Toto zařízení využívá elektromagnetickou energii k trvalé eliminaci potních žláz pod podpaží. Není schválen pro použití na jiných částech těla.

Tipy, jak si s pocením poradit sami

Omezte kořenitá jídla a kofein

Kofeinové nápoje, jako jsou káva a Cola, a kořenitá jídla, jako jsou kari nebo feferonky, mohou způsobit pocení, zejména na tváři a hlavě. Stejně jako alkohol. Pište si deník s jídlem a pitím, který vám pomůže zjistit, která jídla nebo nápoje u vás způsobují silné pocení. Místo koření používejte čerstvé bylinky.

Koupejte se pečlivě

Koupete se nebo sprchujete denně nebo i několikrát za den? Pokud vás zápach obtěžuje, zkuste použít antibakteriální mýdlo ke snížení bakterií na kůži. Když se bakterie mísí s potem, způsobují zápach. Ujistěte se, že jste zcela sušší, protože bakterie prosperují ve vlhkosti.

Zchlaďte se

Pokud menopauza způsobuje návaly horka nebo noční pocení, máte štěstí,  je k dispozici mnoho nápravných prostředků. Na úlevu naneste na kůži chladnou, mokrou žínku nebo pijte ledovou vodu. Léky na předpis a hormonální terapie mohou také zmírnit návaly horka. Mnoho žen zkouší alternativní terapie, kde je obsažena sója, černý cohosh, kořen dong quai, ženšen, káva, jetel červený, ale neexistuje přesvědčivý důkaz, že fungují. Poraďte se se svým lékařem a rozhodněte se, co je pro vás nejlepší.

Vyberte si správné oblečení

Volně padnoucí oděv a přírodní textilie, jako je bavlna, nechají kolem pokožky cirkulovat vzduch, což zpomaluje hromadění vlhkosti. Těchto vědomostí využili tvůrci revolučních triček proti pocení CityZen, jež svým podnikatelským nápadem vyhráli nejen celostátní soutěž T-Mobile Rozjezdů 2019, ale hlavně pomohli tisícům nešťastných mužů a dnes i žen, neboť svou kolekci revolučních triček rozšířili. Tričko můžete nosit pro jakoukoliv příležitost i v byznys prostředí, a to i pod košili. Při cvičení jsou pak důležité textilie, které odvádějí vlhkost od pokožky. V případě nadměrného pocení mějte po ruce další košili nebo bundu. Vzorované, černé nebo bílé oblečení skrývá skvrny potu zvláště dobře.

Najděte si ten pravý antiperspirant

Hliníkové antiperspiranty fungují tak, že blokují potové žlázy. Pro mírné příznaky jsou výrobky k dispozici v obchodech. Před spaním naneste na kůži vysušenou ručníkem tenkou vrstvu antiperspirantu a účinné látky mohou začít pracovat, zatímco spíte. Poté akci ráno zopakujte. Deodoranty snižují zápach, ale neovlivňují vlhkost. V případě závažných příznaků může lékař doporučit antiperspirant na předpis.

Péče o nohy

Pokud jsou zpocené nohy problémem, vyhýbejte se punčochám. Noste ponožky vyrobené z bavlny nebo materiálů, které odvádějí vlhkost z pokožky, a ponožky často měňte. Před dalším nošením se ujistěte, že vaše boty jsou zcela suché. Užitečné mohou být také absorpční vložky. Pokud je to možné, buďte naboso. Antiperspiranty nejsou jen pro podpaží. Můžete je také použít na nohy a ruce.

Buďte zdraví

Obezita, kouření a pití alkoholu mohou způsobit nebo zesílit silné pocení. Takže udržujte zdravou váhu, řekněte ne cigaretám a omezte nadměrnou konzumaci alkoholu. Nejenže snížíte pocení, ale také se budete cítit lépe a snížíte riziko mnoha nemocí.

Navštivte doktora

Pokud nadměrné pocení způsobuje problémy ve vašem životě, neváhejte kontaktovat lékaře. Existuje řešení. Botoxové injekce, nízké elektrické proudy a některé léky vám mohou pomoci. Okamžitě však zavolejte lékaře, pokud máte horečku, výrazně hubnete, cítíte bolest na hrudi nebo rychlý srdeční rytmus. Pocení doprovázené některým z těchto příznaků může být příznakem vážného zdravotního problému, jako je onemocnění štítné žlázy, nádory, infekce nebo srdeční onemocnění. V těchto případech hoďte stud stranou a kontaktujte svého lékaře.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.