6 věcí, které možná nevíte o menopauze. Ale měla byste | Moje zdraví

6 věcí, které možná nevíte o menopauze. Ale měla byste

6 věcí, které možná nevíte o menopauze. Ale měla byste
Menopauza • Autor: Istockphoto.com
27. února 2020 • 06:00

Menopauza je pro mnoho žen frustrující. Zejména kvůli nepříjemným příznakům, které se s ní pojí. Kdo by chtěl trpět návaly horka, zpomaleným myšlením a zhoršenou pamětí? Kdo by chtěl přibývat na váze a prožívat neustálé výkyvy nálad?

Až 65 procent žen se cítí na menopauzu nepřipraveno. „Ale na rozdíl od jiných hormonálně bouřlivých časů, jako jsou puberta a těhotenství, při menopauze mají ženy šanci udržet nad hormonálními výkyvy kontrolu,“ uvedla gynekoložka Sarah de la Torreová. S následujícími informacemi můžete roky menopauzy proměnit v ty nejlepší ve svém životě.

Příznaky mohou trvat déle než 7 let

Oficiálně je žena v menopauze, když neměla menstruaci déle než 12 měsíců. Tuto hranici většina žen překročí kolem 51. roku života. Ale není to tak, že menstruace jednoho dne přestane a je klid. Jde o postupný proces. Podle vědecké studie je to období, které trvá průměrně 7,4 let, přičemž začíná zhruba 3 roky před začátkem menopauzy a trvá ještě 4,5 roku po jejím skončení. V těchto letech se žena může potýkat s klasickými nepříjemnými příznaky, jako jsou návaly horka, problémy se spánkem, problémy s pamětí a výkyvy nálad. Po menopauze příznaky přetrvávají, jak se tělo vyrovnává s novou situací.

Návaly horka nejsou náhoda

Až 80 procent žen před menopauzou a 65 procent žen po ní prožívá tento nepříjemný příznak. Přestože není možné se návalům zcela vyhnout, existují způsoby, jak minimalizovat jejich dopad. „Návaly horka mohou vyvolat spouštěče, jako jsou stres, horké nápoje, kofein a deprivace spánku. Nebo mohou tyto příznaky zhoršit a způsobovat je častěji,“ říká doktorka de la Torreová.

Dalšími spouštěči mohou být kořeněná jídla, teplo v místnosti a neprodyšné oblečení. Když se spouštěčům vyhnete a vyměníte je za více spánku, zdravou stravu a cvičení, návaly horka zcela eliminujete nebo je alespoň minimalizujete.

Stále můžete mít dobrý sex a užít si ho

„Často se ženy obávají, že sex nebude po menopauze tak dobrý nebo že pro ně bude bolestivý,“ ví své doktorka de la Torreová. Podle ní je jasné, že ubývající hormony mohou způsobit, že vagina je sušší a méně pružná, což ale nemusí znamenat konec sexuálního života.

„Existují vaginální estrogenové vložky, lubrikanty a pomáhá i terapie červeným světlem. Všechny tyto pomocníci pomohou ženě udržet kvalitní sexuální život,“ vysvětluje gynekoložka, která dodává, že až 50 procent žen zažívá vaginální suchost a bolestivý sex. Přitom až 90 procent z nich nevyhledá pomoc. Jen 10 procent žen si nechá od svého lékaře poradit, což je hrozně malé číslo.

Menopauza neovlivní jen reprodukční systém

Estrogeny jsou sice přítomné u žen i mužů, ale jejich množství je nejvyšší u žen v reprodukčním věku. Jsou důležité pro vývoj sekundárních pohlavních znaků ženského těla, jako jsou prsa, a také ovlivňují periodický vývoj děložní sliznice. U mužů estrogen reguluje například vývoj spermií a má také úlohu ve vývoji libida.

Existují ale i další funkce estrogenů, které například urychlují spalování tuků, udržují pružné cévy a kůži, snižují řídnutí kostí, naopak zvyšují obnovu kostí a mají mnoho metabolických funkcí. Je tedy jasné, že když dojde ke snížení jejich produkce, má to vliv na fungování celého těla.

To je jeden z důvodů, proč až 90 procent žen po menopauze přibírá na váze, proč se cítí hladovější nebo unavenější. „Po menopauze je tedy čas začít se o sebe opravdu dobře starat. Jíst hodně ovoce a zeleniny, cvičit, procvičovat dobrou spánkovou hygienu a snižovat hladinu stresu,“ radí gynekoložka de la Torreová.

Stále můžete otěhotnět

Těhotenství ve vyšším věku sice není tak časté, ale není nemožné. „Ženy, které se celý život bránily proti nechtěnému početí a používaly antikoncepci, ji s přicházející menopauzou s klidem odhodí. Pak se ale mohou dočkat nepříjemného překvapení. Dokud totiž menstruace zcela nepřestane, je žena stále plodná, i když méně,“ vysvětluje de la Torreová.

Podle ní je v tomto období vhodné pokračovat v užívání hormonální antikoncepce, která usnadní přechod do menopauzy. Stálá dávka hormonů v tabletách způsobí, že tělo se nebude potýkat s náhlým úbytkem přírodního estrogenu a progesteronu. Jinými slovy, příznaky nemusí být tak silné.

Menopauza se může projevit na vaší psychice

„Péče o duševní zdraví by měla být prioritou vždy, v období menopauzy obzvlášť. U žen obecně je dvakrát vyšší riziko deprese a úzkostí než u mužů, ale během přechodu mohou tyto problémy eskalovat. Příznaky menopauzy také vyvolávají zvláštní stres, jako by děti vylétávající z domácího hnízda a stárnoucí rodiče nebyli dostatečně stresující,“ uvedla lékařka Felice Gershová.

Určitě už víte, že v těžkém období života je třeba zhluboka dýchat a soustředit se na sebe, ale výzkum naznačuje, že pozitivní sociální podpora může pomoci i ženám při menopauze.

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.