Pět nejčastějších problémů se zuby. Řešte je včas, varuje dentální hygienistka | Moje zdraví

Pět nejčastějších problémů se zuby. Řešte je včas, varuje dentální hygienistka

Pět nejčastějších problémů se zuby. Řešte je včas, varuje dentální hygienistka
Autor: istock.com
18. května 2019 • 06:00

Myslíte si, že k tomu, abyste měli dokonalý chrup, stačí zajít dvakrát do roka k zubaři? Pak vás musíme zklamat. O zuby je nezbytné pečovat i v domácím prostředí a dbát především na prevenci. Dentální hygienistka nám prozradila, se kterými problémy se ve své ordinaci nejčastěji setkává.

„Musíte používat měkký kartáček a zuby si čistit jemnými krouživými pohyby.“ Zhruba taková slova slýchali v ještě relativně nedávné době pacienti ve stomatologických ordinacích. Dnes už naštěstí existuje samostatný obor, který se komplexní ústní hygienou zabývá. Dentální hygienisté dbají především na prevenci, která nám má pomoct udržet krásné a zdravé zuby co možná nejdéle. Proto se určitě vyplatí poslechnout si, s jakými nejpalčivějšími problémy se ve svých ordinacích setkávají.

1. Zubní kámen

„Jedním z nejčastějších problémů, se kterým za mnou pacienti chodí, je zubní kámen, tedy zvápenatělý zubní povlak,“ říká dentální hygienistka Tereza Sisáková z ordinace stomatoložky MUDr. Gabriely Tukové v pražské Libni. Kámen se tvoří ze zubního plaku, na kterém se ukládají minerální látky ze slin a zbytků potravin. Původně měkký a snadno odstranitelný povlak ale už nelze odstranit za pomoci kartáčku a pasty. „Předcházet se mu dá jedině správným čištěním zubů a pravidelnou návštěvou dentální hygieny,“ dodává. Pokud si zubní kámen nenecháte včas odstranit, hrozí vám, že dojde ke krvácení dásní a následnému zánětu.

2. Zánět dásní 

Také s tím se Sisáková setkává velmi často. „Gingivitida vzniká hlavně špatným čištěním zubů a mezizubních prostor. V těch se pak usazuje kámen, který dásně poškozuje,“ popisuje problém. Mezi čtyři hlavní příznaky zánětu dásní patří krvácení, zápach z úst, oteklé dásně a ustupující dásně. Obecně platí, že bolest je signálem, kterým nás tělo upozorňuje na nějaký problém, ale gingivitida obvykle nebolí. Právě proto se nedá tak snadno odhalit, včasná diagnóza vám ale přitom může zachránit chrup.

3. Nebezpečná parodontóza

U pacientů, kteří zanedbávají zubní hygienu po delší dobu, může postupem času vzniknout parodontitida, tedy zánět závěsného aparátu zubu, což je opravdu závažný zdravotní problém. „Jedná se o nevratnou záležitost,“ varuje hygienistka. “Kolem zubu se vytvoří takzvané parodontální kapsy, kde se množí různé mikroorganismy. Přetrvávající zánět v okolí zubu je pro organismus škodlivý a obranný systém těla se snaží zub vyloučit, aby se mikroorganismů zbavilo,“ popisuje projevy nemoci. Zde se podle ní doporučuje relativně častá návštěva dentální hygienistky a také parodontologa, aby se předešlo zhoršení stavu a následnému vypadávání zubů. Neméně důležitá je i domácí péče – používání správných mezizubních kartáčků, ústních vod a irigátorů.

4. Zubní kaz

Dalším velmi ožehavým tématem je zubní kaz. „Ten vzniká nejen špatným čištěním zubů, ale také špatnými návyky, jako jsou popíjení slazených nápojů večer po vyčištění zubů nebo častá konzumace sladkých potravin. Právě toho by se měli lidé vyvarovat,“ upozorňuje Sisáková. Za posledních 300 let byla popsána řada teorií vysvětlujících vznik zubního kazu.  Dnes je nejvíce akcepotovanou teorie, která vychází z představy, že na vině jsou bakterie Lactobacillus či Streptococcus mutans.

5. Nežádoucí zabarvení zubů

Pacienti si často stěžují také na zabarvení zubů. „Může být povrchové i uvnitř zubu a předcházet se mu dá nejen správným čištěním, ale také speciálními bělícími pastami,“ říká Sisáková. Mezi základní faktory, které můžou za nežádoucí zabarvení zubů, patří genetické předpoklady, špatná ústní hygiena, potraviny (červená řepa, červená paprika, maliny, borůvky, mrkev, sójová omáčka apod.), léky a některé druhy nápojů včetně červeného vína a džusů. "Určitě byste měli vynechat pití kávy a čaje a také pokud možno nekouřit," doporučuje Sisáková

Odborníci se obecně shodují, že lidé by měli dentální hygienu navštěvovat dvakrát ročně, tedy stejně často jako svého stomatologa. Jedině tak mohou předcházet všem nepříjemným problémům, které je v souvislosti s nesprávnou zubní hygienou mohou potkat.


Potraviny, které zubům prospívají a škodí

Pokud chcete mít krásné a zdravé zuby co nejdéle, žvýkejte žvýkačky bez cukru, konzumujte mléčné výrobky a jezte jahody i potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou špenát, kukuřice, hnědá rýže, ovesné vločky, avokádo a podobně. Zubům naopak škodí citrusové plody, sladkosti i slazené nápoje, kyselé okurky, víno, chipsy a další slané chuťovky a samozřejmě káva a čaj.

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.