Co obsahuje mák a jak ho skladovat? Může se jíst čerstvý? | Moje zdraví

Jezte mák alespoň jednou týdně. Snižuje cholesterol a má hodně vápníku

Jezte mák alespoň jednou týdně. Snižuje cholesterol a má hodně vápníku
Mák má antioxidační účinky. • Autor: iStock.com
8. června 2018 • 06:00

Účinky máku pro naše zdraví jsou často opomíjeny. Přitom se jedná o výživnou olejninu, kterou používali už naši předci ve starověku. Z Egypta se tehdy díky arabským obchodníkům rozšířila přes dnešní Írán až do Indie. Proč by tedy mák neměl v našem jídelníčku chybět?

Zastánkyně zdravé výživy a směru raw food Petra Malaníková potvrzuje, že mák je pro náš organismus skutečně velmi prospěšný. „Obsahuje totiž mnoho chemických sloučenin rostlinného původu, u kterých byly zjištěny antioxidační účinky a další vlastnosti pomáhající předcházet nemocem a podporovat zdraví,“ vysvětluje odbornice s tím, že jedinečná ořechová aromatická vůně je způsobena přítomností velkého množství mastných kyselin a esenciálních těkavých olejů, které tvoří přibližně 50 procent čisté hmotnosti máku.

„Semena jsou obzvlášť bohatá na olejové a linolové kyseliny. Kyselina olejová a mononenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu LDL neboli špatného cholesterolu a zvyšovat hladinu HDL neboli dobrého cholesterolu v krvi. Výzkumné studie naznačují, že středomořská strava bohatá na mononenasycené mastné kyseliny chrání před mrtvicí a ischemickou chorobou srdeční tím, že příznivě ovlivňuje profil krevních lipidů,“ podotýká Petra Malaníková.

Obecně je pak podle Petry Malaníkové mák velmi hodnotnou potravinou, která je bohatá na vitaminy a minerály, jako je železo, hořčík, draslík, měď, vitamin E a vitaminy skupiny B. „Mezi lidmi je však nejvíce oceňován pro vysoký obsah vápníku, který je i pro lidské tělo dobře vstřebatelný. V makovém mléce je dokonce dvanáctkrát více vápníku než v mléce kravském. Mák je dále zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích. Konzumace máku je pak v neposlední řadě dobrým zdrojem energie, prevencí proti osteoporóze, prevencí proti zubnímu kazu a zlepšuje paměť,“ vysvětluje.

Musí se mák tepelně upravit?

Ohledně jeho servírování a úpravy zastává Petra Malaníková názor, že potraviny jsou pro nás nejlépe využitelné v syrovém stavu, neboť tepelným upravováním se vitaminy a minerály ničí.

„Pokud tedy chceme využít veškeré blahodárné účinky máku, pak zcela určitě doporučuji konzumaci v syrovém stavu. Ideálně pak ve formě právě makového mléka, ze kterého můžeme dělat i různá smoothies. Mák modrý je potřeba konzumovat v umleté podobě, neboť nepomletá semínka projdou naším tělem bez většího efektu.“

Kde sehnat mák?

Na celý či mletý mák narazíte v běžných obchodech. Ale máme jedno varování, jeho semínka obsahují polynenasycené tuky, kvůli čemuž jsem náchylné k oxidaci a žluknutí. Proto je nejlepší kupovat jen čerstvý celý mák. Následně jej pak skladujte v temnu, chladu a suchu – nabízí se tedy vzduchotěsná sklenice, ve které vám pak vydrží klidně půl roku.

Jeho používání v kuchyni vám skutečně doporučujeme. Receptům totiž dodá specifickou ořechovou chuť, kterou můžete ještě zvýraznit tím, že jej opražíte na pánvi. Díky tomu se totiž z máku uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost.

Recepty na pochoutky z máku najdete ZDE.

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.