Suchost intimních partií můžete vyřešit. Poradíme vám jak | Moje zdraví

Suchost intimních partií můžete vyřešit. Poradíme vám jak

Suchost intimních partií můžete vyřešit. Poradíme vám jak
Vaginální suchost sama o sobě zpravidla nesouvisí s příznaky závažné choroby. Nicméně tyto nepříjemné pocity by vás měly upozornit na možný skrytý problém, zejména pokud se například objeví nezvyklý výtok • Autor: istock.com
15. srpna 2023 • 14:00

Když pohlavní styk bolí, pálí, drhne a je všechno, jen ne příjemný, bývá zpravidla problém v nedostatečné lubrikaci poševní sliznice. Co s tím?

Při sexuálním vzrušení se za normálních okolností z poševních stěn vylučuje lubrikační tekutina – pochva dostává podněty z mozku, aby uvolnila vlhkost. Důležitou roli při tomto procesu hraje estrogen. Je-li ho málo, odrazí se to v nedostatečné produkci zvlhčujících tekutin.

Video se připravuje ...
Sex ve dvou minutách: Co se při milování děje ve vašem těle?VIDEO 

Existuje však velký rozdíl v „suchosti“ poševní sliznice u mladé dívky (kupříkladu v důsledku nedostatečného vzrušení) a u ženy v menopauze, kdy je zpravidla viníkem tohoto stavu právě úbytek ženského pohlavního hormonu (estrogenu).

Nezkušené mládí

Jsme-li mladé, bývá často důvodem „suchosti“ našich intimních míst již zmíněné nedostatečné vzrušení, ať již způsobené partnerem (není až tak zručný, je příliš hrrr a netuší, co je předehra), či tím, že jsme ve stresu, že někdo přijde znenadání domů (třeba rodiče). Nebo nás žene pouhá zvědavost vstoupit do světa dospělých. To však mnohdy k dostatečné lubrikaci opravdu nestačí!

Řešení může být snadné. Nejen při prvním styku poslouží lubrikační gel (snižuje bolestivost), který se aplikuje do pochvy těsně před stykem. Dá se zakoupit v lékárně (kde vám odborně poradí) či v síti drogerií (kde si můžete sama přečíst složení a beze studu se rozhodnout pro ten či onen produkt).

Pro starší a pokročilé

Důvodem toho, proč neprožíváte intimní styk s radostí a uvolněním, mohou být nadměrná únava, zdravotní či jiné problémy, citové ochlazení s partnerem nebo také citelný úbytek estrogenu, který nastává během menopauzy (asi od 45 let výše). Poševní sliznice je pak velmi citlivá, ztenčuje se, atrofuje (bývá náchylná na drobná poranění) a lubrikace pochvy nenastává v takové míře, abyste cítila ze sexu uspokojení (tento problém má bohužel až 50 procent žen v tomto věku). Zde se nabízí několik řešení.

„Pokud je u dané ženy vaginální suchost způsobená nedostatkem estrogenu, tedy zejména v období menopauzy, považuji za nejlepší způsob působit přímo proti příčině suchosti. V tomto případě tedy doporučím vaginální krém či gel s obsahem estrogenu, který nepříznivý stav zlepší a umožní ženě prožívat intimní chvíle s partnerem naplno a s potěšením,“ říká doc. MUDr. Michal Zikán, Ph.D., z Onkologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN.

Jeho slova doplňuje doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc., působící v Sexuologickém ústavu 1. LF UK a VFN: „Existují samozřejmě i jiné možnosti v podobě nehormonálních vaginálních přípravků, takzvaných zvlhčovacích krémů. Ty lze doporučit nejenom pro zralé ženy v době menopauzy, ale také kupříkladu pro onkologické pacientky, které mají z užívání hormonálního přípravku obavy (byť neopodstatněné vzhledem pouze k místní aplikaci přípravků). Výhodou těchto zvlhčovacích preparátů oproti lubrikačním gelům je, že se nemusejí aplikovat před každým stykem, ale řeší suchost poševní oblasti na delší dobu. Obsahují totiž kromě hydratačních složek i hojivé složky, které vytvářejí a dlouhodobě udržují v oblasti genitálu zdravé prostředí a příjemný komfort.“

Skryté příčiny

Může vaginální suchost signalizovat nějakou vážnější chorobu? Podle odborníků vaginální suchost sama o sobě zpravidla nesouvisí s příznaky závažné choroby, nicméně tyto nepříjemné pocity by vás měly upozornit na možný skrytý problém, zejména pokud se například objeví nezvyklý výtok.

„Žena často udává, že má bolest při pohlavním styku kvůli pocitu subjektivní suchosti, ale tyto její problémy nemusejí být vůbec způsobeny suchostí pochvy jako takovou. Může se jednat o nerozpoznaný zánět (infekci), poranění poševního vchodu a podobně. Proto je vhodné, aby žena při dlouhotrvajícím pocitu suchosti raději navštívila lékaře, který odhalí skutečnou příčinu a zahájí léčbu,“ upozorňuje gynekolog.

Pozor na nadměrnou, přehnanou hygienu intimních míst (používání nevhodných mýdel, parfémů, výplachů pochvy apod.). Všeho s mírou. Pro obtíže intimního diskomfortu existuje široké množství volně prodejných přípravků s kyselinou mléčnou, živými laktobacily (prebiotickou složkou), kyselinou hyaluronovou či kupříkladu s výtažky aloe vera, měsíčkem lékařským nebo zvlhčujícími lipidy (tuky).


Pokud obtíže se suchostí vaginální sliznice přetrvávají, gynekolog by měl prošetřit možné problémy závažnějšího charakteru.

Autor: Helena Míková, Valentina Lebová, swp
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.