Bílkoviny nejsou samospasitelné: Kdy pomáhají zhubnout, a kdy naopak škodí?

Bílkoviny nejsou samospasitelné: Kdy pomáhají zhubnout, a kdy naopak škodí?
Maso, vejce a luštěniny, to je základ bílkovin v našem jídelníčku • Autor: iStock.com
12. července 2017 • 06:00

Vsadili jste na vyšší příjem bílkovin, omezili jste tuky a sacharidy a kila vám jdou pěkně dolů? To je skvělé, ale nic se nemá přehánět. Příliš mnoho bílkovin může tělu i uškodit.

Bílkovinná dieta není dietou v prvém slova smyslu, pokud omezíte sacharidy a tuky, což logicky musíte, jinak nezhubnete, jde o zdravé stravování. Ale i to má svoje pravidla.

Proč jíst bílkoviny?

Tělo je spaluje mnohem pomaleji než tuky a cukry, proto vás více zasytí a dodají vám také vitaminy a minerální látky. Jenže v tom je právě háček. Spalování bílkovin je hodně náročné pro játra a ledviny. Pokud dlouhodobě překračujete jejich doporučenou denní dávku, můžete si ledviny a játra trvale poškodit. A způsobit i odvápnění kostí. Své by o tom měli vědět někteří nezodpovědní kulturisté.

Nadbytek bílkovin ve střevě může také způsobovat množení hnilobných mikroorganismů ve střevě a horší trávení.

A v neposlední řadě tělo nedokáže všechny bílkoviny využít. Ty se pak stejně ukládají ve formě tuků.

„Bylo stanoveno, že bezpečná hranice jsou dva gramy bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Důvodem je ochrana ledvin. Je to ovšem stanovení, které počítá s tím, že nevíme, jak zdravé máme ledviny. Taková předběžná opatrnost. Tato hodnota je bezpečná pro zdravé lidi. Pokud mám vyšetření ledvin a mám je v pořádku, mohu jít krátkodobě na vyšší hodnoty, například při sportovním soustředění, ale měl bych si pravidelně kontrolovat, zda se funkce ledvin nezhorší,“ říká RNDr. Pavel Suchánek, výživový specialista z  www.fitbee.cz.

Na druhou stranu nedostatek bílkovin je pro tělo také devastující, zejména pro děti. Zpomaluje nebo zastavuje vývoj nejen fyzický, ale také duševní. Snižuje imunitu a zvyšuje riziko poruch nervového systému.

Takže bílkoviny přijímejte, jen si pamatujte, že čím více tím lépe v tomto případě neplatí.

Kde bílkoviny najdete?

Nejčistší bílkovinou je vaječný bílek, vyhýbat se nemusíte ani žloutku, který je sice kaloričtější, ale dodává hodně důležité minerální látky. Dalším zdrojem bílkovin je maso, ryby (nedostižný je losos) a luštěniny – čočka, hrách, fazole, sója. Menší obsah bílkovin najdete i v ovoci a zelenině. Například v bílém zelí, brokolici a čerstvém hrášku.

Toužíte po plochém bříšku? Podívejte se na potraviny, které vám pomohou ho vytvarovat.

720p 480p 360p 240p
Šest potravin, které vám pomohou vytvarovat na břiše pekáč buchet

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.