Proč se nedostavila menstruace: 6 častých příčin. Kdy jít k lékaři? | Moje zdraví

Když vynechá menstruace: Šest příčin, které je třeba znát

Video se připravuje ...
29. března 2020 • 06:00

Stres a těhotenství nejsou jediné příčiny, které mohou stát za zpožděním vaší menstruace. Co dalšího může periodu zpozdit nebo dokonce zastavit? 

Když se menstruace objeví nečekaně, může to být velmi nepříjemné. Ale když se v očekávaný termín nedostaví, může to být ještě horší. Zvlášť, když jindy přichází s železnou pravidelností. „Abyste o zpoždění ale věděli, je třeba svůj menstruační cyklus nějakou dobu sledovat a zjistit, jak funguje. Můžete použít svůj diář, kalendář v telefonu, nebo dokonce speciální aplikaci do chytrých telefonů,“ vysvětluje gynekoložka Shannon Schellhammerová.

Tělo každé ženy je jiné a pracuje svou vlastní rychlostí. Navzdory všeobecnému přesvědčení, že menstruační cyklus trvá 28 dní, studie z roku 2019, v níž vědci zkoumali více než 600 000 žen, zjistila, že pouhých 13 procent žen má cyklus dlouhý 28 dní. Průměrná délka je ve skutečnosti 29,3 dne. Mezinárodní federace gynekologů a porodníků uvádí, že délka normálního cyklu se může pohybovat od 24 do 38 dnů.

Podívejte se, jak probíhá vyšetření na gynekologii: 

„Menstruace má zpoždění, pokud uplynulo více než pět dní od jejího očekávaného začátku. Pokud uplynulo 7 až 14 dní, váš cyklus vynechal,“ uvedla gynekoložka Jacqueline M. Waltersová. Naše těla jsou však tak složitá, že potenciálních důvodů, proč k tomu došlo, je celá řada.

Velký přehled léčivých bylinek na ženské potíže najdete zde.

Těhotenství

„Příčinou číslo jedna je samozřejmě těhotenství,“ prohlásila Schellhammerová, která v případě, že jste sexuálně aktivní, doporučuje provést těhotenský test, a to bez ohledu na věk a způsob antikoncepce. „Jakmile vyloučíte těhotenství, je v pohodě počkat na další cyklus, abyste zjistily, zda proběhne normálně. Pokud z toho však máte špatný pocit nebo máte podezření na nějakou nemoc, navštivte neprodleně svého gynekologa,“ dodala.

Jak poznáte těhotenství bez testu? Více čtěte zde.

Stres

Ať už jde o něco skvělého, jako je plánování svatby, nová práce nebo stěhování, či něco nepříjemného, například ztráta zaměstnání, špatný vztah nebo deprese, může to vyvolat stres. A ten negativně ovlivňuje menstruační cyklus, protože narušuje běžné chemické reakce, které v těle probíhají. „Zejména vysoké hladiny kortizolu či adrenalinu mohou způsobit zpoždění menstruace. Zpožděná menstruace má zafungovat jako jakési varování, kterým tělo ženě připomene, aby se o sebe lépe starala,“ vysvětluje Hector O. Chapa, asistent porodnictví a gynekologie. Pokud je příčinou zpožděné či vynechané menstruace stres, měl by se cyklus po jeho odeznění sám upravit.

Proč se ženy v každé fázi cyklu cítí jinak a co pomáhá na PMS čtěte zde.

Nadměrná fyzická zátěž

Cvičení je super, pomáhá po psychické i fyzické stránce, ale pokud je ho příliš mnoho a chybí dostatečná výživa, může si tělo vybrat svou daň. Právě například v podobě vynechané menstruace. Vysoká fyzická zátěž zkrátka potřebuje podpořit kvalitní stravou v dostatečné míře.

Ztrátu menstruace může zavinit i přehnané hubnutí. Váží-li žena příliš málo, tělo samo menstruaci zastaví, aby šetřilo důležitými živinami. Váhová hranice, kdy ke ztrátě menstruace může dojít, je pro každou ženu jiná. Vědci ale odhadují, že je to někde kolem 10 % pod spodní hranicí ideální hmotnosti k vaší výšce.

Vše o menstruačních bolestech čtěte zde.

Syndrom polycystických ovárií (PCOS)

Syndrom polycystických ovárií je bezpochyby nejčastější hormonální příčinou zpožděné či vynechané menstruace u žen mezi 18 až 44 lety, samozřejmě s výjimkou těhotenství,“ uvádí gynekolog Chapa. K tomuto stavu dochází, když žena produkuje více mužských hormonů, než je běžné.

Vše o příznacích rakoviny vaječníků čtěte zde.

„I když krevní testy a vaginální ultrazvuk mohou tuto diagnózu spolehlivě podpořit, uvažovat o ní lze už dříve. Zejména pokud má žena alespoň dva z těchto tří příznaků. Trpí nadměrným růstem ochlupení v obličeji nebo na těle, zejména na hrudníku, břiše, zádech či hýždích. Má nepravidelnou menstruaci a na jejích vaječnících se tvoří malé cysty.“

Na PCOS neexistuje žádný lék, ale gynekolog pomůže najít správnou kombinaci léků, aby se menstruace opět rozběhla. Pokud příčinou problémů není PCOS, dalšími testy může lékař odhalit, zda za problémem nestojí hormonální nerovnováha způsobená štítnou žlázou nebo hypofýzou.

Léky

Tělo je citlivý systém, v němž jsou jednotlivé látky v rovnováze. Když se podáním léku, nebo třeba i bylinkových doplňků, tato rovnováha naruší, může to způsobit řetězovou reakci, která se šíří napříč různými systémy. „Antikoncepce, antipsychotika, antidepresiva či chemoterapie mohou zcela rozhodit menstruační cyklus. Pokud jste nedávno začali užívat nový lék a najednou došlo k vynechání menstruace, je docela pravděpodobné, že tyto dvě události spolu souvisí. Proberte to se svým lékařem, dost možná se jedná o normální vedlejší účinek. Typickým příkladem je antikoncepce – tělísko, hormonální injekce i některé pilulky způsobí, že žena zcela nebo částečně menstruaci ztratí,“ vysvětluje Waltersová.

Perimenopauza

Období přechodu k menopauze neboli perimenopauza začíná již několik let před menopauzou samotnou. Charakteristické příznaky jsou návaly horka, změny nálad a samozřejmě změny menstruačního cyklu. Tělo produkuje čím dál méně hormonů, které jsou zodpovědné za menstruaci – estrogen a progesteron. Zpravidla do tohoto období žena dojde okolo čtyřicítky, ale není ani neobvyklé, že se žena do perimenopauzy dostane už okolo třicítky. Období může trvat jen několik měsíců, ale také třeba deset let. U každé ženy jde o individuální záležitost. Určitě pomůže konzultace s gynekologem, aby vyvrátil obavy a vyloučil závažnější příčiny příznaků.

Co pomáhá při menopauze? Nejlepší rady a triky najdete zde.

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.