Ať lymfa proudí: Kdo by si nepřál zbavit se otoků a celulitidy? | Moje zdraví

Ať lymfa proudí: Kdo by si nepřál zbavit se otoků a celulitidy?

Ať lymfa proudí: Kdo by si nepřál zbavit se otoků a celulitidy?
Autor: istock.com
11. července 2020 • 06:00

Zbavit tělo odpadu, otoků a dopřát mu odlehčení. To dokážou správně provedené lymfatické masáže, přesněji lymfodrenáže.

Když ovlivníme to, jak naše lymfa proudí, ustoupí otoky a pocit z naší pokožky je také úplně jiný. Lymfodrenáž je velmi jemná technika, která napomáhá transportu lymfy z periferie k centru. Přispívá k detoxikaci organismu, používá se při odstranění otoků kdekoli na těle nejen na dolních končetinách, ale i při celulitidě, obezitě, u křečových žil, při chronické žilní nedostatečnosti, při syndromu těžkých a bolestivých nohou a samozřejmě při jejich únavě.

O nemocech, které se projevují nadměrnou únavou, čtětě zde.

Co má lymfa na práci

Čirá, mléčně bílá, někdy zažloutlá tělesná tekutina lymfa (míza) se při svém průtoku mízními uzlinami „filtruje“ a obohacuje o bílé krvinky. Lymfa se shromažďuje v lymfatických kapilárách (vlásečnicích), které propojují celé tělo. Lymfatické vlásečnice se spojují v silnější cévy. Ty odvádějí z orgánů nadbytečnou vodu, ionty, bílkoviny, ale i veškeré další nadbytečné a škodlivé látky, jejichž hromadění vede k otokům a zavodnění v celém těle.

Další tipy na odvodnění organismu najdete zde.

Víte, jak důležité jsou lymfatické uzliny?

V lymfatických uzlinách, což jsou vlastně rozšířené lymfatické cévy, se zachycují nejrůznější cizí částice, odpady metabolismu, škodlivé látky, toxiny nebo mikroorganismy. Lymfatické uzliny mají různou velikost, ty největší mají v průměru i přes dva centimetry. V organismu se nachází více než 450 lymfatických uzlin. Některé z nich jsou hmatné pod kůží, zejména na krku a v tříslech, mnoho z nich je však uloženo v hlubších částech těla. „Uzliny mají samočistící funkci filtrů. Dokážou samy vyčistit až 85 % škodlivin v našem těle. Zbytek ještě dočistí slezina, játra a ledviny, odpad se vyloučí potem, kůží a močí. Takže pokud váš lymfatický systém nefunguje dobře, je třeba dát lymfě opět volný průchod. To se děje přes ruční odborné otevření lymfatických uzlin,“ vysvětluje lymfoterapeutka Jitka Bičíková.

Efekt se opravdu projeví

Lymfatický systém nemá svou pumpu. Jestliže nepracuje, nebo je jeho činnost zpomalena, zůstávají zbytky látkové výměny v tkáních. Tukové buňky zvětšují svůj objem, vytvářejí se tukové polštářky, pomerančová kůže a otoky. Pomocí cíleného masážního tlaku a speciálního lymfatického směru je možné lymfu aktivovat a dosáhnout odplavení škodlivin z těla. Lymfodrenáž dokáže zmírnit otoky, zavodnění a odstraňuje nepříjemný pocit pnutí, bolestivost, křeče a zatížení.

Svaly jako kámen

„Chtěla bych vyvrátit názor, že cvičením nejlépe podpoříte proudění lymfy a odplavení toxinů. Cílenou zátěží se svaly sice zpevní, ale společně s nimi zatuhne i lymfa. Ženy si třeba stěžují na zatvrdlou celulitidu, ale právě to často souvisí se zatuhlou lymfou, která se dokonce často zaměňuje s tukem. Takže ve skutečnosti se třeba vůbec nejedná o tukové polštáře, ale o zatuhlou zanesenou lymfu a nahromaděnou nedoplavenou tekutinu. Sám za sebe mluví fakt, že v posilovnách či na různých cvičeních a trénincích potkáváte některé ženy několikrát týdně. Dřou na sobě, ale výsledky vidět nejsou.

"Lymfa je o jemnosti – čím tvrdší, silnější a náročnější sport, tím hůře pro naši lymfu,“ vysvětluje lymfoterapeutka.

Jak správně lymfu rozproudit

„Lymfu rozproudíme a nutíme ji k pohybu už tím, že ji uvolníme, vyprázdníme, otevřeme,,odšpuntujeme‘, a tím zároveň nastartujeme uzlinky. Je to jako kdybychom zmáčkli tlačítka Start a Zrychli. To samozřejmě ale nemůžeme dělat sami podle obrázku ani podle videa! Vždy je potřeba nechat to na odborníkovi. Já často kombinuji ruční a přístrojovou lymfodrenáž. Každá má totiž své opodstatnění, účel a obě jsou stejně účinné,“ popisuje specialistka na lymfoterapii.

Vše o letních otocích a křečových žilích čtěte zde.

Čím dát otokům menší šanci

• nošením kompresivních pomůcek (podpůrných punčoch, bandáží, lymfotejpů, obinadel)

• střídavým sprchováním studenou a teplou vodu

• plaváním, jógou, protahováním či energetickým cvičením (například čchi-kung, taj-či)

bylinnou léčbou – lymfatický bylinný čaj na odplavení přebytečné vody a škodlivin z těla

• úpravou stravy (eliminováním kávy, alkoholu, černého čaje, mléčných výrobků, cukru, pečiva, dále také omezením chemických léků, léků a přípravků na bázi hormonů, včetně tělísek uvolňujících hormony)

• užíváním venofarmak – léků na zpevnění žilní a cévní stěny

• každovečerním promazáváním chladivou bylinnou mastí směrem k srdci, tedy po směru lymfy (masti s obsahem chladivých složek a bylin, jako jsou kafr, mentol, rozmarýn, jalovec, kaštan)

• lehkým cvičením a dodýcháváním přímo na otoky

• řešením mentálních bloků (s pomocí terapií, které jsou na to zaměřené)

Co vše působí špatně

„Nesprávné proudění lymfy a otoky způsobuje mnoho spouštěčů: nerovnoměrné výkyvy hormonů v těle, hormonální léky, antikoncepce, tělíska, kortikoidy, nadměrné požívání chemických léků, nadměrná konzumace chemicky upravované stravy, cukr, umělá sladidla, káva, černý čaj, alkohol obecně včetně častého popíjení vína, mléčná strava, nadmíra lepku, zahleňující a zakyselující strava, úraz, pád, strie, pohmožděniny, hematomy, jakékoli operace včetně laparoskopie, nesprávně zvolený a nadměrný sport, problematické těhotenství, potrat, trauma, šoky, psychosomatika a stres a ještě mnoho dalších i zdánlivě nevinných spouštěčů. Otoky a zavodněním vám tělo vzkazuje, že děláte ve svém životě něco špatně. Problémy s lymfou vnímám jako vzkaz pro dnešní ženy: Zvolněte tempo, zpomalte, zjemněte se, myslete více na sebe než na ostatní, ne na samé povinnosti, naučte se odpočívat, radovat se a ‚vypusťte páru, vodu, horké emoce‘ – tedy lymfu, kterou v sobě dusíte. Vraťte se k jemné ženské energii,“ uzavírá Jitka Bičíková.

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.