Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Drobné žilky na stehnech: Proč vznikají a jak se jich zbavit?

Drobné žilky na stehnech: Proč vznikají a jak se jich zbavit?
Autor: istock.com
31. března 2021 • 06:00

Všimli jste si v poslední době, že se vám na stehnech objevily malé a tenké červené žilky? Máte jich víc, než s kolika byste se dokázali smířit? Pak byste tento problém měli určitě řešit. Od takzvaných "metliček" totiž vede už jen krátká cesta ke křečovým žilám, které mohou způsobit vážnější zdravotní potíže.

Problém s metličkami trápí hlavně ženy. Přesně řečeno, většinu žen. "Podle typu postižení se vyskytují u 30–60 % populace. To znamená, že nejlehčí forma křečových žil, tzv. metličkovité varixy (mikrovarixy), se vyskytují téměř u každého druhého člověka," říká MUDr. Silvie Adámková z Kliniky YES VISAGE.

Jak metličky vznikají?

"Metličkové žíly jsou problém dědičný, existují faktory, které riziko jejich vzniku uspíší, jako těhotenství, dlouhé stání a sezení v zaměstnání jako práce prodavačky, kadeřnice, ale i životní styl – obezita, nevhodná strava a málo pohybu," popisuje příčiny vzniku metliček lékařka. Problém se navíc zhoršuje s věkem – čím je člověk starší, tím je onemocnění častější.

Podkladem vzniku metliček je genetická predispozice, tzv. slabost žilní stěny. Nejčastěji se tak děje v oblasti nohou, kde to podpoří i hydrostatický tlak, který je logicky vyšší u obézních lidí a žen v těhotenství. Během těhotenství se však varixy neřeší, a to proto, že je tam vyšší žilní tlak vzhledem k útlaku pánevního řečiště miminkem. Po porodu se metličky mohou změnit k lepšímu nebo i k horšímu.

Jak staré jsou vaše cévy? Více čtěte zde.

Metličky se objevují také při užívání hormonální antikoncepce s estrogeny, proto se o jejím dalším užívaní poraďte se svým gynekologem.

Co byste nikdy neměla tajit před svým gynekologem, čtěte zde.

Dá se tomu zabránit?

"V případě metličkovitých žil jde čistě o problém kosmetický," vysvětluje lékařka. Špatnou zprávou je, že metličkám se nedá zcela zabránit. "Jediné jejich možné odstranění je pomocí laseru či skleroterapie. Některé ženy chodí celý život na sklerotizace metličkových žil, na jejich dopich, a jejich stav se pak nezhoršuje," říká MUDr. Adámková.

Co když problém neřešíme?

Metličky se můžou vyvinout do pokročilejších stadií a vzniku retikulárních či kmenových varixů (křečových žil, které se často řeší operací. "Tvorbu těchto varixů by už měl kontrolovat sonograficky angiolog a eventuálně doporučit další terapii, aby se předešlo komplikacím a další progresi chronické žilní nedostatečnosti – otokům, změnám kožním či až poslednímu a nejzávažnějšímu stadiu vzniku bércového vředu," říká lékařka. 

Závažnější forma křečových žil, kdy je přítomné rozšíření povrchních žil, viditelných na povrchu kůže související s postižením spojení povrchních a hlubokých žil, se popisuje u 30 % populace. Častější výskyt u žen byl potvrzen několika studiemi, nicméně tohoto problému nejsou ušetření ani muži.

Detail metliček na kůži • Autor: istock.com

Jak se léčí křečové žíly

Základem úspěšné léčby všech forem křečových žil je důkladné vyšetření, které se provádí klinicky a za pomocí sonografie, kdy je vyšetřen povrchní i hluboký žilní systém. Na základě vyšetření se stanoví léčebný postup. Pokud není při ultrazvukovém vyšetření odhalen původ metličkových žil v nefunkčním spojení povrchního a hlubokého žilního systému, je možné odstranit jenom metličkovité žilky. "Metličkovité varixy a malé křečové žíly se u nás na klinice řeší aplikací sklerotizačního roztoku do postižené žíly, které se zobrazí pomocí speciálního světla, u větších žil se používá pěnová sklerotizaci. Jedná se o ambulantní, nebolestivé ošetření," uzavírá lékařka.

Kdy vyrazit k lékaři?

Pro konzultaci u lékaře je nejvhodnější teplé roční období, protože žíly mají vlivem vyšších teplot tendenci se rozšiřovat, cévní obtíže se zvýrazní a lékař pak může snáze stanovit diagnózu a doporučit vhodnou léčbu. 

Nejlepší je prevence

Co můžete udělat proto, aby se u vás nevzhledné metličky ani křečové žíly neobjevily? Stačí dodržovat několik zásad:

  • Omezte dlouhotrvající stání a sezení. 
  • Pravidelně cvičte. Vhodná je zejména turistika, běh a plavání. Věnujte se vhodným sportům, při kterých se rytmicky hýbe hlezenní kloub v kombinaci s prací svalů lýtka – vhodná je turistika, běh nebo plavání.
  • Pokud máte nadváhu, zhubněte. 
  • Dbejte na vhodné složení stravy. Jídelníček by měl obsahovat dostatek vlákniny a méně nasycených tuků. Dodržujte také pitný režim, předcházíte tak zácpě.
  • Sprchujte si nohy chladnou vodou. Teplo je absolutně nevhodné při problémech se žilami. Vyhýbejte se sauně, opalování i horkým koupelím.

  • Nepřekřižujte při sezení nohy. Toto pravidlo platí pro metličky i pro křečové žíly. Takto si občas sednout je sice pohodlné, ale omezujete to tok krve.
  • Noste kompresivní ponožky a punčochy. Pokud pracujete v zaměstnání, kde musíte být celý den na nohou, pořiďte si kompresivní punčochy. Ty vám pomohou krev vhánět zpět k srdci a udržovat lepší oběh, bez zatížení nohou.
  • Nohy nahoru. Kdykoliv budete mít šanci, podložte si nohy ve zvýšené pozici. Krev tak z nohou pošlete do trupu, čímž odlehčíte cévy a žíly na nohou.
  • Masírujte. Masírování je efektivní metoda, kterou si zlepšíte cirkulaci krve. Tím snížíte i šanci na výskyt metliček na nohách.

MUDr. Silvia Adámková

Lékařka s atestací z angiologie a interní medicíny s ultrazvukovou diagnostickou praxí jak žilních, tak tepenných poruch. Absolvovala řadu certifikovaných ultrazvukových kurzů, zaměřených především na komplexní vyšetření cévního systému a echokardiografii. Po ukončení studia pracovala na I. interní klinice Fakultní Thomayerovy nemocnice a po mnoha pracovních zkušenostech v řadě angiologických ambulancí nyní působí na klinice Transplantační chirurgie IKEM v Praze, kde pracuje jako angiolog. Na Klinice YES VISAGE se věnuje preventivním vyšetřením kardiovaskulárního systému a cévním angiologickým vyšetřením.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.