Křečové žíly je třeba začít léčit včas. Jaké jsou nejvhodnější metody? | Moje zdraví

Křečové žíly je třeba začít léčit včas. Jaké jsou nejvhodnější metody?

12. srpna 2020 • 10:00

Nevzhledné „křečovky“ lze dnes odstranit rychle a s mnohem menší bolestí, než tomu bylo u starších metod. Ale nestačí se jich jen zbavit, důležité je nedovolit, aby se vrátily.

Křečové žíly jsou obecně vnímány především jako problém estetický. V pokročilých stadiích má však onemocnění dopad na zdravotní stav každého pacienta – dochází k otokům, kožní změnám, trombóze nebo bércovým vředům.

Proč se začnou objevovat

Křečové žíly (varixy) – modří hádci, vinoucí se v zákrutách po dolních končetinách, bývaly a jsou poměrně častou „ozdobou“ nohou nejen starších lidí. „S věkem výskyt křečových žil neboli varixů určitě stoupá. Zatímco mezi dvacetiletými toto onemocnění najdeme zhruba ve 20 procentech, mezi šedesátníky já osobně znám doposud téměř 80 procent lidí,“ vysvětluje MUDr. Robert Vlachovský, Ph. D., z II. chirurgické kliniky LF MU a FN u sv. Anny v Brně a Centra žilní chirurgie VASCUMED v Brně a v Praze.

Zjistěte, do jaké skupiny křečových žil spadají ty vaše

Varixy podle jeho slov trápí obě pohlaví, ženy jsou však postiženy až dvakrát častěji než muži. „Zodpovědné jsou za to ženské hormony a také počet těhotenství,“ dodává lékař. Hlavním faktorem vzniku varixů je dědičnost. Na rozvoji onemocnění se však podílí mnoho dalších faktorů. „Jde zejména o zmiňovanou příslušnost k ženskému pohlaví, vznik a rozvoj onemocnění však může být ovlivněn i obezitou, dlouhým stáním, zácpou, zvýšenou srážlivostí krve či žilní trombózou. Všechny tyto faktory totiž představují pro žíly abnormální zátěž,“ objasňuje lékař. Varixy také často trpí osoby, které většinu pracovní doby stojí, a lidé, kteří se málo pohybují a nejsou fyzicky aktivní.

Těžké nohy a mravenčení

„Prvními projevy žilního onemocnění jsou pocity těžkých a unavených nohou. Vzácně se objeví noční křeč, pocit pálení, brnění až bolesti v doprovodu doposud viditelně rozšířených žil. Ovšem na to nemůžete vsázet. Křečové žíly nemusejí být nutně viditelné. Potíže se zhoršují během dne, maxima dosahují navečer a v letních měsících,“ vysvětluje lékař. Typické je, že příznaky lze zmírnit uvedením nohou do zvýšené polohy, zatímco dlouhé stání či sezení stav obvykle zhoršuje. Na bércích se přitom mohou objevit nejen otoky, ale také tmavé zbarvení kožního krytu, ekzémy, v pokročilých případech onemocnění i bércové vředy. Všechny popsané příznaky by nás měly varovat a bez odkladů dovést k odborníkovi.

Léky a kompresivní punčochy

Mezi základní pilíře konzervativní léčby varixů patří vedle léků na předpis zvaných venofarmaka také kompresivní terapie (nošení speciálních punčoch či používání elastických obinadel). „Nedá se však říci, že by kompresivní terapie zpomalila vývoj onemocnění, spíše uleví od příznaků, jako jsou těžké nohy, a také posiluje činnost žilní svalové pumpy dolních končetin,“ uvádí lékař.

Popis nejčastějších metod při léčbě varixů

„Moderní metody chirurgické léčby křečových žil představují všechny nitrožilní metody, jimiž se žíla zevnitř zataví nebe zalepí. Patří sem laser nebo radiofrekvence, ale také netepelné metody jako mechanicko-chemická ablace či žilní lepidlo,“ vypočítává lékař. K nesporným výhodám moderní léčby křečových žil patří podstatně rychlejší rekonvalescence (spíše v řádu dnů), možnost ambulantního provedení (odpadá nutnost hospitalizace a celkové anestezie).

  • Laser, radiofrekvence

Pomocí tenké sondy je postupně nitrožilně uzavírán žilní kmen. Aplikací přesné dávky tepelné energie je sonda pomalu vytahována a přitom dochází ke smrštění a uzávěru žilního kmene. Uzavřená žíla zůstává v těle a postupně se vstřebá.

  • Mechanochemická ablace

Pod kontrolou ultrazvuku je do žíly zaveden katetr, jehož špička velmi rychle rotuje, což vede ke stažení žíly. Současně je do špičky katetru vstřikován sklerotizační roztok. Rotace zajistí rovnoměrný kontakt roztoku s vnitřní stěnou žíly, její sklerotizaci a následné uzavření po celé délce. Ošetřená žíla splaskne, stěny se slepí k sobě a po několika týdnech se přemění ve vazivový pruh.

  • Skleroterapie

Využívá se především pro léčbu metliček, drobných žilek a zbytků po operaci křečových žil. Lékař pomocí jehly a injekční stříkačky aplikuje do rozšířených žil látku, jež vyvolá místní chemické poškození a zánět. Jeho následkem dojde ke slepení žilních stěn a uzavření varixu.

  • Žilní lepidlo

Jedná se o nitrožilní katetrizační metodu, kdy je pod kontrolou ultrazvuku do hlavní nedostatečné povrchní žíly zaveden katetr (tenká dlouhá pružná hadička), kterým je následně po kapkách, kousek po kousku, aplikováno speciální lepidlo (cyanoakrylátový polymer). To slepí stěny poškozené a nefunkční žíly tak, že dojde k jejímu kompletnímu uzavření. „Vhodnost pacienta k jednotlivým typům výkonů záleží hlavně na konkrétních zkušenostech ošetřujícího lékaře. Pacient nesmí zapomínat na zdravou životosprávu a dostatek pohybu,“uzavírá MUDr. Robert Vlachovský.

Co dělat, aby se onemocnění nezhoršovalo?

Při větší zátěži noste kompresivní punčochy, vyzkoušejte ověřená venofarmaka na lékařský předpis. Dopřejte nohám žilní gymnastiku, při sezení nedávejte nohu přes nohu a nenoste vysoké podpatky (dejte přednost obuvi s podpatkem do 3–4 cm). Každý den si udělejte 15minutovou přestávku, kdy dáte nohy nad úroveň srdce. Dopřejte si pravidelně vhodnou fyzickou aktivitu. Nevystavujte nohy vysokým teplotám (horká vana, horký depilační vosk, časté saunování). Vhodné je sprchování nohou vlažnou či studenou vodou. Speciální cviky na podporu žilní pumpy najdete například na www.zilniporadna.cz či v mobilní aplikaci Bolí vás nohy?

Článek vyšel v magazínu Moje zdraví. V aktuálním čísle vás čeká rozhovor s Lucií Zedníčkovou, článek na téma proč se v létě lépe hubne, návod na to, kdy a jaké bylinky v létě sbírat, a další zajímavé čtení. Objednat si ho můžete například v našem iKiosku.                                            

Autor: iStock.com

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.