Jak se zbavit závislosti na internetu a mobilu? | Moje zdraví

Detoxikujte svou mysl: Buďte chvíli offline

19. února 2018 • 06:00

Počítače, notebooky, tablety, chytré telefony, a tedy především internet. Ze všech stran na nás útočí aplikace, dotírají upozornění a sypou se nové zprávy. I když je pohodlné se během několika sekund spojit s celým světem, stále více osob zjišťuje, že potřebují digitální detoxikaci.

Mnoho lidí se v současnosti cítí bez internetu ztraceno. Když někdo neodpoví na jejich volání nebo e-mail hned, znervózní. Jsou zvyklí být každodenně konfrontováni s nesčetnými podněty zvenčí, a pokud se chvíli žádná věc neděje, přijde jim to divné.

Jak žije digitální generace?

Hodně lidí se bojí přiznat svoji závislost na chytrém telefonu. Mají ho pořád u sebe, ustavičně sledují novinky nebo se dívají, zda jim nepřišly nové zprávy. U některých je vazba až tak velká, že si berou mobil do sauny, posilovny nebo do plaveckého bazénu. Permanentní dostupnost už patří k „výbavě moderního člověka“. Není divu, že pak v lavině neustále valících se informací trpí nervozitou, podrážděností, vyčerpáním nebo ztrátou pozornosti.

Dny bez internetu

Z těchto důvodů mnoho osob zařadilo do svého života dny bez internetu. Vědomě se tak odpojují ze sítě, aby měli chvíle ticha, klidu a času pro sebe. Takzvaná digitální detoxikace však kromě psychického odpočinku podporuje i produktivitu a kreativitu. Během ní poznáte nové lidi a zážitky, jež vám přinesou bouřlivý příliv nápadů do hlavy.

Dovolená offline

Spousta lidí sní o tom, že prožije své dny volna bez notebooků, tabletů a smartphonů. Chtějí vypnout a místo zvonění, pípání a oznámení si přejí naslouchat přírodě. Přestože velké množství pohostinských a ubytovacích zařízení podlehlo modernímu trendu a instalovalo Wi-Fi, existují i taková, která záměrně razí filozofii offline. 

A rozhodně „neumírají na úbytě“. Klienti oceňují í absenci internetu, ticho, klid, praskání ohně v krbu u nebo bublání potůčku. Jste-li na internetu závislí, budou pro vás nejlepším místem na dovolenou hory. Ve vyšších nadmořských výškách většinou není signál, tudíž se můžete rekreovat buď jeden, nebo více dní (podle typu pobytu a vašich aktivit) mimo dosah sítě. Po detoxikaci mysli budete velmi překvapeni. Zaprvé tím, jak báječně si odpočinete, zadruhé zjistíte, že svět nabízí prosté skutečné krásy, které vám virtuální prostor neposkytne.

V některých zemích již byla vytvořena centra, jež pomáhají lidem zbavit se závislosti na internetu. Dokonce vznikají i prázdninové kempy (místa mají vyprodaná během pár hodin), kde účastníci platí velké peníze za to, aby trávili čas bez elektroniky a dokázali se bavit sami.

I když nikam nejedete

Avšak nemusíte hned vyrážet do podobných zařízení. Pro začátek stačí, když jeden den (například o víkendu) budete svůj telefon používat jen v nouzovém režimu. To znamená, že ho využijete jen k zavolání či k napsání SMS pouze v nutném případě. Jinak si nepovolte žádné chaty, e-maily, sociální sítě či aplikace.

„Abstinenční příznaky“ zaženete hraním karet, deskových her, luštěním křížovek, čtením knížek, pobytem v přírodě, piknikem s přáteli, zahradničením, trávením času s rodinou, sportem, fotografováním, návštěvou přednášky, divadla, koncertu. Možností je bezpočet. Jen se zamyslete nebo poraďte s kamarády, kteří žijí aktivně. Až si místo mobilu najdete jinou zábavu, vypněte ho alespoň jednou do týdne na pár hodin.

Popletený organismus

Jedním z důvodů, proč trávit méně času ve společnosti elektronických přístrojů, je i vyzařování modrého světla z obrazovek (stejně působí i modré světlo u LED osvětlení). Váš mozek si tak plete světlo obrazovky s denním světlem a myslí si, že probíhá den. Přestane produkovat hormon melatonin, který řídí cirkadiánní rytmus (fáze aktivity a klidu) a nespavost je na světě. Chcete-li mít tedy kvalitní spánek, vypněte všechny monitory a obrazovky dvě až tři hodiny před ulehnutím do postele.

Rizikové záření

Kvůli bouřlivému rozvoji mikroprocesorové a komunikační elektroniky je každý z nás vystaven expozici elektromagnetického pole. A to jak doma, tak v zaměstnání. Jakmile spustíte svůj elektronický přístroj, začne se kolem vás tvořit prostředí s vysokou koncentrací pozitivních iontů, což neprospívá zdraví. Příznaky se mohou projevit bolestmi hlavy, dásní, zubů, hučením v uších,srdeční arytmií či únavou. Vědci z Velké Británie ve své studii tvrdí, že elektromagnetické pole kolem spotřebičů uvádí do pohybu viry, bakterie a různé alergeny vyskytující se ve vzduchu. 

Pokud spotřebiče nepoužíváte, vytáhněte elektrické kabely ze zásuvky. I ve spícím režimu přístroje vytvářejí kolem sebe elektromagnetické pole. Kromě ochrany vašeho zdraví vás příjemně překvapí nižší účet za elektřinu. Do místností také umístěte pokojové květiny, protože některé druhy dokážou elektromagnetický smog eliminovat. Mezi nejvýkonnější „čističky“ patří zelenec, fíkovník pryžodárný nebo aloe vera.

Autor: Mgr. Pavla Apostolaki
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.