Varující: Žilní problémy řešíme až rok od prvních potíží | Moje zdraví

Varující: Žilní problémy řešíme až rok od prvních potíží

Varující: Žilní problémy řešíme až rok od prvních potíží
Autor: istock.com
10. srpna 2019 • 06:00

Vytáhli jste oblíbené letní boty, ale máte tak oteklé nohy, že je nemůžete obout? Na vině může být zánět žil, který se s narůstajícími teplotami ještě zhoršuje. Rozhodně byste neměli váhat zajít k lékaři – většina lidí ho totiž navštíví, až když je pozdě.

Chronické žilní onemocnění začíná nenápadně. Z letních otoků a pocitu těžkých nohou ale mohou rychle vzniknout viditelné metličky a křečové žíly. Při jejich přehlížení se onemocnění může dále zhoršovat a objeví se trvalé otoky, kožní změny nebo dokonce bércové vředy.

Více o tomto tématu čtěte ZDE.

Chceme snadné řešení

Přesto Češky (onemocnění hrozí ženám 2–3x častěji než mužům) začnou nepříjemné pocity řešit pozdě – až po 15 měsících od zpozorování potíží. První kroky podle průzkumu přitom často nevedou k lékaři, ale spíš pro radu ke kamarádce, případně do lékárny pro volně prodejnou mastičku. Ta samozřejmě může krátkodobě ulevit od potíží, ale neřeší podstatu onemocnění.

Co dělat, když mám těžké nohy a otékají mi?

Při prvních příznacích (otoky, těžké nohy, křeče, bolest) je zcela dostačující návštěva praktického lékaře. Jeho léčba se pak skládá z několika oblastí. „Mezi základní postupy patří dodržování režimových opatření – dostatek vhodného pohybu (plavání, chůze, cyklistika…) a vyloučení dlouhého stání či sezení. Nedílnou součástí léčebných postupů je i používání kompresních punčoch,“ říká lékařka. Nárok na ně máte jednou za 6 měsíců. Samozřejmě je ale možné koupit je i bez předpisu.

Lékaři sází na léky i operaci

“K pilířům terapie patří i medikace venofarmaky – tedy léky, které nejen zamezují vzniku symptomů či snižují jejich projevy, ale ovlivňují i samotnou podstatu žilního onemocnění,“ vysvětluje Zimolová.

Pokud má praktický lékař nejasnosti při stanovování vstupní diagnózy, odesílá pacienta ke specialistovi, který definitivně potvrdí (či vyloučí) žilní příčinu potíží. „Žilní potíže často bývají nespecifické a specialista může doplnit i přístrojové vyšetření. Podle stupně závažnosti a vhodnosti nálezu pak doporučí eventuálně i chirurgické řešení, které zajišťuje v součinnosti s cévním chirurgem,“ uzavírá MUDr. Zimolová. 

Pokud chcete vědět víc o tom, jak se letos vyvarovat oteklým nohám, podívejte se např. na web www.zilniporadna.cz.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.