Potraviny, které očistí tělo: Detoxikace organismu | Moje zdraví

Čím povzbudit detoxikaci organismu? U těhle potravin byste to nečekali

19. listopadu 2017 • 06:00

Přejídání je fenoménem většiny Čechů a pochutnávání si na všech možných dobrotách si může vzít svou daň v podobě nadýmání či problému se zažívacím traktem. Jak se těchto problémů zbavit a díky kterým potravinám vrátíte stav zažívání do původního stavu?

Špagetová dýně

Nutriční specialistka Lindsey Pine jako zotavující potravinu pro obnovu správného fungování zažívání doporučuje připravit špagetovou dýni, která působí jako základ vegetariánské stravy. Navíc ji můžete zaměnit místo rýže či těstovin. Právě ona na rozdíl od jiných příloh obsahuje nízkou hladinu sacharidů a vyšší obsah bílkovin, vitamín A, C, D, B6 a B12.

Voda s citronem

Hledáte-li nejrychlejší způsob detoxu těla, pak je to voda s citronem. Ale pozor. Aby byl detox opravdu nejúčinnější, doporučuje se vlažná voda. Proč? Studená voda vyčerpává podobně jako stres, vlažná naopak stimuluje trávicí proces. Navíc pomáhá i jako očista jater, protože podporuje tvorbu žluči – ta je nezbytná pro správné zažívání. Voda s citronem navíc snižuje tlak, působí proti překyselení, pomáhá při bolestech žaludku a čistí krev.

Sladké brambory

Pokud se často cítíte nafouklí z potravin, jako jsou olivy či sýry, je dobré zařadit do jídelníčku potravinu s vysokým obsahem draslíku. Tím ideálním zdrojem jsou sladké brambory, podobně jako avokádo nebo špenát. „Po honosném hodování si k snídani dopřávám dvě vařené vejce se špenátem a rajčaty podávané s hrstkou pražených sladkých brambor. Tato kombinace má mírný diuretický (močopudný) účinek,“ prozradila nutriční poradkyně Jess Cording.

Listová zelenina

Tato zelenina patří mezi vůbec nejúčinnější potraviny, které se postarají o správnou detoxikaci a navození správného zažívacího rytmu. Špenát je navíc bohatým zdrojem železa, kyseliny listové, vitamínu C, luteinu a betakarotenu. Díky němu se zlepšuje nejenom činnost svalů, ale i očí. Listová zelenina, především hlávkový salát, obsahuje flavonoidy – ty zmírňují příznaky Alzheimerovy choroby.

Pampeliškový čaj

"Po noci, kdy jsem toho snědla víc, než bych měla, je důležité, aby se moje tělo vrátilo zpět do správného stavu. Pokud se po hodech cítíte hodně nafouknuti, doporučuji pampeliškový čaj. Kořenové listy pampelišek byly a jsou nadále užívány k léčbě jaterních onemocnění, onemocnění ledvin, otoků, kožních problémů, pálení žáhy a žaludku. Čaj působí jako diuretikum, které vyplaví nežádoucí účinky vody. Pomalé popíjení teplého pampeliškového čaje může být takovým záchranným resetovacím tlačítkem," říká nutriční specialistka Keri Glassman.

Luštěniny

Pokrmy během vánočních svátků jsou plné sodíku. Proto je dobré se zaměřit na ty potraviny, které dodají ideální přísun minerálů a pomohou vyplavit jeho nadbytek. Správnou volbou jsou luštěniny. Ty dodají velkou dávku ztracených minerálů a jsou bohatým zdrojem sacharidů, vápníku, fosforu, B-komplexu a aminokyselin. V luštěninách se nachází i antioxidanty, které v těle ničí nebezpečné volné radikály.

Autor: Aneta Krubnerová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.