Křečové žíly? Zjistěte, do jaké skupiny patříte a co vám pomůže | Moje zdraví

Křečové žíly? Zjistěte, do jaké skupiny patříte a co vám pomůže

Křečové žíly? Zjistěte, do jaké skupiny patříte a co vám pomůže
Autor: istock.com
19. listopadu 2019 • 06:00
Prezentace klienta • 

Po celém dni sezení u počítače máte odpoledne oteklé nohy, ale jinak nepociťujete žádné jiné potíže? Pak jsou vaše problémy s žílami na samotném počátku a je na vás, zda se podaří je zastavit. Jestliže ale již máte křečové žíly, musíte na to jinak. Otestujte se, do jaké skupiny patříte? 

Statistiky mluví jasně. Problémy s křečovými žilami má 7 z 10 Čechů starších 40 let. U žen je to vzhledem k vlivu hormonů a těhotenství dokonce ještě více. Protože vznikají kvůli rozšířeným žilám a následnému zánětu, je důležitá dlouhodobá léčba. Ta se přitom liší podle míry poškození. Zjistěte, co pro své žíly můžete udělat.

První skupina: občasné otoky

Stává se vám, že vám občas otečou nohy, když dlouho sedíte nebo stojíte a je velké teplo? Když si je pak večer po návratu domů natáhnete a podložíte, otok ustoupí. To ale neznamená, že nemáte problém – naopak. Otoky jsou prvním znamením toho, že něco není v pořádku. 

„Žilní onemocnění je celoživotní, navíc se zhoršuje s věkem a počáteční stadia se mohou projevovat pouze symptomy, kterým mnohdy pacienti nevěnují pozornost nebo kterým přikládají jinou příčinu,“ říká MUDr. Jana Vojtíšková, praktická lékařka pro dospělé z Prahy. „Jsou to například velmi časté pocity těžkých nohou, napětí a bolest, přičemž na končetinách nemusí být žádné viditelné známky onemocnění jako křečové žíly nebo otok,“ vysvětluje.

Co s tím? Pokud musíte v práci sedět nebo stát, nezapomínejte na procvičování nohou – stačí nenápadně kroužit kotníky nebo propínat a ohýbat špičky. Dojde tak k aktivaci žilní pumpy a rozproudění krve. Vhodné cviky najdete například v aplikaci „Bolí vás nohy?“ nebo na webu zilniporadna.cz.

Současně si naplánujte návštěvu u praktického lékaře, který vám případně doporučí kompresní punčochy nebo punčocháče a předepsat může také léky na posílení žil. Nenoste těsné oblečení, naopak noste kvalitní, volné boty, zapomeňte na vysoké podpatky, ale i vyhovující baleríny.

Druhá skupina: berete léky

Oteklé nohy znáte, ale protože užíváte venofarmaka posilující žilní stěnu, nemáte bolesti a nepozorujete na sobě ani nové metličky a křečové žíly. To ale neznamená, že se můžete spoléhat jen na léky. Naopak, měli byste se aktivně snažit udělat všechno proto, abyste postupu onemocnění zabránili. 

Pamatujte, že byste se měli pravidelně hýbat a používat stahovací punčochy, jejichž typ by vám měl doporučit lékař. Ten vám pravděpodobně také zakáže saunu a podobné teplotní extrémy.  

Punčochy budete muset nosit skoro pořád. „Názor, že se mají léky a komprese užívat jen v akutních fázích, je opravdu jen mýtus,“ upozorňuje MUDr. Vojtíšková. „Léčba žilní nemoci se opírá o tři základní pilíře. Těmi jsou správná režimová opatření, kompresivní léčba a venofarmaka. Režimová opatření ani kompresivní léčba nejsou u našich pacientů příliš oblíbené, i když jsou účinné. Pacienti preferují užívání venofarmak. Žilní onemocnění je chronické a zhoršuje se s věkem. Aby tedy užívání venofarmak zabránilo rozvoji onemocnění, mělo by být dlouhodobé a kontinuální,“ uzavírá Vojtíšková.

Třetí skupina: musíte na operaci

Už máte křečové žíly nebo jen takzvané metličky? V takovém případě se bohužel nevyhnete operaci, ideálně v chladnějším ročním období. Zatímco u metliček, tedy malých žilek, se jedná pouze o menší kosmetický zákrok, v případě křečových žil jde o náročnější operaci. Odborníci ale naštěstí mají k dispozici moderní operační metody, díky kterým není nutný pobyt v nemocnici. Operační výkon probíhá ambulantně a několik hodin po něm mohou jít pacienti domů. 

Operace je ale pouze jednorázové řešení, a pokud nezměníte životní styl a žilní zánět, který je podstatou vzniku křečových žil, nebude léčen dlouhodobě, pravděpodobně se křečové žíly objeví znovu. Nespoléhejte se na to, že lékař udělá veškerou práci za vás. „I operace je pouze součást dlouhodobé a celoživotní léčby. Nelze ji brát jako definitivní řešení – o své žíly je nutno se starat celoživotně,“ uzavírá MUDr. Robert Vlachovský, Ph.D. z Centra žilní chirurgie VASCUMED.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.