Bez cukru by lidské tělo nemohlo fungovat. Spolu s bílkovinami a tuky tvoří základ naší stravy. Moderní civilizace má ale cukru nadmíru a nejen epidemie obezity v západním světě je toho důkazem. Pokud bychom nad cukrem, který si dáváme do těla, více přemýšleli, odměnou by nám byly například hezčí pleť nebo zdravější srdce. Přečtěte si pět věcí, které se změní, pokud bude jíst méně cukru.
Kolik cukru je tak akorát?
Cukr • Autor: istockphoto.com
Každý člověk má jiný výdej energie, ideální příjem cukru by však měl zůstat stejný. Šest kávových lžiček cukru denně pro ženy a devět pro muže. Zdá se to až moc, ale nezapomínejte na cukr schovaný v potravinách, který nevidíte. Měli byste proto omezit každý cukr, který si do jídla nebo pití přidáváte navíc. Odměnou vám bude hezčí a lépe fungující tělo.
Odborná garantka iniciativy Vím, co jím Karolína Hlavatá poradí, jaký ovocný jogurt si vybrat a jaký rozhodně nekupovat • VIDEO Adam Balažovič / BPŽ
Cukr je sice okamžitým zdrojem energie, ale opravdu jen té okamžité. Zjednodušeně řečeno – jak rychle ji přijmete, tak rychle ji vydáte. Jako zdroj energie na delší dobu jsou proto vhodnější potraviny, které mají cukru méně, ale mají vyšší obsah bílkovin a tuků – například mandle.
Které potraviny prospívají vašemu srdci? • VIDEO iStock.cz/mojezdravi.cz/yokohana
Podle studie z roku 2014 měli ti, kteří získávali více než 21 % denní energie z cukru, až o 38 % vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby než ti, jejichž poměr cukru tvořil jen 8 % celkového denního příjmu. Z toho vyplývá, že i omezení konzumace cukru o poměrně malé množství má na zdraví srdce velký vliv.
.. • Autor: iStock.com
Další věcí, která vás v méně sladkém životě určitě potěší, je to, že budeme mít hezčí bříško. Jednoduché cukry se totiž usazují v břiše jako ochrana vnitřních orgánů, například jater, slinivky nebo střev. Studie z roku 2016 provedená na více než 1000 dobrovolníků ukázala, že čím více lidé pijí slazených nápojů, tím více mají viscerálníhu tuku, tedy tuku na břiše.
Video se připravuje ...
Šest potravin, které vám pomohou vytvarovat na břiše "pekáč buchet" • VIDEO iStock.com/ccmixter.org (djlang59 Drops_of_H2O)/mojezdravi.cz/
Menší riziko vzniku cukrovky
Diabetici • Autor: istockphoto.com
Dlouho se diskutovalo o tom, zda je přímá souvislost mezi zvýšenou konzumací cukru a vznikem diabetu. Nicméně data ze studie University of Stanford z roku 2014 potvrzují, že čím vyšší je příjem cukrů ve stravě, tím rychlejší je rozvoj diabetu. Studie také potvrdila další souvislost s nadměrným užíváním cukru a viscerálním tukem (vnitřním tukem na břiše) a rozvojem diabetu.
Pět tipů, jak využít kokos pro péči o pleť a vlasy • VIDEO iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org
Jednou z věcí, na kterou se můžete těšit, pokud omezíte cukr ve své stravě, je pevnější pleť bez vrásek. Nadměrné množství cukru v krvi způsobuje totiž v těle proces zvaný glykace (navázání molekuly cukru na jinou molekulu), která v konečném důsledku způsobuje, že pleť je méně pevná a pružná.