České ženy se odvrací od hormonální antikoncepce. Čeho se bojí? | Moje zdraví

České ženy se odvrací od hormonální antikoncepce. Čeho se bojí?

České ženy se odvrací od hormonální antikoncepce. Čeho se bojí?
Antikoncepční pilulky začínají mizet z kabelek českých žen • Autor: istockphoto.com
13. října 2017 • 06:00

Podle aktuálně zveřejněné zdravotnické ročenky v České republice výrazně ubylo v letech 2014 a 2015 žen mezi 15 a 49 lety, které užívají hormonální antikoncepci. Co je k tomu vede, proč se od nejbezpečnější formy ochrany před neplánovaným početím odvrací? Je to jen její finanční náročnost, nebo tu hraje roli ještě něco jiného?

Podíl žen používajících tento typ antikoncepce klesl v roce 2015 dokonce pod 45 procent. Co zatím stojí?  „Antikoncepcí je skutečně méně. Určitě je to i tím, že silné populační ročníky žen plánují ještě mateřství. Navíc má hormonální antikoncepce i vliv na jaterní testy a co si budeme povídat, je i finančně náročná. K tomu jsou nyní i nové trendy antikoncepce, jako je například aplikace injekcí či pomocí různých náplastí,“ vysvětluje lékařka Lucie Nováková.

Podle oslovené odbornice je tento trend velmi zneklidňující. „Smutné totiž je, že ti, co by hormonální antikoncepci mít měli, ji nemají a opačně,“ podotýká Nováková s tím, že ženy čtou i mnoho neodborných textů, ve kterých se uvádí řada polopravd. Ohledně jakékoliv změny v rámci své dlouhodobé antikoncepce by se tak lidé měli obrátit na odborníka a „nedat“ na pár řádků na sociálních sítích.

Nejspolehlivější metoda antikoncepce

Odborná veřejnost přitom stále dokola podotýká, že hormonální antikoncepce je jedním z velkých objevů druhé poloviny 20. století. „V současnosti se jedná o velmi bezpečnou metodu, která dokáže pokrýt celé reprodukční období ženy. To znamená od prvních měsíčků až do klimakteria,“ popisuje Nováková.
Ženy by z hormonální antikoncepce neměly mít žádné obavy, její složení bezpečně chrání před těhotenstvím, ale co je ještě důležitější, nepředstavuje pro ně ani hormonální zátěž. „Při hormonální zátěži se u pacientů objevuje řada psychických i fyzických komplikací,“ říká Lucie Nováková.

Tento typ antikoncepce může být navíc přínosný i při léčbě poruchy menstruačního cyklu, kdy může být projevem například časté krvácení. Prospěšná je také jako prevence proti nebezpečnému karcinomu vaječníků a děložní sliznice. Zabránit může ale i vzniku nezhoubných nádorů. Navíc ženám „čistí“ pleť.

Rizika hormonální antikoncepce

V některých případech může tento typ antikoncepce pacientkám skutečně uškodit. Může dojít k nepravidelnosti menstruačního cyklu. Některé ženy mohou trpět například napětím v prsou, podrážděností, nervozitou, bolestmi hlavy či nadváhou. Výše uvedené se ale nestane, pokud se poradíte s odborníkem, který sám uváží, zda je pro vás hormonální antikoncepce vhodná. Platí totiž, že například u seniorů či kuřáků a lidí s genetickou dispozicí může její užívání vést až k mozkové mrtvici či plicní embolii.
V některých případech se též vyskytuje žilní trombóza. Mějte na paměti, že výše napsané se nemusí týkat vás, jedná se o ojedinělé případy a o pacientky s dědičnou dispozicí.

Alternativy hormonální antikoncepce

U žen, které HAK užívat nemohou, je variantou antikoncepce ve formě nitroděložního tělíska. Při tomto způsobu se do děložní dutiny uvolní látka gestagen, ten následně působí pouze v děloze. Stále ale platí, že pro zdravého jedince jsou hormonální antikoncepce nebo klasický kondom tou nejlepší variantou.

Pokud by se ženy od hormonální antikoncepce skutečně odvrátily, mají lékaři strach, že by se to mohlo projevit výrazným nárůstem počtu umělých přerušení těhotenství. Kondom je sice nejbezpečnější a nejspolehlivější metodou ochrany jak před neplánovaným otěhotněním, tak před pohlavními nemocemi, ale ne vždy tak uživatelsky příjemný.




Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.