Trápí vás otoky, špatné žíly a celulitida? Zkuste lymfatické masáže | Moje zdraví

Trápí vás otoky, špatné žíly a celulitida? Zkuste lymfatické masáže

Trápí vás otoky, špatné žíly a celulitida? Zkuste lymfatické masáže
Autor: iStock.com
11. července 2018 • 06:00
Lymfodrenáž není jen kosmetickým zákrokem, který zmírňuje celulitidu, ale dokáže výrazně pomoci i s celou řadou zdravotních problémů, což spousta lidí vůbec netuší. Co si pod tímto ošetřením představit a co vás při něm čeká?

Masáží, které si dnes můžete dopřát, ať už za účelem relaxace, uvolnění bolavých zad, redukce celulitidy a podobně, existuje nepřeberné množství. Jednou z tradičních technik, které přispívají k detoxikaci organismu a odstranění škodlivin z těla, je lymfodrenáž. Jedná se o účinnou hmatovou techniku, která efektivně pomáhá povzbudit a rozpohybovat celý lymfatický systém.

Ten sám o sobě totiž nemá žádnou „pumpu“, která by jej poháněla. Ke správné funkci mu pomáhají pouze svaly a dýchání. „Lymfatický systém je převážně uložen v podkoží, proto je drenáž prováděna mírným tlakem. Obvykle se používá sestava speciálních hmatů na suché pokožce. Nejedná se tedy o klasickou masáž, která působí na svaly, a nejsou při ní používány žádné éterické oleje ani emulze,“ vysvětluje Tereza Benešová, terapeutka Spa & Wellness Aquapalace Praha.

V čem je prospěšná?

Lymfodrenáž, založená na rytmickém hnětení svalů, je uznávanou léčebnou metodou a nejúčinnějším způsobem, jak uvést lymfu (mízu), která odvádí toxické látky ven z těla, do pohybu, což napomáhá nejen ke zlepšení látkové výměny, ale navíc čistí organismus, posiluje obranyschopnost a eliminuje otoky. V neposlední řadě jako kosmetický benefit pomáhá odstraňovat celulitidu a viditelně zpevnit pokožku.

Oproti klasické, sportovní nebo rekondiční masáži provádí terapeut hmaty s použitím menšího tlaku a také s nižší frekvencí. Lymfodrenážní techniky preventivně působí také proti vzniku křečových žil, upravují žilní nedostatečnost, zvyšují odolnost imunitního systému a zmírňují migrenózní stavy.

Autor: Aquapalace Praha

Ruční, nebo přístrojová?

V obou případech jde o příjemné relaxační techniky. „Manuální lymfodrenáž je velmi jemná (lymfa je uložena v podkoží, proto je masáž šetrná). Celkovou kúru provádíme během šesti hodin, přičemž jednotlivé terapie můžeme rozdělit buď do 4 x 1,5 nebo 3 x 2 hodin. Za těchto šest hodin dokážeme vyčistit celé tělo. Během terapie se doporučuje dodržovat spíše klidový režim. Pokud se rozhodnete absolvovat manuální lymfodrenáž, je nutné se na ni připravit. Doporučujeme ze stravy ideálně vyřadit maso, mléko, kávu (nebo alespoň omezit a kávu nekombinovat s mlékem) a zvýšit pitný režim. Můžete si například pořídit lymfatický čaj. A toto vše alespoň dva týdny před termínem ošetření,“ popisuje Jana Janoutová, masérka a školitelka Infinit wellness center Praha a Brno.

Takzvaná přístrojová lymfodrenáž se doporučuje jako podpůrný prostředek během nebo po absolvování té manuální. Pomáhá udržovat vyvážený stav proudění mezi krevním a lymfatickým systémem. Probíhá pomocí speciálního přístroje (tzv. nohavic, které sahají až do pasu) a je založena na přerušované kompresi končetin a vytváření tlakové vlny, která masíruje spodní část těla od chodidel směrem k trupu.

Hodí se pro každého?

Lymfatická drenáž by se neměla provádět při virových onemocněních, jakémkoli infekčním onemocnění, akutním bakteriálním onemocnění, streptokokovém hnisavém onemocnění, akutní infekční mononukleóze, při potížích se srdcem, po cévní mozkové příhodě, při vředové chorobě, zvýšené tělesné teplotě či akutním astma. „Vzhledem k tomu, že cílem drenáže je rozpohybování lymfatického systému, který velmi ovlivňuje zdravotní stav, je pravděpodobné, že by se probíhající nemoc mohla nejen zhoršit, ale také rozšířit do celého těla. A pokud jde o klienty, kteří mají například potíže s křečovými žílami či vyšším krevním tlakem, určitě doporučuji konzultaci s lékařem či fyzioterapeutem, který bude proceduru provádět,“ říká Tereza Benešová.

Autor: Simona Procházková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.