Roztroušená skleróza: Poznejte příznaky a jděte na test včas! | Moje zdraví

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza je chronické onemocnění centrální nervové soustavy, její příčiny však zatím odborníci neznají. Způsobuje záněty a degeneraci nervových vláken. Léčba roztroušené sklerózy probíhá jen symptomaticky, dokáže ale průběh nemoci jen zpomalit či pozastavit, zcela vyléčit ji nedokáže.

Co je to roztroušená skleróza?

Jedná se o autoimunitní onemocnění, imunitní systém napadá vlastní tkáně organismu. Na spuštění tohoto útoku se podílí mnoho různých faktorů, např. genetické dispozice, životní prostředí. Příčina vzniku tohoto onemocnění není zcela objasněna. Trpí jí dvakrát častěji ženy než muži.

Příznaky roztroušené sklerózy

  • únava
  • necitlivost končetin
  • třes a brnění
  • neovladatelnost těla
  • poruchy řeči a zraku
  • křeče
  • poruchy spánku
  • Lhermittův příznak

Příznakem je nejprve únava, pocit špatné ovladatelnosti těla, dále potíže se zrakem, špatná citlivost na kůži trupu a končetin, závratě, třes, inkontinence, brnění, mravenčení, potíže při mluvení. Také poruchy zraku, vidění dvojmo a výjimkou nebývá ani pocit elektrických výbojů na páteři při předklonu hlavy (Lhermittův příznak). Léze, které vznikají na mozku, vedou ke zhoršení soustředění a paměti.

Roztroušená skleróza je velmi individuální a u každého probíhá odlišně. Zatímco je jeden upoután na invalidní vozík, druhý může pociťovat jen lehké potíže. U některých postižených se od prvního záchvatu projevuje trvalé zhoršování, které vede již ve středním věku k trvalému upoutání na lůžko. Jen velmi malý počet postižených dospívá k invaliditě již během prvního roku onemocnění. Velmi důležitá je pomoc a empatie celé rodiny.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Centrální nervová soustava

Léčba

Účinná terapie je stále předmětem lékařského výzkumu, nemoc není zatím vyléčitelná, zmírňují se jen příznaky a zkvalitňuje a prodlužuje život pacienta. U některých pacientů se dosahuje jistého zlepšení změnou stravovacích návyků, například přidáním slunečnicového oleje.

V současné době se v léčbě používají kortikoidy, imunosupresiva a další preparáty – vitamíny a léky chránící žaludeční stěnu před nepříznivými účinky kortikoidů. Podávají se většinou jako tablety, přičemž při akutních atakách nebo při velmi rychlém postupu choroby se indikují také infúze (například Solu-Medrol) nebo se léky injekčně aplikují přímo do páteřního kanálu. Naděje jsou vkládány do interferonů a glatiramer acetátu (například Avonex, Natalizumab, Mixatron).

Léky

Podávají se kortikoidy (Medrol, Prednison), Imunisuoresiva (Imuran), vitamíny, draslík.

Bylinky a konopí

Doporučována je lihová esence z kokošky pastuší tobolky. Příznivě účinkuje i vtírání oleje z třezalky tečkované, heřmánku a mateřídoušky. Někde se doporučuje i obkládat tělo listy bolševníku, ale pozor, může vyvolat silné alergické reakce – opatrně a jen s vědomím lékaře.

Účinné je pití čaje z řebříčku a i natírání páteře tinkturou z řebříčku. Konopí zklidňuje nervové poruchy, stabilizuje stav při RS. Způsobuje vybuzení všech smyslů, vjemů, pocitů a emocí. Odstraňuje veškeré křeče v těle, svaly se uvolňují. Zcela ustupují zácpy, nejhorší deprese. Zlepšuje chuť k jídlu, hmotnost se zvyšuje.

Doporučuje se také tinktura z topolu a třezalky. Dobrá je také lípa a bakopa. Na zklidnění je vhodný javor babyka a pro zlepšení pohybových problémů a dokrvení koncových částí údů jinan dvoulaločný.

Homeopatika

Homeopati doporučují tyto přípravky při následujících indikacích. Před jejich užívání se poraďte se svým lékařem.
Agaricus Muscaricus – pocit elektrických šoků po páteři směrem dolů; roztroušená skleróza, nemotornost nohou, ochrnutí tváře, bodavé pocity, chvění, deprese.

Belladonna – u 50 % lidí s roztroušenou sklerózou je prvním symptomem diplopie (dvojité vidění). Skvělým lékem je právě Belladonna 200 CH (ve sklenici s vodou, užívat lžičku každou hodinu 10x, nepřetržitě po dobu 4 až 5 dnů). S podáváním léku pokračujeme a vysadíme až po dostatečném zlepšení stavu.

Cannabis indica – potlačuje vyšší myšlení a stimuluje představivost. Intenzivní exaltovanost. Vybuzení všech smyslů, vjemů, pocitů a emocí. Zpomalení běhu času a zvětšení prostoru. Zklidňuje nervové poruchy jako epilepsie, mánie, demence, delirium tremens, nervovou dráždivost, roztroušenou sklerózu.

Gelsemium – pomáhá při dvojitém vidění a třesu končetin. Závrať, úzkost, strach. Velká únava a vyčerpání organizmu. Únavový syndrom, mentální, fyzická i emoční slabost, která přechází do parézy až paralýzy. Neurologická onemocnění, která vedou k postupnému ochrnutí. Roztroušená skleróza. Strach před vystoupením na veřejnosti.

Ingatia – bolestivé křeče dolních končetin, které se vyskytují při RS a bývají vyvolané nepatrným podnětem nebo se žádný vyvolávající faktor nenajde. Nervózní a hysterický pacient.

Phosphorus – bývá u RS prospěšný, pokud si pacient stěžuje na zamlžené vidění či závratě, velkou únavu a chuť si zdřímnout. Trpí sníženou nebo změněnou citlivostí, především pocity pálení rukou, nohou, ale i jinde po těle. Má velkou žízeň a chuť na studené a osvěžující nápoje. Baží po slaném jídle. Bývá nervózní a přecitlivělí.

Očkování

ne

Délka léčby

Doživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Domácí léčba a babské rady

Proti křečím ve svalech je možné vyzkoušet sedací koupele z výhonků větviček smrku, z třezalky, heřmánku, šalvěje, řebříčku, mateřídoušky a přesličky. Na koupel se použije 100 g bylinek. Přes noc se namočí do studené vody, ráno se směs zahřeje a vlije do koupele, která by měla trvat 20 minut. Voda má sahat nad ledviny a pak je nutné se hodinu v posteli potit. Vodu po koupeli je možné použít ještě dvakrát.

Pomáhá také užívání colostra (mateřského mléka v tabletách), lékařského konopí a aloe. Úprava stravovacích návyků, z mléčných výrobků jíst jen kozí a ovčí, třikrát týdně ryby, nejíst bílé pečivo. Doporučuje se jíst tmavou zeleninu, zeleninové saláty a luštěniny, dále jsou dobré ořechy a lněná semínka, zejména jejich olej. Maso jíst v omezeném množství a jen libové. Nepít alkohol a nekouřit.

Vyšetření

Roztroušená skleróza se pozná při magnetické rezonanci mozku s použitím kontrastní látky. Někdy je také třeba ji potvrdit lumbální punkcí – odebráním mozkomíšního moku tenkou jehlou z oblasti bederní páteře. Může se provádět i ambulantně.

Trvalé následky

Trvalým následkem může být ochrnutí, neustupující křeče, inkontinence nebo střevní onemocnění či sexuální dysfunkce.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Zdravotní cviky

Pomáhá protahování svalů na zmírnění únavy. Doporučují se terapeutická cvičení využívající bojové umění, jako je třeba tai-chi, či relaxační disciplíny.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte, pokud máte pocit špatné koordinace pohybů, třes, vidíte dvojitě, máte potíže při mluvení, přestáváte ovládat některé svalové skupiny, zhoršuje se vám koncentrace a paměť.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.