Ženšen pravý | Moje zdraví

Ženšen pravý

Ženšen posiluje imunitu, je známý i pro svůj pozitivní vliv na sexuální život. Patří k nejstudovanějším rostlinám na světě. Není divu, zaslouží si to díky 180 prospěšným látkám. Ženšen i jujuba jsou považovány za takzvané adaptogeny. Zjednodušeně řečeno to znamená, že na každého člověka působí podle jeho okamžité potřeby zvláštním způsobem. Stresovaného člověka uklidňují, unaveného člověka naopak povzbuzují.

Ženšen pravý (Panax ginseng) je rostlina z čeledi aralkovitých. Někdy se odlišuje dle původu na asijský ženšen, přesněji na čínský ženšen, a korejský ženšen (ten se dnes pěstuje uměle). Bylinka roste do výšky až 60 cm. Podzemní část tvoří mohutnou kořenovou hlavu. Z ní vyrůstají až dva rozvětvené kořeny, asi 20 cm dlouhé a 3 cm široké. Kořeny někdy připomínají lidské tělo, proto je ženšenu připisována řada abnormálně léčivých účinků. Lodyha je nevětvená. Nadzemní část rostliny každý rok na zimu odumírá, nová lodyha na jaře vyrůstá z pupenů, které se zakládají v průběhu srpna předchozího roku. Lodyha vyrůstá z řapíkatých dlanitě složených listů. Čepel jednotlivých lístků je široce klínovitá, na vrchní straně lysá, na rubu naopak lehce chlupatá. Květy jsou drobné, zelenobílé barvy a uspořádané ve vrcholovém okolíku složeném z až 50 stopkatých květů. Semeník je srostlý ze dvou plodolistů. Plodem je červená a šťavnatá peckovice, v níž jsou až 3 semena.

Účinné látky

Ženšen pravý obsahuje mnoho účinných látek, jako jsou saponiny, polysacharidy, peptidy či antioxidanty jako maltol, kyselina salicylová a kyselina vanilová. Významný je i podíl polysacharidu zvaného ginsan, který má blahodárný vliv na imunitní systém.

Co se týká saponinů, nejvíc je obsahuje korejský ženšen, který se ovšem pěstuje uměle. Liší se svými léčebnými účinky. Jedna skupina saponinů - protopanaxadioly (PPD) - se vyskytuje převážně v postranních částech kořenů. Druhá skupina protopanaxatrioly (PPT) se naopak nachází v hlavním kořeni.

První skupina saponinů má vliv na hojení ran, zpomaluje stárnutí, zmírňuje poškození buněk způsobené volnými radikály, dokonce prý umí i zastavit dělení nádorových buněk.

Druhá skupina saponinů má vliv na zlepšení paměti, potlačuje únavu, podporuje imunitní systém, umí zklidnit nervový systém, zlepšit činnost jater, zmírnit projevy alergické reakce, ovlivnit metabolismus tuků nebo regulovat hladinu krevního cukru.

Použití

Ženšen se využívá jako prostředek doplňkové výživy. Můžete jej konzumovat zejména v kapslích (samostatně extrahovaný ženšen i v podobě přídavné složky), ve formě čaje, tinktur, sirupů a v některých případech se prodává i káva s příchutí ženšenu.

Zkuste si vypěstovat ženšen doma.

Účinky na zdraví

Bylinka skvěle působí na oběhový systém, podporuje fyzický výkon, pomáhá při stresu a depresi. Umí zpomalovat projevy stárnutí. Také snižuje únavu a dodává energii. Rovněž redukuje nádorové buňky a zlepšuje paměť. Chválený je pro své blahodárné účinky na sexuální život.

Výskyt

Ženšen pravý roste přirozeně na severovýchodě Číny, ve východním Rusku v oblasti řeky Ussuri a v Přímořské oblasti a v jižní části Chabarovského kraje. Jak bylo zmíněno, uměle se pěstuje v Koreji, konkrétně v Severní, poblíž města Kesong.

Sběr

Rostlina je ceněná pro ginsenosidy, které jsou v kořeni obsaženy nejvíce v pátém roce růstu rostliny. Kořen se sbírá a zpracovává  ve velkoprodukcích, kdy se nejprve omyje čistou vodou a posléze se vystaví horké páře o teplotě 99 °C na dobu zhruba tří hodin. Pak je kořen sušen horkým vzduchem i slunečním svitem, dokud vlhkost neklesne na hodnoty kolem 15 %.

Domácí recepty

Posilující čaj připravíte tak, že vezmete kořen ženšenu, nakrájíte jej a zalijete 500 ml vroucí vody. Vložte sáček černého čaje a nechte 10 minut louhovat. Poté přeceďte a vypijte.

Tinkturu připravte z 10 g sušených plátků ženšenu, které přelijete 50 ml kvalitního alkoholu (vodka, slivovice). Uchovejte na tmavém a chladném místě (nejlépe ve sklepě) nejméně 14 dní. Občas protřepejte. Poté přelijte tinkturu do lahvičky a skladujte v lednici.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.