Jste pořád unaveni? Choďte venku bosi a zkuste vůně. Které pomohou? | Moje zdraví

Jste pořád unaveni? Choďte venku bosi a zkuste vůně. Které pomohou?

Jste pořád unaveni? Choďte venku bosi a zkuste vůně. Které pomohou?
Autor: iStock
2. května 2019 • 06:00

Tolik očekávané jaro a vzrůstající teploty, ale energii jako by z vás někdo vysál. Ospalé, unavené tělo a mysl však můžeme snadno probudit. Jarní únava nebude mít šanci, když si…

Jsme na tom všichni stejně. Jarní únava souvisí s biorytmy, které nás ovlivňují. Změna času, více světla, ale i délka slunečního svitu, tělo probouzející se po zimě, kdy bojovalo velmi často s infekčními nemocemi a na pohyb venku nebylo zvyklé. Důležitou roli hraje i náš jídelníček, který byl přes zimu nasycen spíše těžšími jídly a zelenina a ovoce se konzumovaly v menších dávkách. S příchodem jara je tedy žádoucí tělo začít probouzet a dopřát mu přísun energie.

1. Spěte

Chceme tělo probudit, ale paradoxně je nutné se zaměřit na spánek, zejména na jeho kvalitu a hloubku. Jenže tím, že je vidět déle, máme i tendenci déle sportovat, pracovat a tím se tělo i mysl dostávají do klidové fáze mnohem později. Ráno nás slunce probudí brzy a náš spánek se smrskne na pár hodin. Proto je dobré zaměřit se na včasné večerní zklidnění těla a mysli. Pokud s tím bojujete a nejde vám uklidnit roztěkanou mysl, pomůže vůně z levandule a heřmánku, která navodí vnitřní klid. Prodávají se ve formě sprejů, které lze nastříkat v místnosti či na polštář. Vezměte na pomoc aromaterapii a bude se vám blaženě usínat.

 

2. Rozpohybujte tělo

Je přirozené se v zimě méně hýbat. Kdo je však sportovec tělem i duší, ani zima pro něj není překážkou, a tudíž i jarní únava na něj tolik nedoléhá. Je tedy potřeba ztuhlé a pomalejší tělo rozpohybovat, rozproudit krev v žilách a věnovat pozornost hlubokému dýchání. Vpustit do těla endorfiny, které zaženou pochmurné nálady, které jsou pro období přechodu ze zimy do jara typické. Zařaďte do svých denních aktivit časté procházky, běhání, jízdu na kole či na koni, zkrátka vyrazte ven. Možná se vám nechce, nemáte energii, ale přemozte se a jděte, vždycky vám bude líp.

3. Zazelenejte se

Pusťte zelenou do svého života. Jak doporučuje Jana Štumpová Konicarová věnující se homeopatii a aromaterapii na Kantu.cz, doslova se jí obklopte zvenku i zevnitř: “Nechte propukající přírodu vstoupit i do vnitřního světa. Ochutnávejte třeba listy pampelišky, polníčku, šťovíku, které přirozeně nastartují trávení a připravují tělo na nové období. S tím se pojí i změna jídelníčku. Již není potřeba přijímat tolik tuků a energeticky náročných potravin, ale odlehčit a vyčistit se třeba půstem nebo jarními bylinami. K tomu skvěle slouží buď kopřivy anebo ostropestřec mariánský.“ Mnohem více si zelené servírujte na talíř, ale i jako obraz pro své oči. Navštivte rozkvétající zahrady, pěstujte bylinky, zapojte zelenou do svého bytového designu, zkrátka co je zelené, je žádoucí.

 

4. Podpořte imunitu

Máte už dost rýmy, kašle a opakujícího se nachlazení? Tak se zaměřte na imunitu a začněte ji posilovat. Zabojujte se zlozvyky, jako jsou kouření, přílišná konzumace alkoholu a stres, jimiž organismus oslabujete. Tělo můžete posílit přísunem vitamínů a antioxidantů, zejména vitamínu C v kombinaci se zinkem, či využít energie mladého ječmene a chlorelly. „Imunitu můžete zlepšovat i zvenku přes tělo tím, že ho začnete otužovat či zujete boty a alespoň pár minut denně budete chodit bosi. Aktivujete imunitu a zvýšíte odolnost organismu na různé povrchy. Bosá chůze provázána s otužováním velmi posiluje a uzdravuje celé tělo i mysl,“ doporučuje Lucie Vybíral Pastrňáková, lektorka jógy, propagátorka bosé chůze a autorka knihy Mateřství a seberealizace.

5. Nadchněte se pro nové

Duben je takový nový leden. Mnoho lidí právě tento jarní měsíc vnímá jako start k novým věcem. Často právě v této době kývnou na nové projekty, odcházejí z prací, která je nebaví či vysává, začnou plánovat, začínají s novým sportem, mění razantně účesy a nebojí se využívat příležitosti, které jim klepou na dveře. Proto, pohráváte-li si celou zimu s nějaký nápadem či máte sen, který si chcete už dlouho splnit, právě nastal čas se do toho pustit.

 

 

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.