Únava při menstruaci: Nejčastější příčiny a jak se jí nejlépe bránit | Moje zdraví

Únava při menstruaci: Nejčastější příčiny a jak se jí nejlépe bránit

Únava při menstruaci: Nejčastější příčiny a jak se jí nejlépe bránit
Autor: iStock
20. května 2023 • 06:00

Kromě křečí, bolestí břicha a hlavy je pro mnohé ženy typickým průvodním jevem menstruace také nadměrná únava. Proč vzniká a jak se jí bránit?

Každá žena prožívá menstruaci individuálně a většinou také každý měsíc jinak. Některé mají silné příznaky premenstruačního syndromu a s nástupem krvácení přichází úleva, jiné naopak o nadcházející menstruaci netuší a potíže se dostaví až během periody. K nejčastějším nepříjemným průvodním jevům menstruace patří křeče v břiše, nadýmání a také nadměrná únava. Čím může být způsobena a jak se jí bránit?

Video se připravuje ...
Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí?VIDEO 

Jednou z příčin únavy při menstruaci je kolísání hormonů. Během druhé fáze menstruačního cyklu (tedy po ovulaci a před menstruací) klesá hladina estrogenu a vzrůstá hladina progesteronu. „Je potřeba si uvědomit, že tělo se připravovalo na to, že se v děloze uhnízdí oplodněné vajíčko,“ vysvětluje americká lékařka Molly O´Shea. Pokud se tak nestane, přechází tělo ze stavu nejvyšší pohotovosti zase do klidového režimu a to ho stojí energii. A to může být jedna z příčin, proč se ženy cítí při menstruaci častěji vyčerpané.

Další z příčin souvisí s krvácením a tím i se ztrátou železa. Pokud je menstruační krvácení běžné, zdravé tělo umí chybějící železo kompenzovat. Jinak je to ale v případě, kdy menstruace trvá déle než sedm dní nebo je krvácení silné. Nedostatek železa se také může objevit u žen, které mají menstruaci nepravidelnou.

Pokud máte při menstruaci potřebu prospat celé dny, zkuste pár následujících opatření a začněte už týden před očekávanou periodou.

Omezte cukr

Ačkoliv možná máte pocit, že cukr rovná se energie, ten bílý vám rozhodně nepomůže. Spíše než na sladké se zaměřte na vyváženou stravu: Jezte dostatek zeleniny, bílkovin a komplexních sacharidů. Bílé cukry naopak omezte, stejně tak i sůl, alkohol a nikotin.

Dostatečně pijte

Před menstruací více než kdy jindy myslete na to, abyste za den vypila dostatek tekutin. Uvádí se, že by se správně mělo denně vypít 3–4 dcl vody na 10 kg hmotnosti člověka. Ideální je čistá voda, kterou můžete dochutit bylinkami nebo ovocem.

Zkuste bylinky

Bylinné čaje pijte zhruba týden před očekávanou menstruací. „Avšak pozor, bylinky je nutné střídat nebo si vždy dát pauzu alespoň 2 týdny a nepít pouze jeden bylinný čaj nepřetržitě po delší dobu,“ upozorňuje Veronika Lančaričová, autorka knihy Ženství jako dar aneb Menstruace ve 21. století, a dodává: „Vhodná je například kokoška pastuší tobolka. Tato nenápadná bylinka s legračním názvem zmírňuje silné krvácení a pomáhá ulevovat od bolestí. Na šálek čaje použijte vrchovatou lžičku sušené kokošky, pijte jeden až dva šálky denně po dobu osmi až deseti dní před očekávaným začátkem menstruace.“ Meduňka zabírá na křeče, kopřiva výborně čistí krev, kmín, fenykl nebo hřebíček uvolňují napětí v děloze.

Cvičte

I když máte pocit, že byste měla energií spíše šetřit, pohyb prospěje vašemu tělu fyzicky i psychicky. Pochopitelně vynechte posilování nebo sporty zaměřené na výkon, ty váš organismus opravdu vyčerpají. Skvělé jsou naopak procházky v přírodě nebo jízda na kole.

Zkuste jógu

Skvělým druhem pohybu je také jóga. Pomůže vám jak ta klasická, tak i takzvaná jóga hormonální. Ta je zaměřená na ženy a jejich reprodukční orgány. Začíná relaxací a pokračuje speciálními ásanami a dýcháním, které umožňují přesné vedení energií v těle tak, aby se postupně vyrovnala hladina hormonů a došlo k ideálnímu harmonickému vyladění v celém organismu.

Jezte potraviny bohaté na železo

Z běžně dostupných rostlin obsahuje nejvíce železa kopřiva, dále pak zelená petrželka, pažitka, bazalka, česnek medvědí, majoránka. Železo také hojně najdeme ve špenátu, červené řepě, kořenové petrželi, černém kořeni, křenu, hrášku, rajčatech a ředkvičkách. Nejvíce železa je však v červeném mase a vnitřnostech, například v játrech.

Z ovoce jsou vhodné rakytník, ostružiny, černý i červený rybíz, borůvky, sušené meruňky a švestky. Dále jsou vhodné potraviny z celozrnné žitné mouky, pšeničné klíčky, oves, semena dýní, slunečnic a amarantu, naklíčený hrášek, mungo, čočka, vojtěška.

Spěte lépe, nikoliv více

Zkuste se zamyslet nad tím, jak spíte. Většina lidí spí mezi 6 a 9 hodinami. Možná váš spánek ale není dost kvalitní. Přečtěte si, co před spaním určitě nedělejte, protože si tím zaděláváte mimo jiné třeba i na poruchy spánku. Možná vám přijdou vhod naše tipy, jak zahnat dotěrné myšlenky, které vám brání usnout, nebo rady, jak usínat lépe.

 

 

Autor: Pavla Skurovcová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.