Když zlobí psychika: Kdy stačí jít k praktikovi a kdy je třeba psychiatr? | Moje zdraví

Když zlobí psychika: Kdy stačí jít k praktikovi a kdy je třeba psychiatr?

Když zlobí psychika: Kdy stačí jít k praktikovi a kdy je třeba psychiatr?
Autor: istock.com
3. června 2021 • 14:00

Počet lidí, kteří užívají antidepresiva, stále stoupá. Od roku 2003 narostl trojnásobně, a v současné době se ještě přidaly psychické problémy vzhledem ke koronavirové karanténě. Mnoho pacientů ale jen polyká tablety a neřeší příčiny svých problémů s odborníkem. Kdy je třeba vyhledat specialistu? 

Pouhá čtyři procenta pacientů užívajících antidepresiva dochází současně na psychoterapii. To je výrazně méně než v jiných evropských zemích a není to dobře. „Musím konstatovat, že situace je v tomto směru neutěšená,“ říká docent Martin Anders, zástupce přednosty pro strategické plánování a rozvoj a vedoucí Centra pro biologickou diagnostiku a léčbu Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Antidepresiva přitom může pacientovi předepsat i praktický lékař, nyní je od nich dostává polovina pacientů.

A kdy je na místě je začít užívat? Antidepresiva se používají při léčbě neurotických poruch, zejména u úzkostných poruch. Léky upravují aktivitu přenašečů serotoninu, noradrenalinu a dopaminu. Zlepšují tak vlastně nerovnováhu v mozku, kde se vytvářejí hormony ovlivňující náladu. Nerovnováhu přitom může vyvolat jak úzkost, tak stres, strach nebo třeba obavy z těžké životní situace či ztráty někoho blízkého.

Efekt za tři až šest týdnů

Antidepresiva přitom nepůsobí hned po spolknutí tablety, ale protože regulují nerovnováhu v mozku, jejich efekt se dostavuje zhruba za tři, ale také za šest týdnů po podání. Na trhu je velké množství antidepresiv, o tom, které vybrat, rozhoduje mnoho faktorů, proto vždy patří do rukou lékaře. „Pokud nejsou dobře dávkovány, mohou například při vysokých dávkách vyvolávat nežádoucí účinky nebo naopak kvůli nízkým dávkám nedosáhnou na účinek a způsobí dlouhodobý průběh nemoci nebo její rezistenci,“ vysvětluje Anders.

Více o užívání antidepresiv čtěte ZDE.

Odborná společnost psychiatrů se proto spolu se sdružením praktických lékařů snaží nastavit systém péče o duševně nemocné tak, aby se pacienti dostávali ke správným lékařům. Jejich strategii lze v podstatě shrnout do věty: Jednoduché případy mohou zůstat u praktických lékařů, složitější by se měly dostat k psychiatrovi. „V rámci reformy psychiatrické péče považujeme spolupráci s praktickými lékaři za stěžejní. A vzhledem k počtu nemocných je žádoucí, aby praktici měli dovednosti a kompetence léčit nekomplikované případy zmíněných poruch. Je otázkou, zda pacient, kterému jeho praktický lékař s neúspěchem vystřídá tři a více antidepresiv, patří zcela do rukou specialisty,“ komentuje situaci Anders s tím, že obě strany pracují na společných pilotních projektech spolupráce psychiatrických ambulancí s praktickými lékaři.

Kdy antidepresiva nepomohou?

Lékař také vysvětluje, jaké omezení předepisování antidepresiv jsou. Například by se neměla podávat u bipolární afektivní poruchy, kde mohou způsobit přesmyk nálady, sebevražedné jednání nebo takzvané rychlé cyklování (rychlé střídání epizod mánie a deprese), které je pak obtížné dále léčit. „Proto je nezbytné vyloučit přítomnost této poruchy před zahájením léčby. A u první epizody depresivních poruchy může přitom být složité poznat, zda právě není počátkem bipolární poruchy. Zde existují signály, jak to poznat, třeba z rodinné anamnézy,“ vysvětluje lékař složitost problematiky.

Další informace k tématu najdete ZDE.

Lékaři také musí vždy zvážit, zda antidepresiva budou ovlivňovat metabolismus dalších léčiv, zda na sebe nebudou navzájem reagovat, myslet musí také na nežádoucí účinky, které léky stále mají. Mezi ně patří například únava, nevolnost, bolesti hlavy, apatie, noční můry, sucho v ústech, ale také přibírání na váze či problémy v sexuálním životě. Proto je tak důležité, aby je dostal jen ten, kdo je opravdu potřebuje, rozhodně by si je pacienti neměli shánět ilegálně na internetu nebo si je brát bez řádné konzultace s lékařem.

A kdo by podle Anderse měl rovnou vyhledat raději psychiatra? „K psychiatrovi jděte vždy, pokud jsou přítomny sebevražedné úvahy nebo je depresivní porucha těžká, dále při komplikovaných klinických obrazech a možná také při přítomnosti více tělesných onemocnění, kdy je léčba složitější a vyžaduje často kombinace léčiv – včetně antidepresiv,“ vysvětluje lékař.

Video se připravuje ...
Jídla, která vám pomohou k lepší náladěVIDEO 

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.