Zvětšení prostaty, benigní hyperplazie prostaty, nezhoubné zvětšení prostaty, zvětšení předstojné žlázy | Moje zdraví

Zvětšení prostaty

Prostata neboli předstojná žláza je umístěna v malé pánvi kolem močové trubice. Jedná se o žláznatý orgán, v němž se tvoří prostatický sekret, který je součástí ejakulátu. U dvacetiletého muže je prostata poměrně malá, váží 29–40 gramů. S postupem věku se ale žlaznaté buňky vlivem mužského pohlavního hormonu testosteronu, ale nepřímo i hormonů estrogenů, zvětšují. Současně v prostatě narůstá i počet svalových a vazivových vláken. Orgán se může zvětšit mnohonásobně, v extrémních případech až do hmotnosti vyšší než 200 gramů.

Jedinými prokázanými příčinami tohoto nezhoubného neboli benigního zvětšování prostaty jsou zatím stárnutí a hormonální stav. Sexuální aktivita nemá na růst prostaty žádný vliv. Mírné potíže související se zvětšováním prostaty se objevují po 50. roce věku. Mezi padesátkou a sedmdesátkou trpí následky benigního zvětšení prostaty 28 % mužů, devadesátníci mají zvětšenou prostatu téměř všichni.
Vzhledem k bezprostřední blízkosti močové trubice může zvětšení prostaty způsobovat některým mužům potíže s močením, jejich intenzita ale nemusí přímo úměrně odpovídat velikosti prostaty.

Postihuje

muži

Projevuje se

prostata

Příznaky zvětšení prostaty

Základním příznakem jsou potíže s močením. Objevuje se potřeba častějšího močení, muži musí chodit močit v noci, někdy je močení obtížné, zeslabuje se proud moči a bývá třeba při močení tlačit. Zvětšená prostata totiž zpomaluje průtok moči močovými cestami. Často se nevede močový měchýř zcela vyprázdnit a zůstává v něm zbytek moči. Měchýř se proto rychleji opět naplní a muž tak častěji pociťuje nucení na močení. Zpomalený průtok moči, její zeslabený proud a z toho plynoucí prodloužení doby močení způsobují, že se v močovém měchýři zvyšuje tlak. Proto se stěny močového měchýře začnou zesilovat.

V mezních případech bývá močový měchýř stále naplněný, nezvládá už svou funkci a moč samovolně uniká. V případech, kdy zvětšená prostata močovou trubici úplně zablokuje, může nastat zástava močení. Než se ale toto stane, předchází různě dlouhé období menších potíží.

Léčba

Pro pacienty, kteří mají mírné až střední močové obtíže, je vhodná léčba pomocí léků.
Léčba pomocí léků není vhodná u pacientů, u nichž se opakovaně vyskytla zástava močení, močová infekce, kameny v močovém měchýři, selhávání ledvin či krvácení do moči. V těchto případech bývá nutno řešit zvětšení prostaty včasným operačním výkonem. Rychlá léčba neexistuje, užívání léků je dlouhodobé až doživotní.

Léky

Nejpoužívanější jsou alfablokátory. Ty uvolňují napětí hladkého svalstva prostaty a hrdla močového měchýře. Další skupinou léků jsou inhibitory 5-alfa-reduktázy, které zabraňují přeměně mužského pohlavního hormonu testosteronu na dihydrotestosteron. Bez něj není prostata stimulována k růstu. Léky z obou skupin se mohou využít v kombinované léčbě. Někdy lékaři zkoušejí podat léky na podporu erekce, protože byl prokázán jejich příznivý vliv na močové obtíže mužů postižených zvětšením prostaty.

Bylinky

Nejčastějšími složkami bylinných preparátů jsou látky z plodu trpasličí palmy (saw palmeto), výtažky z kořene kopřivy, dýňové semeno, žitný pyl.

Homeopatika

STAPHYSAGRIA při zbytnělé prostatě, AURUM METALLICUM na zmírnění stálé potřeby močit, COLONIUM MACULATUM při bolestivém přerušování močení.

Domácí léčba a babské rady

Bylinky podávané dlouhodobě mohou mít příznivý vliv na močové obtíže u pacientů s mírným stupněm zvětšení prostaty. Je ale vhodné užívání bylin konzultovat s lékařem. Muži samoléčbou často odsouvají urologické vyšetření, a mohou tak zanedbat příznaky vážnějšího onemocnění, třeba i nádoru prostaty.

Očkování

ne

Délka léčby

dlouhodobá
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření 

Při vstupním vyšetření vyplní pacient jednoduchý dotazník týkající se rozsahu příznaků, poté lékař provede rodinnou anamnézu. Prostata v malé pánvi těsně sousedí s konečníkem, proto lékař provede její vyšetření pohmatem – zavedením prstu – právě přes konečník. Zjistí tak velikost, tvar, konzistenci a případnou bolestivost prostaty. Lékař vyšetří také zevní genitál. Dalšími pomocnými vyšetřeními jsou laboratorní stanovení různých látek v moči a krvi.

Běžně se provádí také ultrazvuk močového ústrojí, a to ledvin, močového měchýře a prostaty. Potíže pomůže objasnit takzvaná uroflowmetrie neboli vyšetření proudu moči. Někdy pacient dostane navíc za úkol vést si mikční deník, do nějž zapisuje přesný čas a objem přijatých tekutin a objem vyloučené moči. Vyšetření mají současně za úkol vyloučit jiná, závažnější onemocnění včetně karcinomu v prostatě, močových cestách, močovém měchýři nebo v ledvinách.

Možné komplikace

Neléčené zvětšení prostaty může vést až k nevratnému poškození funkce močového měchýře a ledvin. Při masivním městnání moči, kdy se tekutina hromadí v močovém měchýři, v močovodech a v samotné ledvině, hrozí, že ledviny začnou selhávat. K dalším komplikacím patří opakované infekce močových cest, tvorba močových kamenů a krvácení z močových cest.

Trvalé následky

Při selhávání ledvin je někdy třeba přistoupit k dialýze. Při těžkých příznacích, nereagujících na podávání léků nebo při vážných komplikacích nezbývá než provést chirurgický zákrok. Míra trvalých následků závisí na tom, jak dlouho pacient své obtíže zanedbával a neléčil.

Prevence

Zvětšování prostaty potká každého muže, prevence neexistuje. Důležité je proto diagnostikovat a léčit zvětšení prostaty co nejdříve. Lékaři doporučují, aby muži včetně těch, kteří nemají problémy, absolvovali urologickou prohlídku a vyšetření prostaty již po 40. roce věku.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.