Jak podpořit imunitu? Pohomou homeopatika i sauna | Moje zdraví

Jak posílit imunitu? Odborníci radí, co je pro zlepšení zdraví nejdůležitější

31. října 2023 • 05:00

Spíše než na polykání zvýšeného počtu pilulek vsaďte při posilování imunity na přírodní preparáty, ale také na dostatek spánku, správnou výživu a pobyt na čerstvém vzduchu.

Pro zvýšení obranyschopnosti těla je důležité získat dostatek vitamínů a stopových prvků v přirozené formě, tedy z potravin. Tělo tak snáz odolá nástrahám zimních dnů. Jak vysvětluje MUDr. Jiří Bartoš ze Sdružení praktických lékařů, v chladných měsících se viry a bakterie množí rychleji. Šíření nemocí také podporuje větší koncentrace lidí. „Za větší náchylnost k nachlazením může také zrychlený způsob života, stres a nedostatek spánku. Unavené tělo obtížně odolává virům a bakteriím. Odpočinkem a navozením psychické pohody lze mnoha obtížím předejít,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Javorská ze Společnosti všeobecného lékařství ČSL JEP.

Odolnost těla vůči nemocem posílí pravidelný pohyb ideálně na čerstvém vzduchu. „Cvičit bychom měli alespoň 40 minut pětkrát týdně. Časově vytížení lidé mohou zkusit chodit pěšky třeba do práce. Každý pohyb se počítá,“ říká MUDr. Jiří Bartoš.

Jak zlepšit imunitu? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: ImunitaVIDEO 

S imunitou pomůže i sauna

Vytrénovat tělo k tomu, aby lépe snášelo změny teplot, pomáhá pobyt na čerstvém vzduchu a otužování. Je postupný proces, který vyžaduje trpělivost a pravidelnost. "Začněte nejprve s mírným vystavením chladu, například sprchováním vlažnou vodou, kterou postupně ochlazujte. Také prodlužujte dobu, po kterou ve studené sprše zůstanete. V létě se doporučuje sprchovat v chladné vodě 3–5 minut, v zimě pak 1–3 minuty. Při sprchování je ideální se pohybovat a začínat od chodidel. Zkusit můžete i chůzi na boso v mokré trávě, třeba 5 až 10 minut denně nebo přešlapování ve vaničkách," radí Ivana Lánová, odborná konzultantka BENU lékáren. V případě, že nemáte sprchu, můžete sprchování nahradit umýváním ve studené vodě.

K otužování pomůže i sauna.  „Saunování posiluje imunitu, odbourává stres a funguje taky jako regenerace po sportování. Měli by se mu ale vyhnout lidé s vysokým krevním tlakem a nemocemi srdce. Všem, kteří nejsou zcela zdraví, bych před návštěvou sauny doporučil konzultaci s lékařem,“ doplňuje MUDr. Jiří Bartoš.

Také MUDr. Magdaléna Záchová, praktická lékařka, která v rámci své praxe využívá homeopatie a přírodní léčebné metody, připomíná, že nezdravý životní styl a v neposlední řadě i vysoká úroveň psychického stresu zatěžují organismus. K nákaze přispívají také přetopené místnosti. Suchý vzduch v místnostech je velkou zátěží na sliznice, a ty jsou pak náchylné k virům. Doporučuje se dodržovat správná vlhkost vzduchu, ať již zvlhčovači či mokrým ručníkem na topení. Správná vlhkost se pohybuje mezi 40 až 60 procenty.

Je správné chodit do sauny s dětmi? Více čtěte zde.

Je nutné i preventivně pečovat o naše sliznice. Ideálně je proplachovat mořskou solí, a to jak preventivně, tak i při prvních příznacích podráždění. Sůl je účinná dezinfekce. „Dále se doporučuje preventivní používání éterických olejů v místnostech, kde spíme i kde pracujeme – například eukalyptus, levandule, máta. Velmi účinná je i prevence a léčba homeopatickými léky, jako jsou Echinacea angustifolia či Ferrum phosphoricum.

Více k tématu čtěte zde. 

Pro imunitní systém je důležitý také vitamín D. „Vitamín D je nejvíce zastoupený v rybím tuku, ale i vaječném žloutku či mléce. Velmi důležitý pro toto zatěžkávací období je hořčík, který umí bojovat s podzimní únavou a na zimní období je potřeba ho tělu dodat,“ říká lékařka a doporučuje například dobře vstřebatelné homeopatikum Magnesium 300+.

Jaká homeopatika podporují imunitu?

Pro případné obavy z nachlazení při sportovních aktivitách venku je podle Záchové vhodné použít homeopatika, jako jsou Rhus toxicodendron (při rychlém zpocení a následném vychladnutí) nebo Arnika montana, která podporuje imunitu a svalovou regeneraci.

Kromě preparátů, které můžete užívat v konkrétních situacích a pro výše uvedených problémem, je několik homeopatických preparátů, které podporují imunitu dospělých obecně. Mezi ně patří:

  • Oscillococcinum – podporuje především protivirovou imunitu. V rámci prevence infekčních onemocnění je nejvhodnější užívat jednu tubu tohoto léku týdně po celé zimní období. Kromě toho jej lze použít i v časných stádiích nástupu nemocí, jako jsou chřipka, rýma, nachlazení nebo například opar. V těchto případech podáváme 1 tubu v intervalu 6–8 hodin po dobu 2–3 dní.
  • Echinacea angustifolia – vysušuje hlen na sliznicích dýchacích cest a stimuluje především protibakteriální imunitu. Podáme v ředění 9 C 1x denně 5 granulí. Více k tématu čtěte zde.
  • Ferrum phosphoricum – kromě účinku obecně protizánětlivého má i výrazný imunostimulační efekt a také eliminuje volné radikály, tedy toxické molekuly poškozující tkáně. Podává se v ředění 5 C 3x denně 5 granulí.

Podobná doporučení pomáhají i pro děti, ty potřebují ale jiné dávkování homeopatických preparátů. Více čtěte na www.svethomeopatie.cz.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.