Vejce a cholesterol | Opravdu konzumace vajíček škodí? | Moje zdraví

Vejce a cholesterol: Opravdu nám škodí? Zjistěte konečně pravdu

7. dubna 2023 • 14:00

Vrátili jste se od lékaře se zjištěním, že máte vysoký cholesterol? Pak vás někteří lidé určitě varovali, že byste neměli jíst vejce, protože ho v sobě mají spoustu. Jak ale tato teorie vznikla a je vůbec pravdivá? Podle posledních průzkumů se zdá, že je všechno úplně jinak, než jsme si mysleli.

Vejce jsou součástí našeho jídelníčku nejen v období Velikonoc nebo Vánoc, ať už je konzumujeme míchaná, vařená nebo jako součást nejrůznějších salátů. Jsou ale vajíčka opravdu odpovědná za vysokou hladinu cholesterolu, nebo je máme naopak považovat za hodnotný zdroj bílkovin?

Video se připravuje ...
Potraviny, které snižují cholesterolVIDEO 

Dříve se mělo za to, že cholesterol ve vejcích pochází ze žloutků, a vědělo se, že vysoké hladiny LDL (špatného) cholesterolu v krvi jsou zdraví nebezpečné. Zdálo se tedy logické, že bychom se mu měli vyhýbat ve stravě, a to včetně vajec. Pamatujete také na své babičky, které s oblibou říkávaly, že bychom ta smažená vajíčka neměli jíst denně? Dnes je tomu ale jinak.

Více o vysokém cholesterolu čtěte zde.

Za všechno mohou tuky

Rozsáhlé výzkumy z posledních let ale ukázaly, že většinu cholesterolu v našem těle tvoří játra, a nepochází tedy ze stravy. Tento orgán je ovšem stimulován k produkci cholesterolu nasycenými tuky v jídle. Těch má vejce ale jen velmi málo (asi 1,5 gramu), jeho konzumace tedy nemůže mít na tvorbu cholesterolu vliv. Z toho důvodu dnes odborníci tvrdí, že si klidně můžeme dopřát 1 až 2 vejce denně. Výživoví odborníci je například doporučují jako zdravou snídani.

Více o tomto tématu čtěte zde.

Na druhou stranu, pokud máte cukrovku, zvýšené riziko srdečních chorob z jiných příčin (například kouření) nebo nemocí tohoto typu trpíte, neměli byste jíst víc než tři vejce týdně.

Video se připravuje ...
Velikonoce a vejce natvrdo: Jak dlouho vydrží čerstvá a co z nich připravit?VIDEO 

Vejce jako nejkvalitnější zdroj bílkovin

Pokud vás ale nic z výše zmíněného netrápí, vejce klidně konzumovat můžete. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a mají vysokou biologickou hodnotu. Vaječný bílek je pro naše tělo 100% využitelný. V průměru platí, že jedno vejce obsahuje přibližně 13 g bílkovin. I to je důvod, proč si je neodpírat. 

Napumpujte své zdraví

Často se zapomíná na to, že vejce v sobě ukrývají i řadu zdraví prospěšných látek. Obsahují mimo jiné lutein a zeaxantin, které prospívají očím, dále pak cholin podporující správnou funkci mozku a nervů a vitaminy A, B a D. Favoritem je pak vitamin P, který napomáhá regeneraci kůže, působí protizánětlivě a zvyšuje imunitu.

Důkaz o tom, že cholesterol v jednom vejci denně není pro většinu lidí nebezpečný, pochází z prověřených výzkumů, například prestižní Harvardovy univerzity. Jeden z nejrozsáhlejších průzkumů provedli vědci na Pekingské univerzitě, kteří zkoumali vliv konzumace vajec na zdraví téměř 420 000 lidí.

Vejce tedy klidně jíst můžete, ale i zde platí staré známé pravidlo, že „všeho s mírou“. Nic se zkrátka nemá přehánět a každý extrém je nám dříve nebo později takříkajíc na škodu.

O tom, jaké potraviny snižují cholesterol, si přečtěte zde.

Recepty na přípravu jídel z vajec najdete zde.

 

Víte, jaké zdravotní problémy nejvíce sužují českou populaci?

Autor: Marie Bezděková, Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.