Ochutnejte jídlo plné vitamínů a minerálů: Kuřecí maso s houbami | Moje zdraví

Ochutnejte jídlo plné vitamínů a minerálů: Kuřecí maso s houbami

Ochutnejte jídlo plné vitamínů a minerálů: Kuřecí maso s houbami
Kuřecí maso a houby jsou ideální kombinace • Autor: iStock.com
4. listopadu 2018 • 06:00

K houbám se v oblasti zdravého životního stylu a gastronomie upíná v poslední době hodně velká pozornost a musíme podotknout, že je oprávněná.

Houby jsou totiž nabité vitamíny a minerály. Jmenujme například tělu prospěšné látky, jako jsou folát, niacin, měď, selen či zinek. Ve výčtu nesmí chybět ani vitamín B6. Kromě toho jsou ale také slušným zdrojem vlákniny. Například v jedné porci hub shiitake jich najdeme hned 3 gramy. Pravidelná konzumace hub pak může stát i za nižším rizikem vzniku rakoviny prsu či propuknutí demence. Poradíme vám, jak si houby co nejlépe připravit a udělat si z nich úžasné a chutné jídlo, kterým překvapíte rodinu i přátele.

Výhodou je, že příprava níže uvedeného receptu vám nezabere ani půlhodinu. Co všechno budete potřebovat?

Recept na kuřecí maso s houbami

Připravte si 1 kilogram vykostěného kuřecího prsa bez kůže. Dále tři polévkové lžíce olivového oleje. Potřebovat budete i jednu velkou šalotku, čtyři stroužky česneku a samozřejmě houby – nejlepší je použít směs dvou hub – shiitake a hlívy ústřičné. Dál vám nesmí chybět nastrouhaná kůra z jednoho citronu a dvě polévkové lžíce mleté petržele. Nezapomeňte ani na půl šálku kuřecího vývaru či bílého vína. Samozřejmostí je pak mořská sůl. A když už jsme u koření, připravte si ještě čerstvou najemno nakrájenou či namletou papriku.

Na kousky nakrájeného kuřecího prsa z obou stran naneste přiměřené množství soli a pepře. Z hub oddělte nožičky a klobouky pořádně omyjte v teplé vodě. Oba druhy hub následně nakrájejte na slabé proužky. Na pánev si dejte kuřecí maso a podlijte jej olivovým olejem.

Maso následně začněte pomalu smažit. Zhruba po pěti minutách smažení přidejte šalotku a česnek a vše dále míchejte. Teď je ten správný čas přidat houby a citronovou kůru a petrželku. Celou směs nyní ještě znovu opepřete a osolte. Pokud si budete jisti, že je vše hotové, dejte směs na jednotlivé talíře a podávejte ji například se salátem či s celozrnným pečivem.

Pokud máte doma sušené houby z vašich letních procházek lesem, můžete samozřejmě použít i je. Balíček hub namočte na třicet minut do teplé vody a následně postupujte úplně stejně podle výše uvedeného návodu. Nechceme vás samozřejmě odrazovat od čerstvých hub, ale shittake a hlíva ústřičná se pro náš recept přece jen hodí o něco více. Ale jak uvádíme, recept jde udělat i z vašeho vlastního úlovku. Takže teď už nám nezbývá nic jiného než vám popřát dobrou chuť.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.