Příznaky cukrovky: Podle jakých symptomů poznáte diabetes? | Moje zdraví

Pět nejčastějších příznaků, které prozradí, že máte cukrovku. Na co si dát pozor?

Pět nejčastějších příznaků, které prozradí, že máte cukrovku. Na co si dát pozor?
Autor: istock.com
14. listopadu 2022 • 06:00

Mnoho lidí ani netuší, že mají cukrovku, dokud jim lékař nezměří hladinu glukózy v krvi. Kdy zpozornět a vyžádat si zmíněný test u lékaře? Podle těchto pěti příznaků budete mít jasno!

Cukrovka je poměrně vážný problém, který je nutné řešit včas. Jak ale poznáte, že právě vy jste pro toto onemocnění jasný adept? Náš návod vám poradí, jak na to. 

Video se připravuje ...
Odbornice na výživu Karolína Hlavatá radí pacientům s cukrovkou, jakým potravinám dávat přednostVIDEO 

Cukrovka je nemoc, která jde ruku v ruce s vaším životním stylem. Začíná se rozvíjet pomalu a nenápadně, a dokud člověk nezačne mít silné příznaky, jako jsou časté močení, pocit žízně a nadváha, nemusí o svém onemocnění vědět.

Některé příznaky byste ale neměli podceňovat. Které to jsou?

1. Paradentóza

Podle výzkumu uveřejněném v časopise BMJ Open Diabetes Research & Care lidé s onemocněním dásní, jako je paradentóza, mají vyšší výskyt diabetu 2. typu.

„Spojení mezi onemocněním dásní a cukrovkou není nic nového,“ říká MUDr. Ronald Tamler, ředitel Mount Sinai Clinical Diabetes Institute. A vysvětluje: „Je to spojení oběma směry – lidé s cukrovkou 2. typu mají častěji paradentózu a lidé s paradentózou mají častěji cukrovku 2. typu. Zánět v dásni, který paradentózu způsobuje, vzniká totiž ze stejných důvodů jako vysoké hladiny cukrů v krvi, které způsobují diabetes.“

2. Podivné pocity v nohou

Asi 10 až 20 procent lidí, kterým byl diagnostikován diabetes, už mělo nějaké poškození nervů související s onemocněním. V časných stadiích to může být sotva znatelné, ale projevuje se to jako zvláštní brnění v nohách, ztráta citlivosti a zhoršená koordinace a rovnováha.

Samozřejmě že tyto pocity mohou být i příznakem jiné nemoci, jako je například roztroušená skleróza nebo třeba banálnější přílišné nošení vysokých podpatků, je však dobré se o nich zmínit před svým lékařem a případnou nemoc nezanedbat. Poškození nervů totiž může postupovat a být trvalé.

3. Poškození nebo ztráta sluchu a zraku

Zvýšené hladiny cukru v krvi mohou poškodit sítnici a způsobit kolísání množství kapaliny kolem bulvy oka, takže můžete vidět hůř nebo rozmazaně. Jakmile se hladina cukru v krvi vrátí k normálu, zrak je obvykle obnoven. Pokud však neléčíte cukrovku příliš dlouho, poškození zraku může být trvalé.

Stejně tak vysoká hladina cukru v krvi může také ovlivnit nervové buňky v uchu a způsobit zhoršení sluchu. „Je to něco, o čem většina lidí, a dokonce ani lékařů neví, ale zkušený lékař na ORL by měl hledat souvislosti,“ říká doktor Tamler.

4. Změna zbarvení kůže

„Dlouho předtím, než vám lékař diagnostikuje diabetes, si můžete všimnout tmavého zabarvení na zadní straně krku,“ říká doktor Tamler. Tento jev se nazývá akantóza a je to obvykle známka inzulinové rezistence – ztráty citlivosti na hormon, který tělo používá k regulaci glukózy v krvi.

Ve vzácných případech může být akantóza také způsobena cystou na vaječníku nebo hormonálními poruchami štítné žlázy či rakovinou. Může ji vyvolat i užívání antikoncepčních pilulek a kortikosteroidů.

5. Zvýšená potřeba spánku

Lidé, u kterých byla později objevena cukrovka, měli přes den zvýšenou potřebu spánku, to znamená, že spali více než hodinu i ve dne. Dát si „dvacet“ během odpolední siesty samozřejmě automaticky neznamená, že máte cukrovku, ale zvýšená potřeba spánku a například i s tím spojená deprese či spánková apnoe jsou hodnoceny jako jedny z příznaků diabetu.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.