Nová šance pro diabetiky: Injekce inzulinu možná nahradí tabletky | Moje zdraví

Nová šance pro diabetiky: Injekce inzulinu možná nahradí tabletky

Nová šance pro diabetiky: Injekce inzulinu možná nahradí tabletky
Autor: istock.com
15. října 2019 • 06:00

Cukrovkou 1. typu u nás trpí více než 58 000 lidí. Většina z nich si musí píchat inzulin několikrát denně, teď ale vědci přišli s převratným objevem, díky kterému se diabetici možná budou moct zbavit otravných jehel. Jejich problém prý vyřeší jediná pilulka.

V důsledku onemocnění diabetem 1. typu dochází k úplnému zničení buněk slinivky břišní, které produkují inzulín, takže v organismu zcela chybí. Inzulin je přitom zodpovědný za snižování hladiny cukru v krvi. Léčba této nemoci proto vyžaduje celoživotní dodávání inzulínu, pečlivou samostatnou kontrolu glykémií, ukázněnost ve stravování, úpravy dávek inzulínu při sportu a podobně.

Každodenní aplikace inzulinu ale znamená pro pacienty výrazné omezení v běžných, každodenních činnostech. Vědci i lékaři se proto už léta snaží přijít na způsob, jak diabetiky zbavit nutnosti píchat si každý den do těla injekce nebo používat inzulinové pumpy. Teď se zdá, že se jim konečně podařilo najít způsob, jak jim pomoci.

Nová kapsle jako nová šance

Spousta léků, zejména těch, které jsou vyrobeny z bílkovin, nelze užívat perorálně (polykat je), protože se rozloží v trávicím ústrojí dříve, než vůbec začnou působit. Jedním z nich je právě inzulin. Američtí vědci z massachusettského technologického institutu teď ale přišli na způsob, jak si s tímto problémem poradit. Navrhli speciální kapsli, které dokáže ochránit inzulin a další bílkovinné léky před kyselým prostředím žaludku. Tato „hi-tech“ kapsle se poté rozloží až v tenkém střevě.

Nová tobolka přitom obsahuje rozpustné mikrojehličky, které se připojí ke střevní stěně a uvolňují léčivo pomalu, což mu umožňuje postupně pronikat do krevního řečiště. Testy na prasatech dokonce prokázaly, že kapsle dokáže dodat podobnou dávku inzulinu jako injekce, a to přímo do srdce, takže pak dojde k okamžitému snížení glukózy (hladiny cukru) v krvi. 

Více o snižování sacharidů ve stravě čtěte ZDE.

Významný krok kupředu

Než se nová tabletka začne využívat v praxi při výrobě léků, ještě nějaký čas to potrvá. Už teď je ale jasné, že jde o obrovský krok dopředu, který by mohl v blízké budoucnosti pomoci nejen diabetikům, ale také dalším pacientům.

 

 

 

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.