Nepodceňujte problémy s ledvinami, většina pacientů přijde, až když potřebují dialýzu | Moje zdraví

Nepodceňujte problémy s ledvinami, většina pacientů přijde, až když potřebují dialýzu

Nepodceňujte problémy s ledvinami, většina pacientů přijde, až když potřebují dialýzu
Autor: istock.com
16. dubna 2019 • 06:00

Problémy s ledvinami většina pacientů dlouhodobě neřeší a k lékaři se dostanou až ve chvíli, kdy už je pozdě a potřebují rovnou dialýzu. Přitom nemoci lze nově snáze přecházet, rizikové skupiny mají každé čtyři roky nárok na preventivní vyšetření? Kdo by na něj měl jít?

Téměř polovina lidí, kteří ihned potřebují dialýzu, vůbec netuší, že v jejich těle se do té doby dělo něco špatného. Zbytečně, protože je to už dva roky, co se zdravotní pojišťovny rozhodly doplnit spektrum preventivních vyšetření o novou položku, týkající se právě ledvin. Všem, kteří mají vysoké riziko chronického onemocnění ledvin, jako jsou lidé s vysokým tlakem, diabetici a lidé s nemocemi srdce a cév starší 50 let, teď může praktický lékař každé čtyři roky bezplatně vyšetřit funkci ledvin. Pokud by byly naměřené hodnoty patologické, bude svěřen do péče nefrologů čili odborníků na ledviny.

„Nová úprava vyhlášky o preventivních prohlídkách již přináší první výsledky. Po dvou letech můžeme říci, že přibližně 80 procent klientů VZP ve věku 50 a více let, kteří od října 2016 přišli na preventivní prohlídku u praktického lékaře, zároveň absolvovalo i vyšetření na kontrolu funkce ledvin,“ potvrzuje Mgr. Lucie Krausová z tiskového oddělení Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

Bohužel stále velké množství lidí zanedbává preventivní prohlídky u praktických lékařů, a to i v této rizikové věkové skupině. Upozorňují na to nejen nefrologové, ale i onkologové, kardiologové i další specialisté.

S nemocemi ledvin souvisí nemocné cévy

Kdo by měl být ve střehu? Všichni, kdo mají vysoký krevní tlak (hypertenzi), aterosklerózu, zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Dále pak ti, kteří mají cukrovku, a to zejména, pokud to trvá déle než pět let. Riziková jsou také častá onemocnění močového ústrojí stejně jako věk nad 60 let. Podrobnější informace přitom najdete na www.dialyza.cz.

Proč jsou diabetici a lidé s vysokým tlakem nejrizikovější skupinou? Zjednodušeně řečeno proto, že obě onemocnění likvidují cévy, a to včetně těch, které souvisejí s ledvinami. „Téměř milion lidí v České republice trpí diabetem. Výskyt tohoto onemocnění prudce stoupá a stejně tak i počet hypertoniků. U osob ve věku 2564 let dnes vidíme hypertenzi u 40 procent lidí. Její výskyt roste s věkem, takže ve věkové kategorii 5564 let má hypertenzi již 72 procent mužů a 64 procent žen. Obě tato onemocnění přitom způsobují nevratné cévní změny na ledvinách,“ vysvětluje primářka Petra Ronová ze společnosti Fresenius Medical Care, která zajišťuje dialýzu pro téměř 1700 pacientů.

O ledvinách nevíme, dokud...

Mnoho lidí žije se závažným ledvinovým onemocněním, aniž by to tušilo. Naše tělo bylo stvořeno tak, aby bylo schopné se neustále přizpůsobovat změnám, které se dějí kolem nás. Má totiž k dispozici regulační mechanismy, které nepřetržitě udržují stálost vnitřního prostředí. Na této regulaci mají velký podíl také ledviny. Orgán, o kterém pomalu ani nevíme, že jej máme.

Situace se ale změní v okamžiku, kdy pracovat přestanou. To pak velmi rychle zjistíme, k čemu všemu jsou důležité. „Může se to stát náhle nebo pomalu, plíživě. Najednou je člověku šedesát let, je oteklý, unavený a od lékaře slyší, že jeho ledviny přestaly pracovat a musí začít docházet třikrát týdně na dobu čtyř až šesti hodin na dialýzu,“ varuje Petra Ronová.

Aktuálně se ve více než stovce dialyzačních středisek po celé republice léčí téměř 7000 pacientů a ročně je zde provedeno kolem milionu hemoeliminačních výkonů.

Co by vás mělo varovat?

Podle toho, jak moc jsou vaše ledviny poškozené, mohou se projevit různé problémy. Je důležité mít na paměti, že se tyto příznaky objevují až v okamžiku, kdy je funkce ledvin již výrazně snížená, k lékaři je tedy nutné jít okamžitě.

Mezi obvyklé příznaky pokročilého selhání ledvin patří:

 

  • snížená tvorba moči
  • nauzea (nevolnost), nechutenství, zvracení a průjmy
  • ztráta chuti k jídlu
  • otoky kotníků
  • otoky očních víček
  • únava, zimnice
  • problémy s koncentrací
  • svědění
  • vysoký krevní tlak
  • zpočátku námahová, později i klidová dušnost
  • nespavost
  • zápach z úst nebo nepříjemný pocit v ústech
  • necitlivost a pocit bolestivého brnění v nohách a rukách

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.