Transplantace slinivky: Lékaři přišli na to, jak zjednodušit operaci u diabetiků | Moje zdraví

Transplantace slinivky: Lékaři přišli na to, jak zjednodušit operaci u diabetiků

Transplantace slinivky: Lékaři přišli na to, jak zjednodušit operaci u diabetiků
Autor: istock.com
4. ledna 2020 • 06:00

Transplantace slinivky je jednou z možností, jak pomoci diabetikům vyléčit jejich nemoc. Kromě toho je pro ně také variantou transplantace samotných Langerhansových ostrůvků, v kterých se ve zdravé slinivce tvoří inzulín. Právě tento postup nyní lékaři z IKEM zjednodušili.

Diabetiků 1. typu přibývá, jejich nemoc přitom vyžaduje obvykle celoživotní léčbu inzulínem, a i tak jim hrozí mnohé komplikace. Zásadním zlepšením života je proto pro ně transplantace slinivky nebo samotných Langerhansových ostrůvků. V nich se totiž tvoří inzulín. Operace je poměrně složitá, a proto přinesl nový výzkum odborníků z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny její podstatné zjednodušení. 

Víte, jak se cukrovka projevuje? Více čtěte ZDE.

Počítání ostrůvků

Izolace Langerhansových ostrůvků ze slinivky je komplikovaný proces, protože tvoří jen jedno procento z celkové tkáně. Když se její odebrání povede, pak je ještě třeba ostrůvky spočítat a zjistit jejich objem, a to se doposud dělalo velmi složitě. Pro úspěšnost transplantace, která se provádí z buněk mrtvých dárců, je přitom zcela zásadní znát množství ostrůvků a jejich objem. 

Až doposud se jejich počet zjišťoval tak, že je pod mikroskopem počítali odborníci v podstatě ručně.  „Tento postup je pracný, subjektivní a neposkytuje možnost zpětné kontroly. Proto se s rozvojem počítačů během posledních 30 let několik pracovišť pokusilo počítání ostrůvků automatizovat, ale dosud bez velkého úspěchu. Žádný postup nebyl natolik spolehlivý, aby se rozšířil mezi více centry,” vysvětluje komplikovanost problému MUDr. David Habart, Ph.D. z Kliniky diabetologie a „otec” metody s názvem ISLETNET. 

Propojení světových center

V IKEM se proto znovu pokusili tento problém vyřešit. Přizvali k tomu specialisty mnoha odborností, zapojili takzvanou techniku strojového učení a s využitím neuronových sítí se jim přístroje podařilo natrénovat tak, aby na barevném obrázku přesně identifikovaly ostrůvek od pozadí a zbytkové tkáně. 

Jak se nyní objev používá? Prostřednictvím webu mohou jednotlivá světová centra, která provádějí izolace Langerhansových ostrůvků, zaslat on-line aktuální fotografie z průběhu izolace a systém je pak automaticky vyhodnotí. Díky tomu pracoviště získá téměř okamžitě přehledné informace o počtu a kvalitě „svých” ostrůvků ještě před transplantací. „Webovou službu jsme nazvali IsletNet, neboť si klade za cíl spojit pracoviště izolující a transplantující ostrůvky ve světě a nakonec sloužit jako společný standard, s jehož pomocí bude možné přímo porovnávat postupy jednotlivých center,” popisuje úspěch odborníků Habart. 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.