Zpoždění menstruace: Kdy ho začít řešit a jaké má důvody? | Moje zdraví

Sedm důvodů, proč se vám zpozdila menstruace. A není to těhotenství!

Sedm důvodů, proč se vám zpozdila menstruace. A není to těhotenství!
Zdraví, nemoc • Autor: shutterstock.com
4. května 2022 • 14:00

Vynechání menstruace sice bývá prvním příznakem těhotenství, rozhodně to ale nemusí být jediný důvod, proč se krvácení v obvyklém čase nedostaví. A tak dříve, než dáte průchod radosti nebo panice, přečtěte si, které další důvody mohou stát za tím, že se menstruace zpozdí nebo nedostaví vůbec.

Některé ženy mají štěstí, že se jim menstruace dostavuje s pravidelností téměř na den, jiné jsou zvyklé na několikadenní výkyvy dopředu i dozadu. Pokud se ale menstruace nedostavuje delší dobu, než je obvyklé, je načase zbystřit. Ne vždy je ale důvodem těhotenství. Než se začnete radovat nebo panikařit, zjistěte, které další důvody může vaše zpoždění menstruace mít. A ještě jedna důležitá věc: „Pokud máte jedno nebo dvě nepravidelná období, je třeba věnovat vašemu tělu pozornost,“ říká americká gynekoložka Sherry Rossová. Které důvody kromě těhotenství mohou za vynecháním menstruace být?

Video se připravuje ...
Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí?VIDEO 

1. Ztráta váhy a nadměrné cvičení

Víme, že nadměrné a intenzivní cvičení, stejně jako náhlé změny váhy a podváha mají vliv na hladiny hormonů,“ říká doktorka Rossová. „Například hladina leptinu, který se produkuje v tukových buňkách, se vlivem cvičení a hladovění může snižovat, což může spolu s úbytkem dalších hormonů (jako estrogen) přispívat k nepravidelné menstruaci,“ doplňuje.

2. Nadváha

Mimochodem – ani v opačném případě nemusíte mít vyhráno. Nadváha a velké tukové zásoby mohou ovlivnit produkci estrogenu a ten zase váš pravidelný cyklus. Velká obezita ho dokonce může načas zastavit úplně, takže se menstruace nejen zpozdí, ale dokonce nedostaví vůbec. Co s tím? Začít jíst pravidelně, zdravě a přidat pohyb!

3. Stres

Náročné období, jako je například rozvod nebo smrt blízkého člověka, může narušit hormonální rovnováhu. Stejně tak i třeba dlouhodobý stres v práci nebo ve škole. Tělo začne produkovat méně hormonů a důsledkem je pak zpoždění nebo úplné vynechání menstruace. Což bývá často důsledkem ještě většího stresu a z této spirály je pak hodně těžké vystoupit. Zkuste si udělat těhotenský test a začít pořádně jíst a spát.

4. Nemoc

Nejen některé léky, ale v první řadě také nemoc stojí za zpožděním pravidelného krvácení. Ono je to logické, tělo prostě spotřebovává energii na uzdravování a samo je natolik chytré, aby si spočítalo, že těhotenství v tuto chvíli prostě není nejlepší. A tak oddálí ovulaci, a tím pádem i menstruaci.

5. Syndrom polycystických ovarií

Syndrom polycystických ovarií je onemocnění způsobené hormonální nerovnováhou. Tělo při něm produkuje více mužského hormonu, v důsledku čehož dochází k zastavení ovulace, nepravidelné menstruaci nebo jejímu vynechání. K dalším příznakům patří například růst ochlupení na místech, kde se u žen nepředpokládá, jako třeba na prsou či zádech.

6. Onemocnění štítné žlázy

Štítná žláza ovlivňuje vyplavování našich hormonů a ve chvíli, kdy dojde k její poruše, ovlivní to náš menstruační cyklus a menstruace se opozdí. A to jak zvýšená, tak i naopak snížená funkce štítné žlázy.

7. Menopauza

Délka klimakteria, jeho nástup, intenzita a množství příznaků se u každé ženy liší. Průměrný věk ženy v klimakteriu je 49 až 51 let, výjimkou ale nejsou ženy před čtyřicítkou nebo po 55. roku života. Svůj vliv mají dědičnost, životní styl a strava. Menopauze předchází období, ve kterém dochází k poklesu činnosti vaječníků v důsledku hormonálních změn a jehož projevem může být i nepravidelná menstruace.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.