Bylinky v těhotenství: Po kterých sáhnout a které raději vynechat? | Moje zdraví

Bylinky v těhotenství: Po kterých sáhnout a které raději vynechat?

Bylinky v těhotenství: Po kterých sáhnout a které raději vynechat?
Autor: istock.com
23. března 2022 • 06:00

V okamžiku, kdy se na těhotenském testu objeví dvě čárky, se mnoho žen začne výrazně více a častěji zamýšlet nad tím, co jedí a čím se léčí. Mnoho z nich chce sáhnout po bylinkách jako po alternativě léků. Většina nastávajících maminek ale neví, které smí užívat jen v malém množství nebo jen v určité době a které vůbec. Odpovědi pro vás má naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Bylinky, které těhotenství prospívají

Heřmánek

Heřmánkový čaj pomáhá proti ranním nevolnostem, pálení žáhy a nadýmání. Také zklidňuje a navozuje klidný spánek.

Sedm tipů, jak vyvolat porod, najdete zde.

Pažitka

Pažitka skvěle dochutí jídlo, dodá tělu dostatek vitaminu C, železa a hořčíku a díky obsaženým hořčičným olejům zabraňuje nadýmání.

Meduňka

Zklidňuje a navozuje klidný spánek. Těhotné by však neměly pít více než jeden meduňkový šálek denně.

V posledním trimestru vyzkoušejte…

Kontryhel

Báječná bylinka na přípravu k porodu. Kontryhel jemně připraví porodní cesty a napomůže tak ke snazšímu porodu. 3–4 týdny před plánovaným termínem pijte 3x denně kontryhelový čaj – jednu polévkovou lžíci sušeného kontryhelu zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut louhovat, pak přeceďte.

Až se miminko narodí, s kontryhelovým čajem ještě nepřestávejte – pomůže zahojit drobnější poranění a podporuje i tvorbu mléka.

Kohoš žluťuchovitý

Málo známá bylinka byla pro svůj vliv na poslední třetinu těhotenství a porod velebena již indiány. Mírní křeče a ulehčuje porod. Indiánky čaj z kohoše pily například při poslíčcích nebo když se porod zastavil z důvodu vyčerpání rodičky. Kohoš koupíte v podobě homeopatika Caulophyllum D6 nebo D4.

Vše o tom, jak probíhá porod, čtěte zde.

Ostružiník maliník

Pravidelné pití čaje z maliníkových listů se doporučuje 6–8 týdnů před plánovaným termínem. Posiluje dělohu a díky svým uvolňujícím účinkům mírní nepříjemné křeče. Stejně jako kontryhel podporuje maliníkový čaj po porodu tvorbu mléka. Připravíme ho snadno – jednu čajovou lžičku sušených drcených listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme pět minut odstát. Přecedíme a pijeme 3x denně.

Čemu se v těhotenství vyhnout

Skupina bylinek, kterým by se těhotné měly vyhnout, čítá několik nám dobře známých bylin – a o některých bychom si to ani nepomyslely. Které bylinky sem patří?

Šalvěj

Jedna z nejnebezpečnějších pro těhotné je šalvěj – vyvolává předčasné kontrakce, jako bylina podporující menstruaci by mohla způsobit potrat. Pozor, často se vyskytuje v čajových směsích proti kašli. Stejně tak se šalvěji vyhněte i po porodu – zastavuje totiž laktaci.

Šafrán

Další bylinkou, na kterou je třeba dát si opravdu pozor, je šafrán. Stejně jako šalvěj vyvolává kontrakce a může způsobit potrat či předčasný porod.

Petržel, oregano, máta a další

Mezi další bylinky pro budoucí maminku nebezpečné pak patří petržel (nať), oregano, máta (při riziku předčasného porodu), skořice, muškátový oříšek, libeček, jalovec, pelyněk, kopřiva, damiána, rozmarýn, andělika, jetel a hřebíček. U těchto bylinek však platí stará Paracelsova moudrost: „Jed od léku odlišuje pouze množství.“ Pokud tedy náhodou sníte kousek pizzy s oreganem či jeden perníček se skořicí, nemusíte se strachovat.

Mějte však na mysli, že jakmile se vyskytnou jakékoli zdravotní potíže, bolesti či nevolnosti, je nutné neprodleně navštívit lékaře.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.