Kontryhel obecný | Moje zdraví

Kontryhel obecný

Kontryhel obecný pomáhá při křečových stavech, zabírá na bércové vředy a posiluje dělohu před porodem.

Popis

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) je vytrvalou bylinou, která má dlouhý oddenek, pokrytý zbytky odumřelých listů. Odtud vybíhá růžice řapíkatých listů, na vrchu lysých, dole mají chmýří. Lodyha je až 30 cm vysoká, větví se až v horní části. Květy zdobí žlutozelená barva, jsou oboupohlavné se čtyřmi kališními i korunními lístky. Čtyři tyčinky a pestík, který dozrává po oplození v nažku, jsou uzavřené v češuli.

Účinné látky

Z účinných částí vyzdvihneme nať a listy, které mají 8 % hydrolyzovatelných tříslovin, dále hořčiny, silice, stopy kyseliny salicylové nebo vitamín C. Kontryhel je také zdrojem fytohormonů, tedy rostlinných hormonů, které umí v těle stimulovat procesy řízené lidskými hormony.

Použití

Rostlina se používá v různých formách a intenzitě v podobě odvarů, které se používají jako obklady. Vyrábí se rovněž mastičky, také blahodárně působí jako čaj.

Účinky na zdraví

Bylina působí blahodárně zejména proti průjmům a střevním katarům. Rovněž mírní křeče při menstruaci, klidní rozbouřené tělo při klimakteriu. Klidní špatné trávení a nadýmání. Podporuje léčbu dýchacích cest, zabírá i při plicní tuberkulóze. Je blahodárná na cukrovku, při jaterních a ledvinových chorobách, zánětech močového měchýře a posiluje dělohu před porodem. Jako obklad urychluje hojení ran, mírní ekzémy, bércové vředy, využívá se i jako kloktadlo dutiny ústní.

Výskyt

Kontryhel najdeme všude, od nížin až po hory téměř v celé Evropě, v mírné a severní části Asie, kdy odtud sahá až na východ Severní Ameriky. Objevíme jej v Himalájích i v Grónsku.

Sběr

Kvete od května do září. Sbírají se natě a listy, které se musí rychle usušit, protože bylina je choulostivá na vlhko (může plesnivět). Nejlépe je proto ji sušit ve slabých vrstvách.

Domácí recepty

Tinktura je skvělá při zažívacích potížích. Tři hrsti kontryhele zalijte vodkou nebo kvalitní pálenkou a nechte macerovat asi 14 dní až měsíc na světlém místě. Poté přeceďte. 20 kapek do vody představuje blahodárný nápoj pro vaše zdraví.  

Mastička dokáže ulevit od zranění a dalších poškození pokožky (ekzémy apod.). Do rozpuštěného bambuckého másla dejte hrst kvetoucí nati, ohřejte na mírném plameni asi čtvrt hodiny, poté přeceďte a vlijte do kelímků.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.