Fenykl obecný | Moje zdraví

Fenykl obecný

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) je léčivá víceletá rostlina vonící po lékořici. Využívá se především v léčitelství, kdy působí například proti křečím, a ale své uplatnění najde i ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu, proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva.

Popis

Fenykl je rychle rostoucí víceletá bylinka dosahující výšky až 2 metry. Stonek je dutý a nese jemně zpeřené listy. Má dlouhý a silný kořen, hroznovité květenství má sytě žluté květy. Kvete od července do srpna. Plodem je dvounažka typická pro čeleď miříkovité. Plod je velmi aromatický. Zeleninový fenykl se stonkovou hlízou pěstujeme jako jednoletou rostlinu (tzv. řapíkatý, nebo sladký fenykl).

Na každou nemoc je rostlina. Velký přehled bylin najdete zde.

Účinné látky

Semena obsahují silice anetholu, fenchonu, pinenu a limonenu. Dále jsou v nich obsažené flavonoidy (kvercetin, isokverecetin), kumariny, vosky, sacharidy, pektin, pryskyřice, hořčiny, saponiny, stigmasterol, nenasycené mastné kyseliny a organické kyseliny. Fenykl obsahuje také vitamíny A a C a také vápník, hořčík a železo.

Účinky na zdraví

Fenykl má protikřečové účinky na střeva, působí proti nadýmání. Má i mírný močopudný vliv a ulehčuje odkašlávání. Jeho silice má bakteriostatické účinky na pseudomonády, stafylokoky, streptokoky, E. coli a další bakterie, které způsobují záněty a infekce těžko léčitelné i v dobách antibiotik, natož dříve, před jejich objevením. Fenykl dokáže zklidňovat i rozbouřené nervy,

Bylinka nemá nežádoucí účinky, takže se nemusíme bát použít i i u malých dětí nebo kojících žen, u kterých podporuje tvorbu mléka.

Výskyt

V České republice se fenykl vyskytuje zejména na jižní Moravě. Planě roste bylinka ve Středomoří, můžeme ji spatřit také kolem Černého moře nebo v asijských zemích. 

Sběr

Plod fenyklu sbíráme v září a říjnu za suchého počasí. Sušíme na slunci nebo při umělé teplotě do 40 °C. Uchováváme v suchu a v dobře uzavřených nádobách.

Domácí recepty

Fenyklový čaj

Jednu až tři lžičky rozdrcených semen zalijeme horkou vodou a nechám 10 – 15 minut odstát, poté přecedíme.  Slazený medem se používá na nachlazení a kašel, neslazený má pozitivní účinky proti nadýmání a podporuje zažívání. Kojencům a malým dětem dáváme slabší čaj z ½ kávové lžičky a 1/8 l horké vody.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.