Maliník obecný | Moje zdraví

Maliník obecný

Maliník obecný usnadňuje porod (čistí porodní cesty a urychlí hojení dělohy), rovněž detoxikuje další orgány těla.

Popis

Maliník obecný, taktéž ostružiník maliník (Rubus idaeus) je listnatý opadavý keř s prutovitými výhony, který roste až do dvou metrů. Patří do čeledi růžovitých. Listy má střídavé, lichozpeřené a lehce chlupaté, tří až sedmičetné. Květy mají bílou barvu, jsou oboupohlavné, pětičetné. Plodem je souplodí drobných peckovic, červená malina.

Účinné látky

V listech najdeme spoustu tříslovin, flavonoidy, slizy, organické kyseliny, vonné silice, vitamíny A, B a C, vápník, hořčík, železo, draslík. Stejně tak se vitamíny a minerály nachází v plodech, kde najdeme ještě karotenoidy, sacharidy, antokyanová barviva a pektin.

Použití

Odvary se používají v lidovém léčitelství především u těhotných žen, kdy mírní bolestivé stavy, stejně tak jsou účinné i po porodu. Blahodárné jsou tedy čaje nebo různé sirupy.

Účinky na zdraví

Blahodárně pomáhá těhotným ženám, usnadňuje jim i porod (čistí porodní cesty, urychlí hojení dělohy, zkracuje dobu krvácení po porodu). Rovněž mírní menstruační bolesti. Také tlumí záněty žaludku a střev, staví průjmy. Pomáhá při zánětu průdušek, detoxikuje zanesené plíce kuřáků.

Výskyt

Maliník má původ v celé Evropě a Asii, svoji popularitu si však získal až v 19. století. V této době se začal těšit oblibě slaďoučký plod, postupně lidé přicházeli i na další skvělé účinky maliníku. Sběr je v některých místech dokonce tak sofistikovaný, že na malinové plantáže mohou pouze dobře zaškolení sběrači. Dnes se nachází v celém mírném pásmu severní polokoule od nížin do hor.

Sběr

Maliník vydrží až 15 let. Neměl by být sklizen, dokud malinu nemůžete snadno sejmout z rostliny. Plody se tak sbírají v červnu a v červenci. Pokud se suší, tak ve stínu a v tenké vrstvě, podléhají totiž plísním.

Domácí recepty

Sirup na pročištění i proti menstruačním bolestem. Vezměte půl kilogramu malin, které vylisujete. Dále v půl litru teplé vody rozpusťte čtyři polévkové lžíce medu. Po vychladnutí smíchejte s drcenými malinami, lžící citronové šťávy a lžící cukru. Propasírujte a pijte po douškách.

Čaj proti bolestem. Odvar je silnější než sirup, pomáhá při zažívacích problémech, kašli i tlumí menstruační bolesti. Vezměte dvě čajové lžičky nadrcených maliníkových listů, které zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Pijte tři šálky denně.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.