Pažitka pravá | Moje zdraví

Pažitka pravá

Pažitka pravá (Allium schoenoprasum) je nenáročná vytrvalá rostlina, která se používá k dochucení polévek, pomazánek a salátů. Je ale také cenným zdroje minerálů a vitamínů, čímž podporuje naše zdraví.

Popis

Tato bylina má duté, tenké, travnaté stonky, které rostou v trsech a dorůstají do výšky cca 25 cm. U pažitky nenajdeme typickou cibulku, jako má například česnek nebo cibule. Když pažitka kvete (brzy na jaře), produkuje fialové květiny.

Účinné látky

Pažitka má vysoký obsah vitamínu C (50 – 100mg ve 100g), obsahuje i mnoho karotenu, vitamín B2, sodík, vápník, fosfor, železo, draslík a další látky prospěšné našemu zdraví.

Účinky na zdraví

Pažitka je dobrým doplňkem k moderním receptům na obnovu životně důležitých živin, které se ztrácejí při vaření. Je známo, že podporuje trávení; usnadňuje žaludeční nevolnost a zabraňuje špatnému dechu. Má diuretický účinek, který snížuje vysoký krevní tlak. Pažitka dále posiluje díky vitamínu K kosti, mírní zažívací potíže a má přirozené antibakteriální vlastnosti, které mohou eliminovat širokou škálu bakterií, zejména těch, které se vyskytují v rodu salmonel. Organická sloučenina, quercetin, kterou pažitka obsahuje, je zodpovědná za snížení hladiny cholesterolu a plaku v tepnách. Proto bylinka dokáže působit jako prevence aterosklerózy a cévní mozkové příhody a infarktu myokardu.

Výskyt

Vyskytuje se přirozeně v Evropě včetně ČR, v Asii i v Severní Americe, na Sibiři i na Kamčatce, u kanadských jezer, kromě toho je na četných místech zplanělá. U nás se pažitka běžně pěstuje v květináčích i na zahradách.

Sběr / sklizeň

Při sklízení odstřihujeme stonky několikrát za sezónu (aby stonky neztvrdly) blízko země. Sklizenou pažitku můžeme skladovat po dobu několika dní v plastových sáčcích v lednici. Není vhodné je zmrazovat, i když jste se s tím mohli setkat v různých obchodech. Pažitku můžeme sklízet, když dosáhne výšky aspoň 15 cm. Taktéž květy můžeme sklízet – jsou jedlé a poslouží nám jako dekorace různých pokrmů. Po sklizni je vhodné přidat doplňkové hnojivo.

Domácí recepty

Rozhuda s pažitkou

Na pomazánku budete potřebovat: 150 g másla, 500 g měkkého tvarohu, 50–100 ml mléka nebo smetany, 1 jemně nakrájená cibule, 3–4 lžíce jemně nakrájené pažitky, sůl a pepř, 1 rovnou lžičku cukru, chléb k podávání.

Máslo utřeme do pěny, přidáme tvaroh a podle potřeby zředíme mlékem nebo smetanou. Důkladně prošleháme. Přisypeme pokrájenou cibuli a pažitku, podle chuti osolíme, opepříme a přidáme lžičku cukru. Vyšleháme hladkou pomazánku. Podáváme ji buď namazanou na chlebu, nebo k vařeným či pečeným bramborám.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.