Pelyněk pravý | Moje zdraví

Pelyněk pravý

Pelyněk pravý (Artemisia absinthium), v lidovém léčitelství zvaný také absint, peluňka, pelyň, nechrasť, peluň nebo chlebníček, je vytrvalá a rozvětvená rostlina, která se hojně využívá i v léčitelství - pomáhá především při špatném trávení, ale je vhodný i na ženské potíže.

Popis

Pelyněk má bohatě olistěné, ve spodní části dřevnaté stonky. Stonky i listy jsou stříbrošedě plstnaté a zakončené vrcholičnatými latami drobných úborů žlutých květů. Květní úbory vyrůstají v převislých jednostranných hroznech a z jejich lůžka vyrůstají žluté trubkovité květy. Bylinka kvete od června do září. Plodem jsou vejčité hnědé nažky.

Na každou nemoc existuje rostlina. Velký přehled bylin najdete zde.

Účinné látky

Pelyněk obsahuje především silice: chamazulény, thujol a thujon, který je ve vyšších dávkách toxický. Dále v něm najdeme kandiden, felandren, seskviterpenové laktony, flavonoidy, třísloviny, absinthin a anabsinthin a malé množství dalších látek.

Účinky na zdraví

Pelyněk pomáhá při nechutenství, zlepšuje trávení, působí protizánětlivě a má antiseptické účinky. Užíval se v době morové epidemie a k likvidaci střevních parazitů. Dále je užíván při zvracení, střevních a žaludečních kolikách, chřipce, nachlazení nebo tuberkulóze. Pomáhá odstranit nadýmání a pálení žáhy. Ženy ho užívají ke zpevnění dělohy a srovnání nepravidelné menstruace. Pozitivně ovlivňuje žluč a žaludeční šťávy a pomáhá při nedostatečné funkci jater, žaludku a žlučníku

Výskyt

Roste v celé Evropě a ve velké části západní poloviny Asie. Vyskytuje se také v severní Africe. Zavlečen byl i do Severní Ameriky a do západní oblasti Jižní Ameriky. V České republice se hojně vyskytuje po celém území. Osidluje zemědělskou i nezemědělskou půdu – rumiště, návesní prostory, okraje cest, meze, úhory a pobřežní křoviny.

Sběr

Pelyněk se sbírá kvetoucí, vrchní zdřevnatělá nať v délce 25 až 35 cm v červnu až srpnu za suchého dne v poledne. Váže se do svazků a suší ve stínu. Svazek je ale možné dosušit na slunci. Umělá teplota při sušení by neměla přesáhnout 40 °C. Skladuje se nejlépe ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě.

Domácí recepty

Pelyňkový čaj

Jednu čajovou lžičku sušeného řezaného pelyňku zalijeme větším šálkem horké vody. Necháme luhovat 5-10 minut. Přecedíme a pijeme po doušcích. Čaj pijeme pouze, máme-li zdravotní potíže. Není totiž vhodné ho užívat dlouhodobě, a to zejména pro těhotné ženy.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.