Libeček lékařský | Moje zdraví

Libeček lékařský

Libeček lékařský působí močopudně, snižuje plynatost a celkově detoxikuje.

Popis

Libeček lékařský (Levisticum officinale) je aromatická rostlina (celerové vůně), která běžně dorůstá do jednoho až dvou metrů. Oddenek má silný, rozvětvený, kořeny jsou dlouhé. Lodyhy rostliny jsou duté, oblé a přímé. Větvičky se střídají, k vrcholu jsou vstřícné až přeslenité po třech. Listy jsou také střídavé, dolní mají řapík, horní jsou přisedlé s blanitě lemovanými pochvami. Květenstvím je okolík z až 20 okolíčků. Květy mají paprsčitý tvar, kromě pestíku jsou pětičetné. Kalich není zřetelný, plod tvoří žlutohnědá dvounažka.

Účinné látky

Rostlina je bohatá především na enzymy, organické kyseliny nebo silici terpineol. Chuťově připomíná kořenovou zeleninu, obsahuje obdobné vitamíny, zejména vitamíny A a C, a také hořčiny.

Použití

Jako koření se využívá především v kuchyni. Aromatizuje polévky, omáčky, ochutí saláty i pečivo. Skvěle se hodí do nakládané zeleniny. Jako bylinku jej můžeme použít i v čajové směsi, rovněž se zpracovává do olejů.

Účinky na zdraví

Působí především močopudně, také je lékem na jaterní problémy, snižuje plynatost a léčí koliky u dětí. Blahodárný je i na ledvinové kameny, ulevuje od kašle i bolestí břicha. Rovněž čistí krev a pomáhá vylučovat hleny z dýchací soustavy.

Výskyt

Libeček hojně roste ve středomořské oblasti, zasahuje až do Malé Asie. Najdeme jej také ve střední a jižní Evropě, na některých místech Velké Británie, ve východní oblasti Spojených států a v jihozápadní Asii. Daří se mu na slunečných i lehce stinných místech. Půda by měla být vlhká a bohatá na humus. 

Sběr

Listy se sbírají od června do začátku července. Poté se suší ve stínu, lze je nasekat a hluboce zamrazit.

Domácí recepty

Polévkové koření se vyrábí z libečku, proto by byl hřích si jej neudělat z čerstvého, když je po ruce. Vezměte misku celé byliny a namelte ji v mlýnku. Vařte ve 4 dcl vody 15 minut. Směs přeceďte, osolte, přidejte dvě lžíce oleje a lžíci majoránky. Poté uvařte, až se tekutina zredukuje na polovinu. Skladujte v lednici.

Čaj na povzbuzení je ideálním přírodním „energy drinkem“. Vezměte díl kořene libečku, díl natě rozmarýnu a díl natě z yzopu. Nasekejte a dejte do půl litru vařící vody. 10 minut louhujte, sceďte a pijte po doušcích.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.